IR grelni paneli so sodobne, inovativne ogrevalne rešitve

IR grelni paneli so električna grelna telesa, ki delujejo na osnovi infrardečega valovanja. Namesto, da bi segrevali zrak, segrevajo stene, tla in predmete v prostoru, ti pa oddajajo toploto nazaj v okolico. Takšen način omogoča učinkovitejše ogrevanje, saj se toplota enakomerno porazdeli po celotnem prostoru, zmanjšuje toplotne razlike in omogoča prijetno bivanje. Pomemben dejavnik je tudi ta, da IR paneli za ogrevanje ne povzročajo dvigovanja prahu in ne izsušujejo zraka, kar je še posebej dobra novica za ljudi, ki imajo težave z alergijami ali dihali.

ir-grelni-paneli
IR paneli za ogrevanje so enostavni za namestitev, saj jih lahko brez večjih posegov ali dodatnih del enostavno pritrdimo na strop ali steno. Zaradi načina delovanja so zelo varčni pri porabi električne energije, temperatura v prostoru pa je konstantno porazdeljena. Pri klasičnih grelnih telesih se toplota dviga navzgor, zato nastajajo precejšnje temperaturne razlike s hladnejšimi področji pri tleh, kotih, oknih in vratih ali vročimi področji pod stropom. Infrardeče ogrevanje se širi skozi celoten prostor in na svoji poti segreva vse površine, na katere naleti. Ko se te segrejejo, tudi same oddajajo toploto nazaj v prostor in pomagajo segrevati zrak okoli sebe.

IR paneli s termostatom omogočajo avtomatsko reguliranje temperature, brez ročnega upravljanja. Termostat samodejno zaznava temperaturo v posameznem prostoru in na podlagi tega izklopi ali vklopi ogrevalni sistem. Takšen način delovanja omogoča prijetno, konstantno temperaturo, ki je nastavljena na posameznem termostatu. Samodejno reguliranje omogoča udobno bivanje ter učinkovitejšo porabo električne energije.


IR paneli s termostatom omogočajo udobne bivalne pogoje

IR paneli za ogrevanje so sestavljeni iz različnih plasti materialov, ki se malenkostno razlikujejo, glede na posameznega proizvajalca oziroma model. Glavni elementi pa so večinoma pri vseh enaki. Osrednji del je grelni element, ki je običajno izdelan iz ogljikovih vlaken ali drugih materialov, ki dobro prevajajo električni tok. Na hrbtni strani grelnega elementa je nameščena izolacijska plast, ki preprečuje uhajanje toplote. Skupaj z reflektivno plastjo iz aluminija ali podobnega materiala, usmerjata in odbijata infrardeče valovanje v prostor ter s tem povečujeta učinkovitost ogrevanja.

termostat za ir panele

IR grelni paneli imajo sprednjo površino izdelano iz trpežnega materiala, kot je kovina ali steklo, ki omogoča prehajanje infrardečega valovanja skozi panel v prostor. Takšna premišljena zgradba je prilagojena optimalnemu delovanju in zagotavlja dolgo uporabno dobo.

IR grelni paneli so preprosto oblikovani, zato so estetsko in funkcionalno nemoteči, ne glede na to, v kakšen prostor jih umestimo. Še več, njihova zunanja površina je izdelana iz stekla, keramike, kovine ali podobnih materialov, ki se diskretno ujamejo z ostalimi elementi v prostoru ali celo popestrijo ambient. Posebnost so modeli s stekleno ploščo, ki je razdeljena na pol. Zgornja polovica oddaja toploto v prostor, spodnja pa je lahko namenjena sušenju brisač, zato so ti modeli še posebno primerni za kopalniške prostore. Zelo priljubljena so tudi ogledala, ki imajo funkcijo ogrevanja in osvetljevanja.


IR paneli za ogrevanje zagotavljajo maksimalen izkoristek energije

IR paneli s termostatom so izdelani iz inovativnih materialov, ki omogočajo maksimalen izkoristek porabljene energije. Izraba elektrike je skoraj stoodstotna, saj se električna energija brez vmesnih faz pretvori direktno v toploto. Grelna stran ne potrebuje pretoka zraka, saj se infrardeče valovanje samodejno širi po prostoru. Ko naleti na oviro, na primer kos pohištva, steno in podobno, se toplota absorbira v površino ter počasi sprošča nazaj v okolico.

Takšno konstantno in enakomerno segrevanje je zelo priporočljivo v prostorih, ki imajo manjše možnosti zračenja, na primer kopalnica, kletni prostori in podobno. Enakomerno porazdeljena temperatura preprečuje nastanek hladnih mest, s tem pa tudi kondenzacijo vlage in razvoj plesni. IR grelni paneli imajo številne prednosti pred klasičnimi ogrevalnimi telesi, saj zagotavljajo energetsko učinkovitost delovanja. Njihovo delovanje je tiho, enostavno jih je namestiti, s svojim videzom popestrijo notranjo opremo prostora in zagotavljajo hitro, enakomerno ogrevanje.

ir-paneli-za-ogrevanje-kopalnice

IR paneli s termostatom prispevajo k višji kvaliteti bivanja, saj lahko nastavimo temperaturo individualno v vsakem prostoru. Termostat in grelni element sta lahko povezana žično ali brezžično, nekateri modeli pa imajo možnost wi-fi upravljanja. Avtomatski sistem poskrbi za samodejno vklapljanje in izklapljanje delovanja, zagotavljanje prijetnih pogojev za bivanje in varčevanje z električno energijo. Poraba energije posameznega grelnega elementa pa je seveda odvisna od njegove moči in časa delovanja.

OSTALE PREDNOSTI IR PANELOV ZA OGREVANJE


Najboljši IR paneli za ogrevanje po dostopnih cenah

IR paneli za ogrevanje se lahko razlikujejo po svoji moči, ki je izražena v vatih, po dimenzijah, materialih, dodatnih funkcijah in blagovni znamki. Seveda se tudi cene razlikujejo glede na naštete dejavnike. Pri izbiri je potrebno upoštevati tudi kakovost izdelave, energetsko učinkovitost, garancijo in tehnične specifikacije. Pred nakupom se je priporočljivo posvetovati s preverjenimi izdelovalci, ki bodo znali svetovati o tem, kakšni IR grelni paneli so primerni za posamezen prostor. Pri tem bodo upoštevali želje stranke, njihove bivalne navade ter namembnost prostora.

najboljsi-ir-paneli-stropni

Ker IR grelni paneli za svoje delovanje porabljajo električno energijo, se zanje velikokrat odločijo stranke, ki imajo v svojem domu vgrajeno sončno elektrarno, saj se na takšen način ogrevajo praktično zastonj. Pri večjih prostorih lahko zato brez težav namestijo večje število panelov in s tem zagotovijo konstantno temperaturo, ne glede na velikost tlorisa. IR paneli s termostatom samodejno uravnavajo toploto vsakega posameznega prostora, zato je bivalno ugodje brez težav zagotovljeno. S svojo funkcionalnostjo in eleganco predstavljajo najboljši način ogrevanja vsakega doma.