Zaposlovanje tujcev v Sloveniji in agencija za zaposlovanje, ki pri tem pomaga

Agencija za zaposlovanje je najbolj priporočljiva prva točka vsakega posameznika, ki se odloči za delo v tujini. Le ti bodo vedeli vse in povpraševalcu po delu razložili pogoje za izvedbo. Veliko ljudi se v času močne globalizacije odloča za zaposlitev izven svoje rodne države. Tako je postal trend zaposlovanja tujcev popularen tudi pri nas. Veliko se jih za to odloči po študiju, še več pa se za to odločijo takrat, ko iščejo priložnost po večjem zaslužku v bolj razvitih državah.

zaposlovanje-tujcev

Zaposlovanje tujcev v Sloveniji je zelo popularno predvsem za prebivalce bivše Jugoslavije. Za delo v tujini se odločijo predvsem zaradi tega, ker je plača v Sloveniji veliko višja. S tem lahko kasneje pomagajo svojim družinam do boljših življenjskih pogojev in standardov. Prav zaradi tega se je število zaposlenih tujcev v Sloveniji povečalo za kar 81%. V letu 2019 je bilo kar 101.200 tujcev zaposlenih pri nas. Od tega je bilo 49% oziroma 49.600 prebivalcev Bosne in Hercegovine. Hitro za njimi so prebivalci Srbije in Kosova.

Število zaposlenih, ki prihajajo iz držav znotraj Evropske Unije je proti državam tretjega sveta minimalno in skoraj neopazno. To je predvsem zaradi tega, ker se mnogi odločajo za države, ki so ene izmed bolj razvitih na svetu, ali pa celo sami prihajajo iz ene izmed njih.


Kaj potrebuješ za zaposlitev v Sloveniji?

Zaposlovanje tujcev se seveda razlikuje v tem od koder prihajajo. V osnovi morajo tujci za bivanje in delo v Sloveniji pridobiti dovoljenje, ki ga izda upravna enota. Poleg tega, pa nam še zavod izda soglasje k enotnemu dovoljenju. Enotno dovoljenje je zelo pomembno za zaposlovanje tujcev, saj prebivalcem tretjih držav omogoča vstop v državo, bivanje in zaposlitev.


Agencija za zaposlovanje

Drugače je pri zaposlovanju prebivalcev Bosne in Hercegovine ter Srbije. Zaposlovanje tujcev BiH in Srbije se razlikuje, saj posameznik potrebuje delovno dovoljenje med obema državama. Le tega dobi na zavodu. Zaposlovanje tujcev BiH je edinstveno ravno zaradi tega, ker ne vključuje pravice do bivanja v Sloveniji. Za pravico do bivanja lahko zaprosijo posebej na diplomatsko-konzularnem predstavništvu v matični državi. Zaposlovanje tujcev BiH in tudi Srbov ima veljavnost treh let, saj se mora dovoljenje na tri leta obnavljati. Na tri leta se tako ponovno preveri dokumentacijo in pogoje delavca in delodajalca.


Zaposlovanje v Sloveniji in težave, ki jih lahko srečamo

Prvi in največji problem za zaposlovanje v Sloveniji je neznanje jezika in zahtevnost učenja le tega. Zraven neznanja jezika, pa je velik problem kako izpolniti pravo dokumentacijo in na koga se obrniti. Agencija za zaposlovanje je super točka, kjer lahko tujec pride in najde vse informacije na enem mestu. Agencija za zaposlovanje Dekra je ena izmed teh, ki tujcem nudi svetovanje in pomoč pri dokumentaciji ter kasnejšemu iskanju službe. Zaposlovanje tujcev je zelo delikatno, saj morajo izpolniti precej dokumentacije in pogojev same države gostiteljice. Od težav samega posameznika je odvisno tudi to, koliko se mu delodajalec posveti in mu pomaga pri izpolnjevanju pogojev.

zaposlovanje-v-sloveniji

Mnogi delodajalci imajo že ustaljeno prakso zaposlovanja delavcev, medtem ko se nekateri tega kar se le da izogibajo. Prav zaradi tega je pomembno, da je osnova za zaposlovanje v Sloveniji to, da iskalec najde dobrega in poštenega delodajalca. Agencija za zaposlovanje mu lahko pri tem zelo pomaga in mu odvzame veliko breme. Prav tako lahko nastane problem pri iskanju prebivališča, saj so v zadnjem obdobju cene nepremičnin zelo zrasle. Tako je za nižje plačane delavce skoraj nemogoče najti primerno, a vendar ugodno stanovanje. Seveda se tudi pri tem ugotavlja, da najemodajalci še vedno raje preferirajo Slovence.

Še vedno pa za zaposlovanje v Sloveniji drži to, da delodajalci pogosto zaposlijo tujca le takrat, ko za določeno delovno mesto ne najdejo Slovenca. Tako pogosto tujcem ostanejo fizično naporna dela, ki jih le redko kdo želi opravljati, saj so zelo naporna in nimajo ustaljenega delovnika. Zaposlovanje tujcev BiH se zelo prakticira pri delih v industriji, gradbeništvu, prevozništvu in podobno. Pa vendar nam lahko agencija za zaposlovanje poišče delo, ki si ga želimo (bodisi smo to študirali, bodisi to delo opravljali že v materni državi).


Kaj nam torej nudi agencija za zaposlovanje?

Agencija za zaposlovanje je tam tako za tujce, kot tudi za državljane Slovenije. Tako lahko prav vsak poseže po pomoči in po njihovem svetovanju. Primarna naloga agencije je pomoč pri zaposlovanju. Tako vedo prav vse in nam lahko pomagajo na vsakem koraku. Poleg zgoraj že naštetih stvari, ki nam jih lahko pomagajo, so tukaj še seveda mnoge druge.

Zaposlovanje tujcev je zelo individualno, saj ima vsak posameznik točno določene želje in cilje. Tako se agencija za zaposlovanje Dekra posveti prav vsakemu. Pomaga mu pri začetnih korakih, kot tudi pri podaljšanju samih dovoljenj in pogodb. Seveda pa nam bo le ta pomagala tudi takrat, ko se bomo znašli v zagati, bodisi zaradi premalo informacij, bodisi zaradi težav na trgu dela.

agencija-za-kadre