Vijačni material – vijaki in matice za različne namene uporabe

Vijačni material je nepogrešljiv v delavnici vsakega domačega in profesionalnega mojstra. Vsak domači mojster se mora kdaj pa kdaj lotiti vijačenja – le kako bi to počel brez vijačnega materiala? Gre za enega osnovnih orodij oziroma pripomočkov vsakega mojstra, tudi tistega profesionalnega. Pri privijanju in odvijanju lesnih in drugih vrst vijakov je potrebnih kar nekaj ročnih spretnosti, da ne bi pri svojem delu poškodovali obdelovanca, vijačnega materiala ali celo lastnih rok. Že pred samim pričetkom dela moramo izbrati primeren vijačni material, tako model, kot tudi dimenzije. Z nekaj prakse hitro osvojimo vso potrebno znanje in ročne spretnosti, še posebej, če se učimo od pravega mojstra. Ker je vijačni material na voljo v različnih velikostih (matrični ali colski) in seveda v različnih materialih (jeklo, pocinkano jeklo, nerjavno jeklo, medenina in po naročilu), potrebujemo pri izbiri primernega za določeno opravilo precej znanja ali pomoč strokovnjaka s tega področja. Med osnovni vijačni material vsekakor sodijo vijaki (tudi lesni) in matice, brez katerih svojega dela ne bi mogli dokončati.

Vijačni material za vijačenje

Kaj moramo vedeti o maticah in ostalem vijačnem materialu?

Najpogosteje uporabljena in najbolj razširjena je klasična šestroba matica, ki ima premer v območju M5 in vse tja do M100, višina normalne matice, ki je določena s standardom SIST ISO pa je 0,8 d. Poleg klasične poznamo še nizko šestrobo (razlika med njima je zgolj v višini) in visoko šestrobo, ki je prav tako podobna normalni, od katere se razlikuje tako po višini, kot tudi po načinu uporabe, saj se najpogosteje uporablja za pritrjevanje delov pri zelo obremenjenih konstrukcijah. Med vijačni material uvrščamo še kronasto matico, ki se skupaj z razcepko uporablja za zavarovanje vijačnih zvez proti odvitju in zaprto, ki se uporablja, kadar je potrebno zavarovati čelo vijaka pred poškodbami ali preprosto zaradi bolj estetskega videza v lesni industriji. Štiriroba je v uporabi predvsem v elektrotehniki in za pritrjevanje kovinskih delov na lesene konstrukcije, šestroba z vencem je del železniških tračnic, narebrena se uporablja za privijanje in odvijanje z roko, krilna pa za sestavljanje in razstavljanje vijačne zveze. K vijačnemu materialu sodita tudi obročna in okrogla matica. Prva je v uporabi pri privijanju na velike in težke strojne dele, slednja pa je na voljo v več izvedbah, zato so tudi načini uporabe dokaj različni.

Kam po vijačni material, da bo ponudba kar se da pestra?

Vijačni material, ki ustreza vsem predpisanim standardom, je v različnih dimenzijah in v različne namene uporabe na voljo na voljo v ponudbi podjetja Farmel, ki je na trgu že vse od leta 1992. V podjetju ponujajo rešitve za enostavnejše vijačenje in za močnejše spoje, k čemer pripomorejo prav oblika in lastnosti vijakov. Ponudbo sestavljajo lesni, pa tudi iver, krovski, fasadni (inox) in zidni vijaki različnih proizvajalcev, vključno z ABC in Engel GmbH. V ponudbi so tudi različne matice, ki se med seboj razlikujejo glede na velikost, navoj (metrični ali colski), material (jeklo, nerjaveče jeklo, medenina, aluminij, najlon itd.) in nenazadnje glede na namen uporabe. Za natančno in hitro opravljeno delo, pri katerem bomo privarčevali z močmi, je v prvi vrsti potrebna izbira primernega vijačnega materiala. Vijačne zveze morajo vedno biti lepe in stabilne, pri tem pa morajo ostati prsti mojstra nepoškodovani. V kolikor pri opravilu mojster uporablja vrtalnike in vijačnike, je seveda zelo pomembna tudi izbira ustreznega vijačnega nastavka za vsako vrsto oziroma namen uporabe. Če pri izbiri potrebujemo pomoč, se brezskrbno obrnemo na strokovnjake iz podjetja Farmel, ki so vedno pripravljeni svetovati o najboljši izbiri in sicer po svojih najboljših močeh.

Lesni vijaki za vijačenje

Več o repro materialu >>>

Koristni nasveti za pravilno uporabo vijačnega materiala

Pri uporabi vijačnega materiala za uspešno izvedeno delo potrebujemo znanje in izkušnje. Predhodno je potrebno izbrati primerni vijačni material in pripraviti obdelovanec, da bo kasneje delo potekalo nemoteno. Če je obdelovanec les, je predhodno smiselno vanj izvrtati izvrtino, saj bomo tako lažje vijačili. Nikoli ne uporabljamo večje sile, kot je potrebna, pripomočke pa vedno držimo z obema rokama. Po opravljenem delu svoje pripomočke, vključno z vijačnim materialom pospravimo na svoje mesto, saj bomo tako naslednjič točno vedeli, kje se nahajajo. Predvsem matice se zelo rade izgubijo in ravno takrat, ko jih potrebujemo, ne najdemo niti ene same matice.