Pošlji povpraševanje

Psihološki testi: primeri psihološkega testiranja za službo

Psihološko testiranje (primeri) je standarden postopek, kjer za določena delovna mesta preverimo kandidate, če so za določeno delo res primerni.

Psihološki testi za službo so stalna praksa npr. pri policistih, kontrolorjih letenja ipd. S testom preverimo, kako se bo kandidat odzval v določeni situaciji, na podlagi tega pa se nato lahko odločimo, če je kandidat za delo primeren.

Psihološki testi primeri

Kako sploh izgleda psihološki test (primeri)?

Psihološki testi za službo niso univerzalni, saj vsako delovno mesto ponuja določene specifike, ki jih zahtevamo od kandidatov. Če poenostavimo, delo kontrolorja letenja je zelo stresno delo, zato mora kandidat dobro delovati pod pritiskom, policist ali vojak mora biti moralen in etičen …

Za psihološko testiranje zaposlenih tako ne uporabljamo standardiziranih testov, vendar se prilagodijo določenemu poklicu. V našem podjetju vam pomagamo tako pri kadrovskem svetovanju kot tudi pri psihološkem testiranju.

V osnovi poznamo tri vrste psihološkega testiranja, in sicer vprašalnik osebnosti, test kognitivne sposobnosti in biografski kazalniki.

psihološko testiranje

Psihološki testi: primer preverjanja biografskih kazalnikov

S preverjanjem življenjepisa pri kandidatu ugotovimo, kakšne veščine je razvijal tekom svojega življenja. To zajema tako proces izobraževanja kot tudi prejšnje zaposlitve. S to vrsto psihološkega testiranja se preverja predvsem vodstvene sposobnosti, ustvarjalnost, sposobnost dela v kolektivu …

Psihološki testi: primer vprašalnika osebnosti

Psihološka testiranje zaposlenih največkrat vsebuje vprašalnik osebnosti. S tem delodajalec preveri, kako se bo kandidat odzval v določeni situaciji. Največkrat se preverja reakcijo v stresnih situacijah, čustveno stabilnost ipd.

Psihološki testi: primer preverjanja kognitivnih sposobnosti

S psihološkim testom kognitivnih sposobnosti pri kandidatu preverjajo zmožnost hitrega učenja, logičnega razmišljanja in reševanje različnih situacij. Eden izmed testov kognitivnih sposobnosti je vsem poznan IQ test, ki preverja inteligenčni kvocient.

psihološko testiranje za službo

Zakaj bi izvajali psihološko testiranje zaposlenih?

Psihološko testiranje se sliši precej strašljivo, čeprav namen ni tak. Pri psihološkem testiranju zaposlenih ne gre za ustrahovanje bodočih zaposlenih, vendar zgolj za preveritev, kateri kandidat je najbolj ustrezen za določeno delovno mesto.

Pri naslednjem razpisu, ki bo omenil psihološko testiranje za službo se torej ne ustrašite in se prijavite na delovno mesto.

Kako reševati psihološke teste - primeri?

Psihološki testi za službo so zasnovani tako, da želijo poiskati najboljšega kandidata za določeno prosto delovno mesto. Pomembno je torej, da pri reševanju takšnih testov odgovarjate iskreno, saj boste z neiskrenostjo škodovali zgolj in samo sebi.

Če boste test reševali z mislijo, kaj bo naredilo najboljši vtis na ocenjevalca, bo to razvidno iz vaših odgovorov. Psihološki testi so namreč zasnovani tako, da odkrijejo nekonsistentne odgovore. Pri odgovarjanju na vprašanja bodite torej čimbolj iskreni in sledite naslednjim nasvetom:

  • pozorno preberite oz. poslušajte navodila,
  • odgovarjajte iskreno in ne razmišljajte, kakšen odgovor se bi ocenjevalcu najbolj dopadel,
  • odgovarjajte hitro, saj je pravi odgovor tisti, ki vam prvi pade na pamet.

psihološko testiranje zaposlenih,

Kako se pripraviti na psihološko testiranje za službo?

Žal, kot že napisano, pri psihološkem testiranju (primeri) ni mogoče uporabiti nobenih trikov in zvijač, ki vas bi postavili v prednost pred ostalimi kandidati. Neiskrenost je možno precej preprosto razbrati iz nekonsistentnih odgovorov, kar vas bo prej postavilo nekaj korakov za ostalimi kandidati.

Pomembno je, da pridete spočiti in si zanj vzamete dovolj časa. Pomislite tudi na najmanjše stvari, naprimer, da vas obleka ne tišči, da vas ne motijo lasje ipd.

Kako psihološki test za službo pomaga delodajalcu?

S psihološkim testiranjem lahko iz množice kandidatov razberemo najprimernejšega, saj v poenotenem sistemu razvrščanja lahko zaznamo že minimalne razlike med kandidati. Delodajalec s testiranjem zaposlenih izve naslednje:

Psihološko testiranje za službo izvaja izobražen strokovnjak, ki se spozna na svoje delo in razume, kaj pomenijo določene spremembe. Test je objektiven, zato psiholog pri rezultatih nima nikakršnega vpliva. Pri tem se seveda upošteva tudi zasebnost vsakega kandidata skladno z GDPR.

psihološko testiranje cena

Standardni psihološki testi: primeri

Z razvojem psihologije se je razvilo tudi nekaj standardnih psiholoških testov, ki se izvajajo povsod po svetu v okviru psiholoških testiranj. Cena seveda variira od tipa testa, ki ga želite, saj je nekje potrebnih več predpriprav kot drugje. Nekaj standardnih testov je:

  • Myers-Briggs indikator tipov: vprašalnik, ki meri človeške psihološke preference glede doživljanja sveta in odločanja,
  • Model osebnosti HEXACO: merjenje človekove poštenosti, emocionalnosti, ekstravertnosti, sprejemljivosti prosti jezi, vestnost, odprtost za izkušnje,
  • Eysenckov osebnostni vprašalnik: merjenje osebnostnih lastnosti na treh nivojih- ekstravertnost, nevroticizem in psihoticizem.

Psihološko testiranje: cena

V našem podjetju se poleg kadrovskega svetovanja ukvarjamo tudi s psihološkim testiranjem kandidatov. Ocenjujemo znanja, veščine, sposobnosti in motivacijo s pripravo profilov oseb ter ocenimo njihov potencial za uspešno delo na posamičnem delovnem mestu.

Naši strokovnjaki vam bodo podali celotno sliko o karakteristikah osebnosti, sposobnostih, kompetencah in profesionalnih interesih testiranih oseb in pokazali, kakšna je skladnost profila teh oseb za določene pozicije. Kontaktirajte nas še danes in poskrbite, da boste v svoj kolektiv sprejeli karseda najboljše kandidate.

zaposlovanje psihološko testiranje