Oporni trak je preprosta, a učinkovita pomoč pri bolečini v kolenu

Bolečina v kolenu verjetno občasno preseneti marsikoga. Vendar pa so pri nekaterih ljudeh tovrstne bolečine resnejša težava, ki ne izzveni sama od sebe. To ni presenetljivo, če upoštevamo, da gre za enega najbolj obremenjenih sklepov. Vendar pa to še ne pomeni, da je bolečina nekaj, kar moramo preprosto sprejeti. Pri blaženju nam lahko med drugim uspešno pomagajo nekateri navidezno zelo preprosti pripomočki, kot je denimo trak za koleno.

Dobra opora za koleno zmanjša nevarnost za resnejše poškodbe

Seveda pa trak ne pride v poštev zgolj takrat, ko se bolečina že pojavi, ampak ga je smiselno uporabljati preventivno. Kakovostna opora za koleno namreč pomaga pri stabilizaciji mišic in pri ohranjanju ustreznega položaja sklepa, s čimer se zmanjša nevarnost za (nadaljnje) poškodbe. Še posebej za tiste, ki vam je bolečina v kolenu v preteklosti že povzročala preglavice, je opora za ta sklep skorajda nujna med številnimi aktivnostmi, saj sicer tvegate ponovne zaplete.

Bolečina v kolenu med športno aktivnostjo? Omislite si podkolenski trak!

Je bolečina pogosto še posebej izrazita med rekreacijo? Imate morda celo diagnozo, kot je npr. Patella Tendonitis, pogovorno znana kot »skakalno koleno«? V tem primeru se vsekakor priporoča, da začnete uporabljati kvaliteten podkolenski trak. Osnovna naloga, ki jo ima ta pripomoček, je ustvarjanje rahlega pritiska na kito, s čimer se doseže podpora pogačice. Pri tem je mogoče trak za koleno poljubno prilagajati, da bo podpora zares optimalna, posledično pa bo bolečina v kolenu mnogo lažje obvladljiva

podkolenski trak

Kompleksnejša ortoza za koleno kot rehabilitacijski pripomoček

Obstajajo pa primeri, ko preprost trak za koleno ne zadošča, ampak je nujna naprednejša opornica oz. ortoza za koleno. Tu so seveda možne različne izvedbe – denimo z dodatno stransko podporo in/ali s podporo za sprednjo križno vez, z dodatno nastavljivim zglobom, z odprtim ali zaprtim območjem pogačice ipd. Pomembno je torej, da izberete pripomoček, ki je predviden za vaše specifične težave, npr. kot pomoč pri nestabilnosti križnih vezi, za hitrejše okrevanje po določenih operacijah, kot pomoč pri deformaciji valgusa in varusa, za blaženje bolečin med intenzivnejšo fizično aktivnostjo itn. Poleg tega pa morate paziti, da boste zares izbrali pravo velikost, sicer učinek ne bo optimalen. Tako morate natančno upoštevati navodila za pravilno merjenje pri posameznih modelih. Pomembno je še, da je izbrana opornica izdelana iz okvirja, ki je trpežen, ampak obenem dovolj lahek, ter da je poskrbljeno za oblazinjenje, ki zagotovi udobje med uporabo, in za zaščito proti drsenju. Vzemite si dovolj časa za izbiro in se, če je to le mogoče, posvetujte s strokovnjaki, torej z zdravnikom in/ali s fizioterapevtom, ki vam bosta svetovala, katera bi bila resnično najboljša opcija za vas. Bolečina v kolenu ima lahko namreč najrazličnejše vzroke, poleg tega pa obstajajo razlike, povezane z njeno intenzivnostjo in pogostostjo, zato mora biti pripomoček izbran glede na specifike težav pri posamezniku.

opora za koleno

Trak za koleno ali ortoza – velika izbira kvalitetnih pripomočkov

Fizio trgovina je prava izbira za tiste, ki vas muči bolečina v kolenu. Zaradi zavedanja, da je bolečina pri vsakomur nekoliko specifična, si prizadevamo svojim strankam zagotavljati resnično širok nabor opcij, med katerimi je možno izbirati. Tako so vam na voljo opornice različnih lastnosti, namenjene blaženju bolečin, rehabilitaciji in preprečevanju poškodb, med njimi tudi poseben model za otroke. V ponudbi pa najdete tudi podporni trak. To je lahko podkolenski trak ali iliotibialni, ki se, kot nakazuje že poimenovanje, uporablja za lajšanje bolečine vzdolž iliotibialnega trakta. Ta je pogosto povezana z dejstvom, da pride med dejavnostjo, kot je tek, do preobremenitve omenjenega trakta.  Ob vsakem pripomočku je podrobneje navedeno, kdaj oziroma komu se priporoča, hkrati pa so vam na voljo natančna navodila za pravilno izvedbo meritev. Nakup prek spleta je s tem resnično povsem enostaven. Če pa se morda zgodi, da bi pri meritvi potrebovali dodatne napotke, pa bomo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja.

VAS MORDA ZANIMAJO KINEZIOLOŠKI TRAKOVI?