Vijaki so nepogrešljivi za spajanje v gradbeništvu in strojništvu

Vijaki spadajo v strojništvu in gradbeništvu med najbolj osnovne elemente, ki se uporabljajo za razstavljivo spajanje dveh enot. So podolgovate ali koničaste oblike. Na eni strani imajo navoj, s katerim se ustvari vijačni spoj, na drugi stani pa glavo z utorom, kamor z izvijačem vijak privijemo ali odvijemo. Vijaki se uporabljajo za vijačenje v številnih primerih, zato obstajajo v različnih velikostih, oblikah in materialih, saj le s pravilno velikim in oblikovanim vijakom kakovostno in varno privijačimo dva elementa, ne da bi ju pri tem poškodovali.

Preverite celotno ponudbo vijačnega materiala >>

Trgovina z vijaki je pravi kraj za izbiro in nakup

Posebna trgovina z vijaki ima običajno dobro zalogo vijakov, ki se največkrat uporabljajo pri delu. Izbiramo lahko med vijaki, narejenimi iz različnih materialov, med katerimi so najbolj običajni tisti, narejeni iz jekla in nerjavna jekla. Poleg tega, da se razlikujejo v dolžini in premeru, imajo nekateri vijaki navoj po celi dolžini, nekateri pa le na spodnjem delu. Največje razlike med njimi pa so v obliki glav, ki so okrogle ali večkotne, in v obliki utorov. Utor v glavi vijaka omogoča njegovo privijačenje, pa tudi odvitje. Najbolj osnovni utor je v obliki črte, ki se prilega navadnemu izvijaču, obstajajo še križni, najbolj tehnično dovršen pa je šestrobni utor, ki omogoča optimalen prenos moči.

Lesni vijaki

Trgovina z vijaki tudi pravi kraj, kjer nam strokovnjaki svetujejo glede najbolj optimalne uporabe posameznih modelov. Vsi vijaki namreč niso primerni za privijačenje vseh materialov in za vse situacije. Ko pa iščemo vijake posebnih dimenzij, materialov in utorov, je vredno preveriti še ponudnike na spletu.

Za privijačenje lesa so najprimernejši lesni vijaki

Za privijačenje lesa se sicer lahko uporabljajo univerzalni vijaki, vendar so lesni vijaki za to še primernejši. Lesni vijaki imajo namreč posebej oblikovan navoj, ki med privijačenjem lesa ne poškoduje, obenem pa tak navoj ne ovira prodiranja v les. Za privijačenje mehkih sort lesa in ivernih plošč predhodno navrtanje lesa ni potrebno, pri privijačenju trdih sort lesa pa je navrtanje lesa ključno za trden spoj. Pri tem je dobro paziti, da je premer svedra na montiranem elementu enak premeru navoja lesnega vijaka, na osnovi pa premeru osnovnega dela vijaka. Le tako bo končni spoj dovolj trden in varen. Če želimo, da se lesni vijaki v lesu ne vidijo, jih je mogoče prekriti s čepki, ki imajo nastavke v enaki obliki, kot je utor v glavi lesnega vijaka.

Vijaki inox so najprimernejši vijaki privijačenje lesa na prostem

Običajno so vijaki narejeni iz jekla, vijaki inox pa so narejeni iz nerjavnega jekla ali inoxa (izraz prihaja iz francoskega izraza za nerjavnost). Inox vijaki so zato korozijsko odporni in v stiku z vodo ali povečano vlago ne rjavijo. Zaradi svoje povečane odpornosti se ti vijaki uporabljajo v bolj zahtevnih pogojih, na primer za privijačenje lesa na prostem. Dober primer je njihova uporaba za privijačenje teras, fasad in ostalih lesenih struktur na prostem.

Vijaki za fasado: lesni vijaki in navojne palice

Če je fasada lesena, se za njeno privijačenje, kot tudi za vse dodatne montaže nanjo, uporabljajo posebni lesni vijaki za fasado. Ti morajo biti narejeni iz legiranega jekla, ki ne rjavi in zato na fasadi na pušča sledov rje. Pomembno pri teh vijakih je še to, da so dovolj kvalitetni, da ne poškodujejo lesa.

Trgovina z vijaki za fasado

Če pa fasada ni lesena, temveč je za izolirno sredstvo uporabljen stiropor, je za dodatno privijačenje nanjo (na primer za montažo poštnega nabiralnika) potrebno uporabiti drugačne vijake, saj bodo ti segali globoko v izolativen material. Če primerno dolgih vijakov ne najdemo v trgovini z vijaki, si lahko pomagamo še navojno palico. Navojna palica ima po celi dolžini vrezan navoj, zato jo lahko odrežemo pri želeni dolžini in jo uporabimo namesto dolgega vijaka.