Prodaja rabljenih avtomobilov

Kadar kupujemo rabljeno vozilo, se vsi bojimo skritih napak in poškodb rabljenega avtomobila. Ker je virov prodaje rabljenih avtomobilov res veliko – najdemo jih na spletu, v oglasniku, izvemo zanje od znancev in prijateljev, polna so jih družabna omrežja, je najbolj varen in transparenten nakup rabljenega vozila v salonu rabljenih vozil. Teh je v Sloveniji kar nekaj, le nekateri pa se lahko pohvalijo z garancijo za prav vsak rabljen avto, kupljen v njihovem salonu.

Prodaja rabljenih avtomobilov je lahko kvalitetna in donosna le v primeru, da je vsako vozilo opravilo natančen in kvaliteten pregled neodvisnega strokovnjaka. Pregled vozila pred nakupom je namreč za stranko nujen. Običajno zajema pregled vseh avtomobilskih sklopov in sicer karoserija, podvozje, nadvozje, notranjost vozila, hladilni, električni in zavorni sistem, delovanje motorja in njegovo krmiljenje, vzmetenje, prenos moči, kolesa in pnevmatike.

Prodaja rabljenih avtomobilov

Vas zanima več?

Nepoznavanje zgodovine rabljenega vozila zna biti drago

Najpomembnejše stvar pri nakupu rabljenega vozila je pregled zgodovine rabljenega avtomobila pred vami. Najpomembnejši elementi, na katere mora biti kupec pozoren, so:

  • VIN številka - 17-mestna identifikacijska številka vozila, v katero je vkodiran model, letnik, vrsta karoserije in oprema vozila. Z dekodiranjem VIN številke primerjajte podatke, ki vam jih je o vozilu dal prodajalec.
  • Resnično stanje kilometrskega števca – goljufanje je tu precej pogosto, po nekaterih ocenah ima tretjina vseh rabljenih vozil, ki se prodajajo v Nemčiji, prevrtene kilometrske števce.
  • Poškodbe rabljenega vozila – poškodovano in kasneje popravljeno vozilo je najcenejše za prodajalca, ne pa nujno tudi za kupca. Ne želite si namreč poškodovanega vozila, kjer je poškodba sicer dobro skrita, vendar avtomobil ni več tako varen, kot je bil pred poškodbo. Tudi tu je VIN številka tista, ki vam bo o zgodovini rabljenega vozila povedala tudi te podatke.
  • Izrabljenost vozila – koliko je bilo neko vozilo v uporabi, vam pove število prevoženih kilometrov. Avtomobili, ki so se uporabljali kot taxi, imajo skoraj dvakrat toliko prevoženih kilometrov kot enaki modeli istega letnika. O tehničnem stanju takšnih vozil pa ne moramo biti prepričani, dokler se ne opravi temeljit strokovni pregled.
  • Baza ukradenih vozil – ob nakupu ukradenega rabljenega vozila imate lahko velike pravne težave, zato je vpogled v bazo pred nakupom rabljenega vozila, nujen.

V salonu rabljenih vozil bodo vse zgoraj naštete elemente preverili že, ko bo vozilo prispelo k njim. Izpisane podatke vam bodo ob prodaji rabljenega vozila pokazali in vam dopustili, da jih preverite tudi sami in ugotovite, ali se ujemajo.

Na spletu obstaja že kar nekaj različic plačljivih poročil o zgodovini rabljenih vozil z različnih držav. V iskalnih vtipkate VIN številko, ki vam izpiše podatke o zgodovini vozila, prevoženih kilometrih in morebitnih nesrečah vozila, zajema tudi preverbo prvotne konfiguracije, barve, opreme in drugih dejavnikov. Poročilo je običajno na voljo tudi v PDF formatu.

Rabljeno vozilo mora kljub uporabi delovati brezhibno

V salonu rabljenih vozil obrabljene in pokvarjene dele vozila zamenjajo ter z vozilom opravijo testno vožnjo. Preden pričnejo vozilo oglaševati za prodajo, je nujen tudi pregled zgodovine rabljenega vozila. Kvalitetni saloni rabljenih vozil nabavljajo izključno avtomobile z znano servisno zgodovino. Stanje prevoženih kilometrov je tako realno in neponarejeno. Dobavitelji avtomobilov takih salonov so stalni in preverjeni, kar zagotavlja verodostojnost in transparentnost podatkov o rabljenem vozilu.

Rabljena vozila oglasi

Dodatne informacije

Rabljena vozila srednjega in visokega cenovnega razreda

Običajno so dobavitelji salonom z rabljenimi vozili ugledne mednarodne korporacije in upravljalci voznih parkov večjih evropskih podjetij. Ti za vozila skrbijo tako finančno (leasing), svoje avtomobile redno servisirajo in vzdržujejo, s čimer podaljšajo vrednost vozil. V slovenske  salone rabljenih vozil prihajajo avtomobili iz Nemčije, Francije in Luksemburga. Nakup takšnega rabljenega vozila je varen in racionalen, saj so avtomobili brezhibno delujoči, stari nekaj let ter zelo lepo ohranjeni.