Matice so pomemben del vijačnega materiala

Matice so sestavni del vijačnega materiala. Matice in vijaki, včasih pa še podložke skupaj tvorijo vijačno zvezo, ki je razstavljivi spoj med dvema ali več deli. S tako zvezo lahko med seboj spajamo enaka ali različna gradiva, na primer dve enoti lesa ali les in kovino. Najpomembnejša lastnost vijačnega spoja je njegova razstavljivost: po potrebi lahko oba spojena dela razdružimo in nato spet združimo. Vijačna zveza se največkrat uporablja v strojništvu, kjer predstavlja ključni element pri sestavi vseh strojev, ter v gradbeništvu za spajanje gradbenih elementov.

Več o kvalitetnih vijakih >>>

Vijaki – različne dimenzije in oblike

Vijaki so najpogostejši drobni material, ki se uporablja za privijačenje. Ker so tako zelo uporabni, obstajajo v vseh mogočih dimenzijah, v različnih dolžinah in debelinah. Razlikujejo se še glede na to, ali imajo navoj po celotni dolžini ali le spodnjem delu, ter ali so samozarezni, torej koničasti. Pri tem je dobro vedeti, da obstajajo navoji v dveh glavnih sistemih: lahko so colski oziroma metrski. Med seboj se ločijo tudi po obliki glav (večkotne ali okrogle) in po obliki utorov na njej. Najbolj razširjen utor je v obliki zareze, za njegovo vijačenje potrebujemo zgolj izvijač, pogost je še križni. Najbolj kvaliteten je šestrobi utor, ki omogoča najboljši prenos moči pri privijanju.

Kvaliteten vijačni material

Matice so ključne za privijanje

Matice so komplementarni del vijakov, saj imajo navoj na notranji strani. Tudi matice so na voljo v različnih colskih ali metrskih sistemih, pravzaprav obstajajo v vseh dimenzijah, v katerih se pojavljajo vijaki. Matice se uporabljajo za različne namene, zato so tudi njihove oblike različne. Običajne matice so šestkotne, obstajajo pa še visoke matice, ki lahko prenašajo velike obremenitve; samozaporne matice, ki se ob tresenju (podobno kot kronske matice) ne začnejo odvijati; klobučaste ali čelne matice, ki estetsko zaključijo vijak in se zaradi lepega zaključka uporabljajo v pohištveni industriji; krilne matice, ki so namenjene večkratnemu privijanju in odvijanju; štirikotne matice za pritrjevanje kovinskih delov na lesene konstrukcije pri elektrotehniki in še bi lahko naštevali. Vsem maticam pa je skupno to, da s komplementarnim vijakom tvorijo enoto, ki spaja dva ali več elementov.

Vijačenje in vijačni material

Vijačenje oziroma privijačenje je najbolj razširjen način združevanja več enot gradiv. Zveza, ki jo tvorita matica, vijak, običajno pa še podložka, ima v strojništvu in gradbeništvu več prednosti pred drugačnim tipom spajanja elementov, kot je na primer varjenje. Vijačenje lahko združuje različne tipe materialov, na primer kovino in les, spoj med njima pa je naknadno razstavljiv in sestavljiv. Vijačni material je tudi zelo poceni, poleg tega pa ga je zaradi razstavljivosti mogoče precej enostavno menjati. Za vijačni material je še značilno, da je njegova nosilnost premosorazmerna z velikostjo: na primer, večje matice prenašajo večje obremenitve, zato se pri teh uporabljajo matice, ki so dvakrat debelejše od običajnih, da tvorijo močnejšo zvezo z vijakom.

Matice, vijaki in podložke – pomembna je kvaliteta in pravilna izbira

Vijaki in matice so običajno narejeni iz jekla, ker pa se uporabljajo tudi v okolju, ki je izpostavljeno povečani vlažnosti (na primer na prostem ali v vlažnih obratih), so nekateri narejeni iz nerjavnega jekla, kar podaljšuje njihovo življenjsko dobo, ali iz kakšnega drugega legiranega jekla, ki je odpornejši od navadnega. Za kvaliteten vijačni spoj je v prvi vrsti res pomemben material, iz katerega je narejen vijačni material, obenem pa moramo pazljivo izbrati tudi primerno obliko in dimenzijo vijakov, matic in podložk. Vsi namreč niso primerni za privijačenje vseh vrst materialov in pri izbiri je dobro natančno vedeti, kakšen je namen vijačne zveze in kakšnim obremenitvam bo podvržena. Le s premišljeno izbiro prave oblike, velikosti, kot tudi materiala, iz katerega so narejeni vijaki, matice, in podložke, bomo dosegli kvaliteten ter zanesljiv vijačen spoj.

Matice za vijačenje