Otroška igrala so pomemben del otroške igre

Igra je pomemben del otroškega razvoja za katerega otrok potrebuje fizične, emocionalne, socialne in psihomotorične spodbude. Dobra otroška igrala so zanimiva, polna dogodivščin, hkrati pa omogočajo veliko zabave, premagovanja samega sebe, gibanja in dajejo veliko prostora otroški domišljiji ter prosti igri. Le tista kakovostna lahko ostajajo za otroke zanimiva in privlačna tudi daljše obdobje. V praksi jih ločimo na igrala za domačo in javno uporabo. Javno igrišče je vsako igrišče, ki ga uporabljajo več kot štiri družine. Otroška igrala na njem morajo biti izdelana v skladu z  varnostnim standardom SIST EN 1176, medtem, ko za izdelavo igral za domačo uporabo ureja veliko manj zahteven standard EN 71.

Zunanja igrala za otroke

Preživljanje prostega časa na prostem, je ključnega pomena za vsakega otroka, zlasti v današnji dobi, ko telekomunikacijske naprave pogosto terjajo svoj davek, otroci pa svoj prosti čas preživljajo ped računalniškim zaslonom ali strmeč v svoj mobilnik. Da bi svojemu malčku omogočili karseda domiselno zunanje okolje za igro, lahko izbiramo med gugalnicami za domači vrt, igralnimi hiškami, šotori, trampolini, tobogani, plezali, peskovniki in podobnim. Pri izbiri bodimo vedno pozorni na njihovo varnost, materiale iz katerih so izdelani in primernost za določeno starost otroka.

Več o zunanjih igralih za otroke >>

Lesena hiška

Večina otrok zelo rado posnema vse kar počno odrasli, zlasti vsakodnevna opravila svojih staršev. Torej, kaj je zanje lahko lepšega od čisto prave, miniaturne hišice? Na trgu je veliko lesenih hišk, osnovni modeli so navadno sestavljeni iz hišice ali stolpa ter tobogana, lahko pa se tudi nadgrajujejo s plezalnimi stenami, vrvmi, mizicami in prostorom pod hišico, krasijo jih lahko žive barve in različni dodatki, kot so ograjice, vrata in okna. Lesena hišica za otroke je zelo trdna, ponuja idealen prostor za otroško ustvarjanje, praktično učenje, taktično zabavo, igre in celo opravljanje domačih nalog. Poleg vsestranskosti je tudi zelo varna. Da je otrok ne bi prehitro prerastel, jo lahko s časom povečamo. Pri starosti od 1,5 - 3 let začnemo s pritličnim delom, ki mu kasneje lahko dodamo podest, obstajajo pa tudi take, ki jih po nekaj letih lahko postavimo na ploščad na kolih. Igrala, kot so plezala, tobogan in podobno, lahko prav tako dodajamo kasneje. Lesene hišice so navadno izdelane iz lesa iglavcev, zaščitenega s Silvanolinom, sestavljene iz lesenih impregniranih delov, table, kotnih blazin in polken, s posebnimi varnimi zapirali za majhne roke.

Otroška igrala s toboganomTobogani in lesena hiška za otroke

Tobogani za otroke

Pri toboganu gre za eno najbolj preizkušenih, klasičnih otroških igral, ki otroke vseh starosti razveseljujejo že vsaj desetletja. Z njegovim nakupom nikakor ne moremo zgrešiti. Vendar pa moramo za pametno izbiro upoštevati nekaj stvari. Najprej se bomo vprašali za kakšno starost otrok ga potrebujemo in v kakšnem okolju ga bomo imeli. Obstajajo takšni za na vrt, primerni tudi za igro z vodo in takšni, ki jih lahko postavimo v stanovanju. Na voljo imamo različne oblike spustov, ki so največkrat ravni ali spiralni, izbiramo pa lahko tudi med takimi s podestom. Pri toboganu, je kot pri vsakem igralu, nadvse pomembna njegova varnost, zato moramo biti pozorni na material iz katerega je izdelan. Najboljši so iz armiranega poliestra, ki je izredno trden, ali kvalitetnih HDPE materialov, visoke gostote. Tobogan ne sme nikoli imeti ostrih robov. Če ima visoke ročaje, le-ti otrokom omogočajo varno vzpenjanje, k dodatni varnosti pa pripomorejo tudi visoki stranski ščitniki za plezanje.

Leseni peskovnik

Le kdo v otroških letih ni izdeloval potičk iz mivke? Peskovnik je prostor, kjer otrok lahko iz mivke oblikuje gradove in hišice, izdeluje piškote, torte, pogačice ter še marsikaj drugega, česar se odrasli niti ne domislimo. Lahko je narejen iz različnih vrst lesa, kot so visokokakovostni, impregniran borov les ali masivna smreka, pomembno pa je, da je material vzdržljiv in odporen na gnilobo. Na voljo so takšni s pokrovom ali zaščitno mrežo, s katerima pesek zaščitimo pred dežjem, umazanijo in živalmi. Pogosto pa je njihova oblika tudi prilagodljiva, lesen pokrov se na primer lahko spremeni v klopi za sedenje.