Masažne mize, valj za masažo in drugi pripomočki za masiranje

Masažne mize so najpomembnejši pripomočki za izvajanje masaž v salonih, zdravstvenih domovih, hotelih, v zasebnih fizioterapevtskih praksah in drugod. Terapevt brez ustrezne masažne mize pravzaprav ne more pričeti z delom. Masažne mize so lahko prenosne ali stacionarne, vendar je pri tem bolje izbrati zložljive masažne mize, zato da jih terapevt lahko shrani v za to namenjeno torbo in s seboj prenaša od stranke do stranke. Pri tem je tudi pomembno, da so profesionalne masažne mize dovolj mehke in udobne in tako obložene s kakovostno peno. Prav tako je najbolje izbrati take masažne mize, ki so nastavljive po višini. Masažno olje je pomemben pripomoček pri masaži, saj zmanjšuje trenja, sprošča mišično napetost in na kožo deluje pomirjajoče. Terapevt lahko uporablja tudi valj za masažo, ki masira mehko tkivo ter pri tem lajša bolečine v mišicah in sprošča mišična žarišča napetosti.

Profesionalne masažne mize

Kakovostne in trpežne profesionalne masažne mize

Dvodelne oziroma zložljive masažne mize, ki so nastavljive po višini, so lahko izdelane iz lesenega ali aluminijastega ogrodja, ki mora biti dovolj močno in trpežno, da prenese večje nosilnosti. Dodatno oporo nosilnosti pa dajejo tudi jeklene žice in varnostni zatiči, ki so vgrajeni v okvir ter stabilne gumirane noge. Priporočljivo je, da je oblazinjenje izdelano iz kakovostnega usnja, ki je hkrati odporno na vodo in masažno olje. Tako se tekočina ne vpije v podlago, vendar se jo le obriše. Za čim večje udobje imajo masažne mize tudi polnila iz debele dvoslojne pene, zato da je površina mehka na otip. Udobje med masiranjem omogoča tudi nastavljiv zaslon za glavo ter stanska naslona za roke.

Masažno olje za športnike

Zakaj terapevt uporablja valj za masažo?

Valj za masažo je pomemben pripomoček terapevta, ki izvaja točkovno masažo. To pomeni, da na določenih delih telesa z lastno težo pritisne na valj in sprosti obremenjene in boleče mišice. S tem olajša bolečine v mišicah in jim povrne fleksibilnost. Valj za masažo je lahko izdelan iz pene z gladko ali nazobčano površino ali pa iz bolj trdih materialov, ki imajo na površini čepke in rebra. Valj za masažo se pri masiranju uporablja tudi za preventivno lajšanje bolečin pri športnikih, ki imajo obremenjene določene mišice, ki jih pri treningu nenehno uporabljajo. Valj za masažo se uporablja tudi pri rehabilitaciji po poškodbi ter pri masiranju mehkih tkiv in mišične ovojnice. S tem terapevt tudi učinkovitejše in hitreje stabilizira telo in okrepi jedro telesa.

Preberite si več o profesionalnih masažnih mizah

Masažno olje za sproščujoče masiranje

Masažno olje se uporablja za sproščujoče masiranje na masažni mizi, lahko pa ga uporabljamo tudi doma. Pri tem je pomembno, da terapevt uporablja tako masažno olje, ki je primerno za vse tipe kože, da ima dermatološko testirane sestavine, ki ne dražijo kože in ne povzročajo alergijskih reakcij ter da se po uporabi enostavno spere s kože z vodo. Podlaga masažne mize pa mora biti izdelana iz takih materialov, ki ne vpijajo olja in zato se na površini ne ustvarjajo mastni madeži. Masažno olje ohranja kožo mehko in prožno ter zmanjšuje trenje med terapevtovimi rokami in kožo stranke. Terapevt pri masiranju lahko uporablja tudi posebne voske, ki omogočajo obdelavo globljih tkiv, močnejši oprijem in dodatno kontrolo nad vezivnimi tkivi

Masažna krema v različnih vrstah

Masažna krema se uporablja za različne tehnike masiranja in za različne namene. Zato tudi poznamo različne vrste mazil za masiranje. Konjsko mazilo hladi in sprošča mišice po naporni vadbi, grelno mazilo je namenjeno preventivi pred poškodbami in vnetjih mišic, zato ga lahko pred vadbo nanesemo na mišico ali sklep. Magnezijevo mazilo je namenjeno za vtiranje v kožo pri bolečinah in krčih v mišicah, mišični napetosti in pri okrevanju mišic po naporu. Visoko prevodno mazilo pa terapevt uporablja pri tecar terapiji. Pri tem stranka leži na masažni mizi, terapevt pa s pomočjo tehnološko dovršenega aparata in visoko prevodnega mazila izvaja tecar terapijo, ki izboljša površinsko in globinsko prekrvavitev, stimulira limfno drenažo in izboljša regeneracijo tkiv.