Tobogan je klasično igralo, ki našim malčkom ponuja obilo zabave

Poleg gugalnice je eno najbolj preizkušenih, klasičnih otroških igral, ki popestri vsako zunanje igrišče in otroke vseh starosti razveseljuje že vsaj desetletja. Z njegovim nakupom nikakor ne moremo zgrešiti, vendar pa moramo za pametno izbiro upoštevati nekaj stvari, kot na primer starost otrok za katere ga potrebujemo in okolje kjer ga bomo postavili. Na voljo so takšni za na vrt, nekateri prirejeni za igro z vodo in takšni, ki jih lahko postavimo v stanovanju. Nekateri so celo napihljivi, večinoma namenjeni zelo majhnim otrokom. Obstajajo različne oblike spustov, ki so največkrat ravne, spiralne ali vijugaste, izbiramo pa lahko tudi med takimi s podestom. Pri toboganu, je kot pri vsakem igralu, nadvse pomembna njegova varnost, zato moramo biti pozorni na material iz katerega je izdelan. Najboljši so tisti, izdelani iz armiranega poliestra, ki je izredno trden, ali kvalitetnih HDPE materialov, visoke gostote. Nikoli ne sme imeti ostrih robov. Če ima visoke ročaje, le-ti otrokom omogočajo varno vzpenjanje, k dodatni varnosti pa pripomorejo tudi visoki stranski ščitniki za plezanje.

Tobogan drča

Drča je umetno narejen žleb iz debel ali tesanega lesa, oziroma plitva vdolbina v strmem bregu, po kateri v dolino spuščajo les, predvsem hlode. Pri toboganu ta izraz označuje posebno vijugasto obliko, ki vizualno malce spominja na tak žleb, in zanj predstavlja staro oblika imena. Tudi spuščanju po njem nekateri pravijo drčanje. Tobogan s komercialno oznako drča je navadno kakovostno igralo, ki zagotavlja maksimalen oprijem in ustreza najstrožjim varnostnim in zdravstvenim zahtevam. Izdelan je lahko iz armiranega poliestra ali kakovostnega polietilena visoke gostote, po pravilih ima zaobljene robove in vogale, odporen pa je tudi na vremenske vplive in UV sevanje. Zaželeno je tudi, da njegova barva ne zbledi. Navadno je na  voljo v petih barvah, rumeni, rdeči, zeleni, modri ali roza. Najdemo ga v nekaj različnih širinah, nekateri pa imajo tudi predpripravo za priključitev na vrtno cev.

Tobogan

Oglejte si ponudbo

Tobogan iz poliestra je najkvalitetnejši

Kot smo že rekli, so tisti najkvalitetnejši narejeni iz armiranega poliestra, ki poskrbi za njihovo dolgo življenjsko dobo. Poliestrski kompoziti so, zlasti v primerjavi z lesom in kovinami, lahki. Njihova mehanska trdnost (pogojena z načinom izdelave)pa lahko močno prekaša trdnost aluminija ali jekla. Armirani poliester je v nasprotju s kovinami namreč lahko zasnovan tako, da je trdnejši v specifični smeri ali liniji (odvisno od potreb in namenov končnega izdelka). Če med seboj primerjamo različne materiale, ki se danes uporabljajo v industrijske namene, ima tudi najugodnejše razmerje med trdnostjo in težo ter je prav zavoljo tega izjemno uporaben v proizvodnji različnih vrst vozil in plovil, pa tudi v drugih proizvodnjah, kot je proizvodnja otroških igral, kjer je lahkost materialov ključnega pomena. Tobogani za otroke iz poliestra so izdelani iz vrhunskih kompozitnih materialov. Na izbiro so v več atraktivnih barvah ali enobarvni. So izjemno odporni na udarce ter vremenske vplive.

Tobogan 5m

Ena od prednosti tobogana z dolžino 5 m, je možnost njegove postavitve na klančino, kar nam omogoča izkoristek tistega morebitnega dela vrta ali igrišča, kjer igral sicer ne bi bilo mogoče postavljati. Če klančine nimamo, ga lahko postavimo tudi na ravnem, nanj pa se bo vzpenjalo s pomočjo posebne lestve, ki je lahko opremljena s stranskimi ščitniki. Dolžina njegovega spusta bo navdušila vsakega otroka, na voljo pa so različni modeli, ki so primerni za otroke različnih starosti. Višji se ponašajo z bolj strmim spustom, nižji pa imajo položnejšega. Najboljši so izdelani iz armiranega poliestra, ki poskrbi za njegovo vzdržljivost ter odpornost na vremenske pojave.

Tobogan drča

Preberite si več