LPG je najcenejše gorivo za naše jeklene konjičke

Avtoplin LPG je mednarodna okrajšava za liquefied petroleum gas, kar v prevodu pomeni utekočinjeni naftni plin. Gre za mešanico vnetljivih ogljikovodikovih plinov, kot so propan, butan, izobutan itd. V strokovni literaturi zanj najdemo tudi izraz propan-butan, medtem ko se pri nas uporablja ustaljen naziv avtoplin.

Avtoplin je trenutno najbolj ekonomično, obenem pa tudi zelo ekološko gorivo. Običajno ga uporabljamo za ogrevanje domov, tople vode, kuhanje in gorivo za motorna vozila. Danes igra vlogo tretjega najbolj priljubljenega avtomobilskega goriva na svetu, saj poganja približno 16 od 600 milijonov osebnih avtomobilov.

avtomobil na plin

Številni proizvajalci avtomobilov kot so  Citroën, Fiat, Ford, Hyundai, General Motors (vključno z Daewoo, Holden, Opel / Vauxhall, Saab), Maruti Suzuki, Peugeot, Renault (vključno z Dacia), Skoda, Tata Motors, Toyota, Volvo in tudi Volkswagen, imajo OEM modele z dvema gorivoma, a so bili žal prodani v majhnem številu. Eden večjih razlogov za nepopularnost LPG goriva pri nas, je pretežno nepoznavanje njegovih prednosti in slabosti, vsekakor pa tudi pomanjkanje vladnih spodbud. Drugi razlog pa so bile težave pri iskanju bencinskih črpalk, ki to gorivo ponujajo, kar pa danes več ne predstavlja nikakršnega problema.

Ustanovitelj prvotnega podjetja Tartarini, Aleandro Tartarini, je prvi v zgodovini avtomobilske industrije, ki je vgradil plinski sistem. Če se odločite za avto plin Tartarini, boste torej svoje vozilo zaupali v roke pionirjev in strokovnjakov na tem področju, z zagotovljeno certificirano kakovostjo, ki temelji na dolgoletni družinski tradiciji, številnih raziskavah ter moderni tehnologiji.

Cena LPG

Na letnem povprečju znaša cena avtoplina v Sloveniji cca. 50% cene bencina, kar kaže na stimulativno uporabo tega energenta za pogon vozil. Torej, po odplačanih začetnih stroških predelave vašega avtomobila, boste lahko resnično prihranili.

LPG črpalke

V Sloveniji je trenutno 143 črpalk, ki ponujajo tudi avtoplin. Če niste prepričani kam bi se namenili, na spletu najdete seznam in zemljevid z njihovimi naslovi ter informacijo o ceni avtoplina na posamezni črpalki.

LPG predelava

LPG predelava je možna na večini avtomobilov z bencinskim motorjem, pretvori  pa jih v »avtomobile z dvojnim gorivom«, saj jih lahko poganja tako plin, kot tudi bencin.

Pri postopku predelave, v vaše prevozno sredstvo vgradimo rezervoar, ki je prilagojen posameznemu vozilu in navadno vgrajen v prtljažniku ali na mestu, ki je bilo namenjeno rezervni gumi. Namestimo tri elemente, s pomočjo katerih plin spremeni agregatno stanje iz tekočinskega v plinsko. Gre za napeljavo, ventile in uparjalnik. Pomembno vlogo igra tudi točilno mesto za plin, ki  se načeloma  nahaja pod registrsko tablico, ali zraven vašega trenutnega mesta za točenje bencina. Avtoplinski sistem Tartarini deluje tako, da na armaturno ploščo vgradimo preklopnik za hitro in enostavno preklapljanje iz bencinskega na plinski pogon in obratno. Količina plina, ki se nahaja v rezervoarju, je prikazana na majhnem zaslonu, kar omogoča konstanten nadzor nad porabo.

predelava na plin

Za profesionalno izvedbo takšne predelave v podjetju Tartarini uporabljamo najkakovostnejše materiale, sam postopek pa je zaščiten s patentom. Izvaja ga lahko le pooblaščena oseba, ki je za takšno delo primerno in strokovno usposobljena. Pred pričetkom procesa najprej preverimo celotno delovanje avtomobilskega sistema in izdamo certifikat o njegovi ustreznosti,  za sam postopek pa uporabljamo najnovejšo različico večtočkovnega sistema, s pomočjo naprave, ki omogoča vbrizg avtoplina v motor, na vsakem valju posebej. Z uporabo tega sistema, v primerjavi s sistemom za monovbrizg, vozilu povzročimo manjšo izgubo moči in  omogočimo bolj ekonomično porabo goriva. Predelavo najpogosteje izvajamo na vozilih, ki imajo bencinski motor in uporabljajo neosvinčeni bencin, medtem ko je na dizelskih precej redkejša in dosti kompleksnejša.

Kljub slabostim, ki se kažejo s precejšnjimi stroški, ki jih zahteva sama predelava in dodatnimi stroški za servisiranje, pa imajo predelana vozila kar nekaj prednosti. Prva je gotovo nižja cena goriva. Z vgraditvijo avto plina boste prav tako zmanjšali emisije škodljivih snovi, kot so dušikov dioksid (za 34 %), ogljikov dioksid (za 15 %), ogljikov monoksid (za 50 %) in smog (za 40 %), motorju vašega vozila pa boste za 35 % podaljšali življenjsko dobo, saj takšna predelava omogoči tišje in mirnejše delovanje motorja, poveča trajnost motornega olja, prepreči nastajanje korozije ter podvoji življenjsko dobo katalizatorja in lambda sonde.