Pošlji povpraševanje

Špela Peternelj, zdravnik homeopat - alternativno zdravljenje s homeopatskimi zdravili

Špela Peternelj, zdravnik homeopat, meni, da lahko alternativno zdravljenje pomaga pri številnih težavah, obenem pa nam prihrani mnoge stranske učinke, ki so pogosto povezani z jemanjem klasičnih farmakoloških zdravil.

Špela PeterneljVsestranska izobrazba Špele Peternelj

Zdravnik homeopat in doktor medicine - marsikomu se zdi kombinacija nezdružljiva, a obstajajo mnogi primeri, ki dokazujejo nasprotno. Eden od njih je tudi Špela Peternelj, danes zdravnik homeopat, pred tem pa je kar 20 let opravljala delo dr. splošne medicine. Špela Peternelj je prepričana, da je prav dobro poznavanje obeh področij ena od njenih najpomembnejših prednosti, saj lahko pri svojem delu združuje različna znanja in tako svojim pacientom ponudi resnično optimalno obravnavo. A žal lahko vključevanje uradne medicine poteka zgolj neformalno ...

Alternativno zdravljenje - dopolnilo uradne medicine ali njena zamenjava?

V veliki večini držav Evropske unije je lahko »klasični zdravnik« obenem tudi zdravnik homeopat. Špela Peternelj te možnosti ni imela, saj sta bili leta 2008, ko se je odločila dati prednost alternativnemu zdravljenju, področji v Sloveniji še vedno nezdružljivi. Podobno velja tudi danes, saj zdravniki ne smejo uradno izvajati vzporednega homeopatskega zdravljenja, vendar pa je mogoče pričakovati, da se bo to že v bližnji prihodnosti spremenilo. Zdravnikom se tako ne bo več treba odpovedovati licenci, če bodo želeli delovati tudi kot zdravniki homeopati. Špela Peternelj seveda pozdravlja napovedane spremembe, ki jih napoveduje Zdravniška zbornica Slovenije.

Kdo sme predpisovati homeopatska zdravila?

Alternativno zdravljenje večinoma temelji na uporabi naravnih zdravil, ki so znana tudi pod imenom homeopatska zdravila. Trenutno je njihovo predpisovanje znotraj uradne medicine prepovedano, zato jih je mogoče dobiti le pri zdravnikih homeopatih. Špela Peternelj pa poudarja, da je tudi pri predpisovanju homeopatskih zdravil ključno poglobljeno znanje, zato bi bila nujna ustrezna zakonska ureditev tega področja. Homeopatska zdravila, ki so primerna tako za zdravljenje fizičnih bolezni in poškodb kot tudi za pomoč pri duševnih težavah, lahko pacienti sicer jemljejo v kombinaciji z zdravili uradne medicine. Vendar pa so uspehi homeopatskega pristopa načeloma boljši, če pacient ne jemlje drugih zdravil, zato je močno zaželeno, da se bolniki v homeopatsko ambulanto napotijo dovolj zgodaj, že ob prvih simptomih oziroma težavah. Odpravljanje predsodkov glede homeopatskega zdravljenja, ki so bili nekdaj zelo razširjeni, v določeni meri pa so prisotni še danes, nedvomno močno pripomore k pravočasnemu obisku zdravnika homeopata.