Prodaja rabljenih vozil

Če že nekaj časa razmišljate o prodaji svojega avtomobila, saj si želite boljšega, drugačnega ali vašemu življenjskemu slogu bolje prilagojenega jeklenega konjička, je skrajni čas, da se lotite prodaje svojega avtomobila. Prodaja rabljenih vozil v Sloveniji skokovito narašča. Skoraj 73 000 vozil se je v preteklem letu prodalo v Sloveniji, 3% več kot leto pred njim. Trg rabljenih vozil je skoraj trikrat večji od trga novih. Po nekaterih ocenah pa skoraj tretjina vseh prodanih vozil v Sloveniji, najde pot na tuje. Najbolje se v zadnjih letih prodajajo rabljena vozila nižjega srednjega cenovnega razreda, med njimi enoprostorci, terenci in križanci obeh.

Zanimiv je tudi trg rabljenih motornih koles. Največ zanimanja tu vlada med rabljenimi motornimi kolesi znamk BMW, Honda, Kawaski, Suzuki in Yamaha, od letnika 2000 naprej, prav tako so iskani tudi skuterji znamk Aprilia, Gilera, Piaggio, Peugeot, Honda, Yamaha, od letnika 2005 dalje.

Prodaja rabljenih vozil

Pet znamk najbolje prodajanih rabljenih vozil

Škandalom navkljub Slovenci še vedno prisegajo na nemški Volkswagen. Modela, po katerih v centrih rabljenih vozil vlada največ povpraševanja, sta polo in golf. Ljudje povprašujejo tudi po volkswagnovih terenskih vozilih tiguan in T-roc. V prodaji rabljenih vozil v Ljubljani, pa tudi drugod po Sloveniji, sledi renault, predvsem model clio, sledi mu cestni terenec captur, tretji je megane. Na tretjem mestu pri prodaji rabljenih vozil je znamka Škoda  - octavia je tu še vedno paradni konj, sledi ji model fabia.  Na četrtem mestu lestvice rabljenih vozil je Opel. Corsa in asta sta še vedno najuspešnejša Oplova modela. Presenetljivo je na petem mestu Fiat, s svojima modeloma fiat500 in panda. Poznavalci trdijo, da so prav fiatovi modeli najpogosteje prodani potujejo na tuje.

Vstopite z nami v kontat

Kaj pa električni avtomobili?

Če se je še v preteklem letu precej govorilo o prodoru električnih avtomobilov na naš trg, tega pri prodaji rabljenih vozil še ni zaznati. Prodaja rabljenih električnih avtomobilov se beleži skupaj s prodajo priključnih hibridov, vseeno pa je prodaja tovrstnih rabljenih vozil, kljub vsem spodbudam, zelo butična. Dosega približno 1% vseh prodanih rabljenih avtomobilov.

Prodaja rabljenih vozil Ljubljana

Nemčija in vpliv prepovedi dieselskih motorjev v mestih

Strokovnjaki sicer napovedujejo, da je trg prodaje rabljenih avtomobilov dosegel vrh in bo v prihodnjih letih stagniral, opozarjajo tudi, da bo pri kupcih rabljenih vozil vse bolj prisotna skrb zaradi okoljevarstvene sprejemljivosti avtomobilov z dieselskimi motorji. Ti so se v nemških mestih že znašli na črnem seznamu povabljencev v mesta, kar seveda pomeni, da jih lastniki pogosteje prodajajo, kar seveda že vpliva na cene in prodajo tovrstnih rabljenih vozil.

Kupujete rabljeno motorno vozilo

Vaš konjiček v katalogu avtomobilov

Določite svojemu rabljenemu avtomobilu ceno tako, da v katalogu avtomobilov pregledate ponudbo enakih modelov rabljenih avtomobilov. Avto potem dobro očistite zunaj in znotraj. Očiščenega fotografirajte z različnih smeri in ne pozabite na fotografije pomembnih detajlov. Pri prodaji rabljenega vozila so ključni podatki: cena, leto prve registracije, znamka, model, tip menjalnika, vrsta pogona in število prevoženih kilometrov.

O prodaji avtomobila najprej obvestite svoje prijatelje in znance, objavite oglas s primernim besedilom in fotografijami vozila na spletu in družabnih omrežjih, lahko pa se z njim zapeljete do najbližjega centra rabljenih vozil in se o prodaji pogovorite s prodajalcem. Če se odločite za tak način prodaje rabljenega vozila, odpade kar precej nadaljnjih korakov prodaje. Vendar se za to možnost odločite le, če prodajalcu zaupate. Prodaje rabljenega vozila se lotite iskreno, ne skrivajte morebitnih napak, poškodb vozila in njegove servisne zgodovine. Obstaja namreč cela vrsta ukrepov, s katerimi avtomobilski servisi, pa tudi zavarovalnice, evidentirajo podatke o določenem avtomobilu – število prevoženih kilometrov in preteklo servisiranje avtomobila sta le dva od omenjenih ukrepov.

Če sami najdete kupca, oziroma je ta našel vas, lahko formalnosti glede prodaje uredita kar sama. Način plačila, predaja dokumentov in preklic avtomobilskega zavarovanja so tri najpomembnejše, ki jim sledi predaja ključev rabljenega vozila. Čestitke, prodaja rabljenega vozila je uspešno zaključena, vaš fokus je sedaj usmerjen v iskanje jeklenega konjička, ki bo uspešno nadomestil vaše rabljeno vozilo.