VSI.SI d.o.o.

Vedno na vrhu

Pošlji povpraševanje

Kako do bolj učinkovite optimizacija spletnih strani?

Optimizacija spletnih strani je najpomembnejši del uspeha vašega podjetja na spletu. Najboljše spletne strani odlikujeta dve skupni značilnosti: pritegniti znajo veliko število obiskovalcev, nato pa tem obiskovalcem ponudijo dovolj kvalitetne vsebine, da jo ti podrobneje raziščejo. Velikokrat so z vsebino tako zadovoljni, da jo priporočajo še svojim prijateljem, sami pa se zaradi dobre izkušnje na to spletno stran še kdaj vrnejo. Če bi torej tudi mi radi izboljšali učinkovitost svoje spletne strani, moramo najprej postati vidni in s tem pritegniti več obiskovalcev, nato pa izpolniti obljubo dobrih vsebin. Iz digitalne nevidnosti najbolj zanesljivo izstopimo z optimizacijo spletne strani.

Optimizacija spletnih strani je nujna za dobro vidnost na spletu

Iskalci na spletu zaupajo svojemu iskalniku (ponavadi je to Google), da jim bo postregel z najbolj primernimi zadetki za njihovo poizvedbo. Večina iskalcev zato sledi iskalnim zadetkom, ki se pojavijo prvi. Če naše spletne strani ni med prvimi zadetki, obstaja velika verjetnost, da bomo ostali spregledani. A z uporabo optimizacije spletne strani si znatno izboljšamo možnosti, da se naša spletna stran pojavi pri vrhu zadetkov. Učinkovita optimizacija spletne strani ne pokaže rezultatov že naslednji hip, saj gre za kompleksen proces, ki sčasoma zagotovo obrodi lepe rezultate. Ves proces lahko v grobem razdelimo na dva procesa: na on site optimizacijo in off site optimizacijo.

Kvalitetna optimizacija spletne strani

On site optimizacija strani in off site optimizacija spletnih strani

On site optimizacija spletnih strani pomeni, da se prilagoditve iskalnikom izvedejo na naši spletni strani. Najprej je treba določiti ključne besede, s katerimi nas bodo iskalci najverjetneje iskali, ter jih vključiti v naslov strani in opise. Poskrbeti je še potrebno, da je na spletni strani dovolj kakovostno napisanih in preglednih besedil, ki so opremljeni še s slikovnim materiali. Dobrodošle so tudi notranje povezave med vsebinami, da lahko obiskovalec zlahka navigira po strani in najde informacije, ki jih želi.

Off site optimizacija spletnih strani je način, s katerim iskalni algoritmi preverijo našo kredibilnost. Velja namreč pravilo, da so bolj kakovostne vsebine na spletnih straneh večkrat povezane z linki z drugimi stranmi, saj predstavljajo bolj pomemben vir informacij. Povezave z drugimi dobrimi spletnimi stranmi, kot tudi večkratne omembe na družbenih omrežjih so tako pomembna značilnost off site optimizacije, ki prepriča iskalnike, da je naša spletna stran zanje relevantna.

Več o optimizaciji za Google

Kvalitetne vsebine spletnih strani pritegnejo pozornost

Optimizacija spletnih strani pomeni postaviti na stran kvalitetne vsebine, ki jih obiskovalci berejo. Če nam je uspel pomemben prvi korak optimizacije, smo na svojo spletno stran pritegnili več obiskovalcev. Zdaj pa imamo nalogo, da obiskovalce spletne strani zadržimo s kvalitetnimi objavami. Vsebine, ki jih objavljamo na svoji spletni strani morajo vsebovati uporabne informacije ali biti vsaj zanimive in zabavne. Splača se investirati v kvalitetno napisana besedila, ki bodo vsebovala odgovore na najbolj pogosta vprašanja, ki nam jih zastavljajo stranke ali sledilci tudi drugače. Takšni zapisi so se izkazali za najbolj brane tudi dlje časa po objavi. Pri objavljenih zapisih pazimo še, da so smiselno strukturirana, pregledna in vredna branja. O svojih vrednotah in kredibilnosti veliko povemo tudi s slovnično pravilnimi zapisi, zato se svetuje, da besedila pred objavo lektoriramo in uredimo.

On site optimizacija spletnih strani

Slikovni material spletnih strani popestri napisano

Optimizacija spletnih strani pomeni, da spletna stran vsebuje material, ki bralca zadrži na spletnih vsebinah. Privlačne fotografije ali ilustracije poudarijo napisano in ga hkrati razgibajo na bolj obvladljive odstavke. Na spletno stran vnesejo barvitost in s tem povečajo njeno splošno privlačnost. Če svoj slikovni material opremimo še s podnapisi, s tem obenem pripomoremo še k boljši on site optimizaciji, saj omogočimo iskalnemu logaritmu, da prepozna vsebino slike. Še bolj pa postane naša spletna stran zanimiva za obiskovalce, če na njej objavimo kakšen video posnetek.

Privlačno oblikovana stran, ki vsebuje dobra besedila in je hkrati vizualno zanimiva, zelo pripomore k boljši uporabniški izkušnji. In če je uporabniška izkušnja dobra, je tudi veliko višja verjetnost, da bodo obiskovalci preživeli več časa na naši spletni strani in jo priporočili v branje še svojim prijateljem.

Optimizacija spletnih strani Vsi.si d.o.o., Ljubljana

Več o optimizaciji za Google