Avtomobilska zavarovanja, AO in kasko zavarovanje avtomobila

Avtomobilska zavarovanja sklepamo vedno preden začnemo voziti avto, saj nesreča nikoli ne počiva. Vsako vozilo, ki je v prometu, mora po zakonu biti registrirano in zavarovano. Avtomobilska zavarovanja so namenjena zavarovanju vašega jeklenega konjička in tudi vas.

Avtomobilska zavarovanja: AO in AO+

Avtomobilska zavarovanja so sestavljena iz AO in kaska. AO je kratica, ki pomeni avtomobilsko odgovornost, nanaša pa se na škodo povzročeno tretji osebi. Tu gre za krivdo zavarovanca med vožnjo, ko se na primer zaleti v drugo vozilo, poškoduje kolesarja ali pešca, povzroči škodo na objektu, itd. Škoda se izplača oškodovancu za materialno in telesno poškodbo. Če pa sklenete dodatno avtomobilsko zavarovanje ali AO+, potem zavarovalnica povrne stroške tudi vozniku.

Po zakonu morajo biti vsa vozila obvezno zavarovana z zavarovanjem avtomobilske odgovornosti. To zavarovanje nato velja na območju Republike Slovenije in v državah, ki so podpisnice sporazuma o zeleni karti (večina evropskih držav).

Zavarovanje avtomobila - kaj morate vedeti?

Kadar sklepate avtomobilsko zavarovanje je pametno razmisliti, katero izbrati. Če imate nov avto, je pametno skleniti polno kasko zavarovanje, ki zajema škodo v prometu, škodo delovanja narave in škodo povzročeno s strani tretje osebe. Če pa je vaš jekleni konjiček že starejši, pa je bolje skleniti delni kasko, kar pomeni da avto zavarujete za posamezne nevarnosti (npr: zavarovanje pred divjadjo, zavarovanje za stekla, zavarovanje pred točo, itd.).

Ko boste sklenili avtomobilsko zavarovanje, boste nato plačevali premijo. Na višino zavarovalne premije pa vpliva kar nekaj stvari. Prva je znamka vozila, sledi tip motorja, moč motorja in število potniških mest v avtu. Za vsak avto pa imajo zavarovalnice izračunane različne rizike - na primer leto izdelave izpita in starost zavarovanca.

Seveda pa zavarovalnice za avtomobilska zavarovanja nudijo tudi dodatne popuste, kot je na primer popust na majhno kilometrino avtomobila, popust za vozila, ki na leto prevozijo manj kot 10.000 kilometrov, ali dodaten popust, če vozilo uporablja le ena oseba oziroma največ dve.

Vsako leto, preden podaljšate avtomobilsko zavarovanje, je pametno preveriti ceno za zavarovanje vašega avtomobila. Na spletni strani podjetja E-zavarovanja lahko prosite za informativni izračun avtomobilskega zavarovanja pri različnih zavarovalnicah in se tako lažje odločite, katero avtomobilsko zavarovanje vam bolj ustreza glede na izračune in seveda vaše finančno stanje.

Avtomobilska zavarovanja │ Avtomobilsko zavarovanje, AO in kasko zavarovanje avtomobila - povezave do naše spletne strani: