Loparji za različne športe, med njimi je najbolj priljubljen tenis

Loparji se uporabljajo pri različnih športih, kot so tenis, badminton in squash. Za vsakega od naštetih športov potrebujemo poseben lopar, ki ustreza pravilom in načinu igre. Teniški lopar je močnejši in bolj robusten kot tisti za badminton, najbolj odporen na močne udarce pa je malo drugače oblikovani lopar za squash. Vsi omenjeni loparji imajo v obod vpete strune, ki tvorijo mrežo, od katere se odbije žogica. Lopar za namizni tenis pa je narejen iz ene same gladke ploskve, ki je zelo trpežna in omogoča močnejši udarec.

Loparji za tenisPri izbiri ustreznega loparja za tenis se ravnamo glede na več njegovih lastnosti: težo, debelino okvirja, velikost gripa in glave ter razporeditev strun na loparju. Za začetnike je najbolj primeren teniški lopar z večjo glavo, ki daje več moči. Večja površina loparja zagotavlja tudi večji ''sweetspot'' (idealna točka stika žoge z loparjem) in s tem zmanjša tveganje, da bi zgrešili center odbojne točke. Loparji z manjšo glavo so namenjeni predvsem tekmovalcem in dobrim rekreativnim igralcem, saj zahtevajo veliko več natančnosti pri odbijanju žogice, po drugi strani pa nudijo več nadzora.
Teniški lopar za začetnika je lažji in ima od 240 do 280 gramov, njegove strune so manj napete in zaradi tega bolj prožne. Če ste že nekoliko izkušenejši igralec, lahko izbirate med loparji, ki imajo uravnoteženo razmerje med močjo udarca in nadzorom in imajo srednjo veliko glavo ter srednje napete strune, težki pa so med 280 do 300 gramov.

Pomemben je tudi oprijem loparja

Pri izbiri loparja niso pomembne le lastnosti ploskve, od katere se odbije žogica, ampak mora lopar nuditi tudi dober oprijem. Najbolj udobni za držanje loparja so ročaji iz mehke gume, nekateri modeli, predvsem otroški loparji, pa so izdelani tako, da igralca z neprijetnim občutkom opozorijo na nepravilen prijem ročaja.
Velikosti gripa delimo v tri osnovne skupine. V prvo skupino se uvrščajo otroški tenis loparji z velikostjo gripa 1 in 2 ali 2 in 3. Velikost gripa 2 in 3 je primerna tudi za ženske, medtem ko moški izbirajo velikost gripa 3 in 4. Seveda pa je najpomembneje, da se vaša dlan dobro prilega ročaju loparja in vam nudi dober oprijem ter nadzor nad zamahom.

Pro tenis je specializirana spletna trgovina s teniško opremo, ki vam lahko ponudi teniške loparje priznanih blagovnih znamk, kot so loparji Wilsonloparji Head ter loparji ostalih blagovnih znamk. Poleg ženskih in moških loparjev so na voljo tudi otroški loparji za tenis.

S Šport | Otroški loparji za tenis različnih dimenzij in cen - povezave do naše spletne strani: