Copati za tenis - za boljše ravnotežje na igrišču

Teniški copati so za tenis ravno tako pomembni kot oblačila, torba ali pa lopar za tenis. Pri tem športu se vse vrti okrog ravnotežja, ki je zelo pomembno v fazi udarca. Prav zato je zelo pomembno, da je športna obutev usklajena z anatomijo stopala in podlago, na kateri igrate. Neprimerna obutev vas lahko večkrat ožuli, povzroči lahko tudi bolečine v prstih, gležnjih in kolenih, predvsem pa ovira vaše gibanje po igrišču. Če bodo teniški copati usklajeni z vašimi stopali, pa se boste v njih odlično počutili in igrali najboljši tenis doslej.
Prvi korak pri iskanju ustrezne športne obutve predstavlja preučitev tipa stopala. Pri stopalih z visokim lokom najbolj trpi spodnji, zunanji del copata, ki se bo tudi najprej obrabil. Takšna stopala so navadno širša, zato morajo copati imeti več prostora v predelu prstov. Z dodatnimi blazinicami nadoknadite prostor iz notranje strani spodnjega dela copata.
Za stopala z nizkim lokom so primerni ravni copati oziroma le rahlo ukrivljeni navznoter, s čvrstim notranjim delom podplata. Vsi z nevtralnimi stopali pa tenis lahko igrate v skoraj vseh vrstah copat.
Ker stopala po treningu ali na koncu dneva ponavadi otečejo od 5-10%, je prav takrat najbolj primeren čas za nakup športne obutve. Svetujemo vam, da v trgovino prinesete tip nogavice ali stare teniške copate, da čim bolj natančno izberete velikost copata. Obvezno preizkusite oba copata (par), ker ni redkost, da je eno stopalo večje. V tem primeru kupite par, ki odgovarja večjemu stopalu.

Športna obutev za tenis naj bodo kakovostna, zračna in udobna

Teniški copatiDrugi korak je iskanje dizajna, ki bo najbolje ustrezal vašemu podplatu. Športni čevlji za dvoranske športe, med katere sodijo tudi dvoranski teniški copati, so izdelani iz različnih materialov, katerim je treba nameniti kar nekaj pozornosti. Pri preizkušanju copat se prepričajte, da vam zgornji del lepo leže na vrh stopala in da vas ne 'veže'. Pozorni bodite tudi na vložek, del, na katerem počivajo vaši podplati, predvsem pa na sloj med vložkom in spodnjim, zunanjim podplatom. Ta del je zelo pomemben za blaženje (amortizacijo) in elastičnost copata. Večinoma je izdelan iz etil-vinil acetatne pene ali poliuretana, v veliki večini primerov pa je napolnjen z zrakom ali gelom.

Zelo pomembna je tudi vrsta zunanjega podplata. T.i. dizajn ribje kosti, ki oblikuje ozke, valovite črte, je najboljši za peščeno podlago, medtem ko imajo dvoranski copati za tenis podplat z variabilnim oz. spremenljivim dizajnom.

S Šport | Tenis copati za odlično igro - povezave do naše spletne strani: