Že 21 milijonov avtomobilov vozi na avto plin

Avto plin je z več kot 100 polnilnimi mesti v Sloveniji dobro razpoložljivo okolju prijazno alternativno gorivo. Trenutno gibanje cen avto plina v primerjavi z bencinom in dizlom je 0.59 EUR/L za avto plin, 1.301 EUR/L za bencin in 1.257 EUR/L za dizel.

Utekočinjen naftni plin ali UNP se pridobiva skupaj z zemeljskim plinom in je produkt procesa rafiniranja nafte. Primarna uporaba je v obliki propana in butana, ki se uporablja za avto plin, pa tudi za ogrevanje in kuhanje v domačem, gospodarskem in kmetijskem okolju.

varen avtoplin

Vozniki in upravljavci voznih parkov vsako leto ogromno prihranijo s predelavami avtomobilov na plin. Vožnja avta na plin je varna, enostavna in kar je najboljše, še veliko cenejša kot vožnja na bencinski ali dizelski pogon.

Predelava avtomobila na plin je mogoča za večino bencinskih motorjev. Trenutno je vozil, ki jih poganja avto plin, po vsem svetu okoli 21 milijonov, z več kot 10 milijoni v Evropi.

Izpostaviti moramo tudi dejstvo, da po vgradnji avto plina lahko še vedno vozite tudi na bencin, sam bencinski rezervoar namreč ostane v avtomobilu. Voznik lahko torej preklaplja med pogonom na avto plin in pogonom na bencin. Zaradi slednjega lahko, brez da bi se ustavili na plinski polnilnici ali bencinski črpalki, prevozite tudi 1000 kilometrov. Za občutek - z majhnim rezervoarjem je možno z avto plinom prevoziti več kot 450 kilometrov.

predelava avtomobila

VEČ O PODJETJU

Rezervoar za avto plin se umesti v prtljažni prostor avtomobila. Koliko prostora bo zavzela nastavitev avtoplinskega sistema je odvisno od večih dejavnikov, kot so: velikost prtljažnega prostora, tip vozila ter tip izbranega rezervoarja. Cilindrični rezervoarji denimo zavzamejo približno 20-30 % prostora, torodialnih rezervoarji (oblika avtomobilske gume) pa se vgrajujejo v prostor, ki je namenjen rezervni gumi, zato prtljažni prostor ostane nespremenjen.

Predelava avtomobila na plin v praksi traja od 8 do 16 ur, odvisno od tipa vozila in števila valjev. Ker je v sodobnem ritmu življenja mobilnost izjemnega pomena, vam za čas predelave določeni ponudniki zagotovijo brezplačno nadomestno vozilo, ki vam ga po želji dostavijo tudi na dom, hkrati pa prevzamemo vaše vozilo namenjeno za predelavo na plin.

Avto plin napeljava ne zahteva posebnega vzdrževanja, dovolj je namreč že letni oziroma avtoplin servis po 20.000 prevoženih kilometrih.

Težav pri vžigu zaradi avtoplinskega sistema pozimi ni, saj se vozilo, predelano na avto plin, vedno zažene na bencin, nato pa pri določeni temperaturi preklopi na avto plin.

Se še vedno sprašujete zakaj avto plin?

avto na plin

Na splošno je znano, da je avto plin približno 50 % cenejši od bencina ali dizla.

Avto plin občutno zmanjšuje izpust toplogrednih plinov. Avtomobil s porabo 8 litrov bencina na 100 prevoženih kilometrov in 20.000 teh letno, proizvede 3860 kg CO2, 16 kg CO in 2,58 kg HC (ogljikovodik), medtem ko pri pogonu na avto plin proizvede 2640 kg CO2 (31,6 % manj), 11,21 kg CO (30 % manj) in 1,87kg HC (27,5 % manj).

Avto plin je alternativno gorivo s popolnim izgorevanjem, ki v primerjavi z bencinom ali dizlom bistveno zmanjša toplogredne pline in druge škodljive emisije. Avto plin v primerjavi z bencinom pomaga tudi podaljšati življenjsko dobo motorja vozila in sicer kar za 35 %. Delovanje motorja je tišje, cilindri motorja se manj obrabljajo, motorno olje je bolj trajno, trajnost katalizatorja in lamda sonde pa se podvoji.

OSTALE PREDNOSTI PREDELAVE AVTA NA PLIN

Ne glede na to, ali je ohranjanje okolja vaša prednostna naloga ali pa ste pobudnik »trajnostnih« rešitev, predelava avtomobila na plin omogoča, da prispevate k izboljšavam v prometnem sektorju in si obenem znižate stroške goriva.