Odkup rabljenih vozil

Odkup rabljenih vozil, oziroma njihova prodaja, poteka na dva načina. Pri prvem obstaja neposredna prodajna pogodba med prodajalcem in kupcem, pri drugem gre za tako imenovano »komisijsko« prodajo, prek (pre)prodajalca ali komisionarja, to so običajno avtomobilski saloni ali centri za odkup rabljenih vozil.

Pri odkupih rabljenih avtomobilov, saloni rabljenih vozil poskrbijo za njihovo cenitev, vozilo pregleda ekipa usposobljenih strokovnjakov, ki na podlagi podatkov: število prevoženih kilometrov, ohranjenost vozila, njegova nepoškodovanost, servisne knjižice, nekaramboliranosti in letnika izdelave vozila, določi odkupno vrednost rabljenega vozila. Običajno se lahko v centru rabljenih vozil dogovorite za odkup rabljenega avtomobila z gotovino.

Odkup rabljenih vozil

Pet korakov pri nakupu rabljenega vozila

Če kupujete rabljen avtomobil, ne glede na to, ali je prodajalec fizična oseba, lastnik vašega bodočega jeklenega konjička, ali salon rabljenih vozil, si za nakup vzemite dovolj časa in ne dovolite, da vas pri nakupu vodijo čustva.

  • Preverite zunanjost vozila – morebitne vdolbine, praske, razmike med vrati, stekla avtomobila. Na ravni podlagi preverite vzmetenje tako, da avto potisnete k tlom. Škripanje ali šklopotanje sta znaka, da je lahko zlomljen končnik ali ležaj. Preverite stanje luči in stanje pnevmatik, ki naj bodo enakomerno obrabljene. Preglejte delovanje izpušnega sistema in podvozje vozila.
  • Dvignite pokrov motorja in poglejte tesnila in rezervoarje. Z ročko za preverjanje olja preverite, če je olja dovolj in če je bilo redno menjano. Tudi cevke za hladilno tekočino ne smejo biti zrahljane, hladilna tekočina pa mora biti bistra in čista.
  • Razglejte se po notranjosti vozila. Pozorni bodite na obrabljenost, morebitne madeže, ožganine. Obraba sedežev, volana in pedalov kaže na realno stanje prevoženih kilometrov rabljenega avtomobila. Preverite delovanje klimatske naprave in opazujete kontrolne lučke pri vžigu, preverite delovanje notranjih luči, električnih senzorjev za parkiranje, vzvratno kamero, pomik stekel in ogledal.
  • Peljite se na tesno vožnjo in opazujte, kako se avto obnaša med vožnjo. Najbolje je, da to storite, ko je vozilo še hladno. Preverite delovanje zavor, prijemanje sklopke pri speljevanju, pozorni bodite na delovanje menjalnika. Pri vožnji ostro zavijte v levo in v desno in se prepričajte, da s krmiljenjem ni nič narobe.
  • Čas je še za zgodovino rabljenega vozila, pregled servisne knjižice in podatkov, vidnih iz VIN številke.

Če še vedno niste prepričani v nakup rabljenega avtomobila, ga odpeljite na pregled k neodvisnemu mehaniku. Strošek takšnega »drugega mnenja« je zanemarljiv v primerjavi s stroški, ki jih lahko prinese slab nakup rabljenega vozila.

Kupujete rabljeno vozilo?

Moj avtomobil je nevozen, kam z njim?

Če je vaš jekleni konjiček pokvarjen in se vam popravilo ne izplača več, pride v poštev odkup izrabljenih vozil. Ponudnikov tovrstnih storitev je precej, odkupujejo poškodovana, karambolirana in pokvarjena vozila vseh znamk in modelov. Po predhodnem ogledu uredijo tudi odvoz vozila. Vseeno nekaj časa posvetite urejanju formalnosti glede prepisa lastništva avtomobila. Predajte dokumente, prekličite zavarovanje, odjavite avto iz prometa, vrnite registrske tablice na upravno enoto.

Nakup avtomobilov

Kam po novega?

Če boste tudi vaš novi avto izbrali med rabljenimi vozili, izberite ponudbo salonov z rabljenimi avtomobili in bodite pozorni na tiste salone, ki ob nakupu rabljenega avtomobila, nudijo garancijo. Preverite njihove reference in se odločite za nakup rabljenega avtomobila v salonu, kjer so rabljena vozila kakovostna in brezhibno delujoča. Izvor takšnih vozil so običajno upravljalci voznih parkov večjih evropskih podjetij in mednarodnih korporacij. Avtomobili prihajajo iz Nemčije, Francije in Luksemburga. Vse avtomobile ob prihodu v Slovenijo pregleda strokovno usposobljena ekipa neodvisnih strokovnjakov, vsi avtomobili so globinsko očiščeni in dezinficirani.

Znana je tudi zgodovina vseh rabljenih vozil v salonu, skupaj s prodajalcem ob nakupu avtomobila preverite podatke VIN številke (17-mestna identifikacijska številka vozila) ter servisne knjižice posameznih vozil. Podatki, pridobljeni na tak način so transparentni in verodostojni. Običajno v salonih rabljenih vozil ponujajo tudi storitve registracije, tehničnega pregleda in zavarovanja. Tako vse potrebno za varno vožnjo z vašim avtomobilom, opravite na enem mestu.

Kupujete avtomobil?