Polne kovice - vezni element s polkroglo, ugreznjeno ali lečasto glavo

Kovice glede na obliko v osnovi delimo na polne, polvotle in votle ter posebne izvedbe kovic, kot so na primer stopničaste. Polne pa ločimo med seboj tudi po obliki glave, ki je lahko polkrogla ali ugreznjena. Uporabljamo jih tako za fiksne kot gibljive spoje gradiv, ki jih med seboj ne moremo variti in lotati, pri lepljenju pa tudi ne dosegamo zadovoljivih rezultatov.
Polne kovice so močne in jih je težje zakovičiti. Zato jih kovičimo s posebno hidravlično ali pnevmatsko pripravo za kovičenje z enakomernim tlakom ali z udarci s pnevmatskim kladivom. Deformirana kovica s svojo obliko trajno veže spajane dele in prenaša delujoče obremenitve. Pri obremenitvi se kovica obnaša kot zatič.
V podjetju Zakrajšek Janez s.p. so vam na voljo železne, bakrene, srebrne in aluminijaste kovice; izdelujemo pa jih tudi iz medenine (CuZn) in nerjavečega jekla (INOX). Dimenzije polnih kovic so premera od fi 1 milimetra do fi 8 milimetrov in dolžine do 50 milimetrov. Na željo naročnika jih je mogoče tudi narebričiti.

Polvotle kovice za spajanje snovi, ki dopuščajo majhne sile kovičenja

Polne kovice po meriPolvotla kovica ima na koncu izvrtino oz. luknjo na spodnjem delu stebla, zato jo tudi lažje zakovičimo. Uporabljamo jo predvsem za kovičenje zelo tankih pločevin ter elastičnih in krhkih elementov, kot so guma, usnje, keramika in papir. Pogosto so prisotne v usnjeni, papirni in elektro industriji, kot vezni del jih najdemo tudi pri gospodinjskih aparatih.
Tako kot vse ostale kovinske izdelke tudi polvotle kovice izdelujemo po naročilu in iz različnih materialov: iz medenine, železa, bakra in aluminija. Dimenzije premera se gibljejo od 2 milimetrov do 5 milimetrov, dolžina pa je lahko od 40 do 60 milimetrov. Prav tako jih je na željo naročnika mogoče narebričiti.

Posebne stopničaste kovice s stopničastim steblom

Stopničaste kovice izdelujemo največ iz železa (Fe), na voljo pa so vam tudi aluminijaste, bakrene in medeninaste. Osnovne dimenzije stopničastih kovic so premera od fi 2 milimetra do fi 5 milimetrov in dolžine do 30 milimetrov.

Zakrajšek Janez s.p. | Polne vezice kot vezni element - povezave do naše spletne strani:

  • kovice
  • polne kovice
  • polvotle kovice
  • stopničaste kovice