Pošlji povpraševanje

Prezračevanje z rekuperacijo toplote

V zaprtih prostorih se zrak s časom slabša, zato je potrebno dovajati v prostore svež zrak. V tradicionalnih sistemih prisilnega prezračevanja je potrebno zunanji zrak ogrevati ali hladiti, da ne bi prišlo do spremembe hidro-termičnega udobja v prostoru, kar zahteva visoko porabo energije. V podjetju Vitanest d.o.o. vam poleg bogate ponudbe klimatskih naprav omogočamo tudi prezračevanje z rekuperacijo.

Prezračevalni sistem

LOSSNAY - sistem za prezračevanje z rekuperacijo

Proizvajalec MITSUBISHI ELECTRIC je z občutljivostjo do varčevanja energije že pred 20 leti izumil in izdelal sistem za prezračevanje z rekuperacijo toplote model LOSSNAY, ki prenaša termično energijo izhodnega zraka na doveden svež zrak. Sistem je lahko vgrajen avtonomno ali v kombinaciji s klima napravo oziroma s sistemom klimatizacije.

Sistem LOSSNAY omogoča prenos energije iz izhodnega na vhodni zrak z do 30% prihranka energije na letni ravni v primerjavi s tradicionalnimi sistemi prisilnega prezračevanja. Ker so izgube manjše so manjše tudi potrebe po hlajenju oz. gretju. To omogoča uporabo grelnega oz. klimatskega sistema manjše moči, kot se uporablja pri tradicionalnih sistemih prisilnega prezračevanja, kar zmanjša tudi vrednost investicije v sistem ogrevanja oz. hlajenja.

Toka odpadnega zraka na izhodu in čistega zraka na vhodu se v sistemu LOSSNAY križata, ne da bi se fizično mešala. Sistem za prezračevanje z rekuperacijo LOSSNAY avtonomno obnavlja zrak s pravo mero vlažnosti (funkcija razvlaževanja poleti in vlaženja pozimi). Obnavljanje zraka poteka pri sobni temperaturi. Obodno (by-pass) omrežje v sistemu LOSSNAY omogoča hlajenje brez stroškov (free-cooling) v prehodnih sezonah. Sistem razen ventilatorjev nima premikajočih se mehanskih delov, zato je življenjska doba delovanja zelo dolga.

Rekuperator toplote LOSSNAY - delovanje

PrezračevanjeRekuperator toplote LOSSNAY deluje enostavno. Delovanje razumemo, če pihnemo topel zrak v tulec iz papirja; pri tem roke občutijo toploto, če pa pihnemo hladen zrak, občutimo hlad. Sistem LOSSNAY deluje po tem principu, tako da izkorišča lastnosti papirja pri izmenjavi temperature in vlage. Rekuperacija toplote poteka prek izmenjevalnega paketa, izdelanega iz posebnega, dodatno obdelanega, izredno tankega papirja, ki omogoča izmenjavo toplote in vlažnosti med vhodnim in izhodnim zrakom, istočasno pa preprečuje prehod plinov in nečistoč v zraku.

Vitanest d.o.o. | Prezračevanje z rekuperacijo, rekuperator toplote, klimatske naprave, rekuperacija toplote - povezave do naše spletne strani: