Pošlji povpraševanje

Tiskana vezja - enostranska, dvostranska in večplastna

Vas zanimajo tiskana vezja in njihova izdelava? Tiskano vezje ni nič drugega kot plastična plošča za lažje povezovanje električnih komponent. Ker nosi in povezuje električne komponente, predstavlja osnovo vsakega elektronskega vezja. Poznamo enostranska (ena bakrena plast), dvostranska (dve bakreni plasti) in večplastna vezja.
Tiskana vezja izdelujemo iz različnih osnovnih materialov. Najpogosteje gre za material, ki mu v žargonu rečemo vitoplast, strokovno pa FR4. Izdelan je na osnovi epoksidnih smol, prešan pod pritiskom in v posebnih temperaturnih območjih. Ker je FR4 armiran s steklenimi vlakni, je zelo vzdržljiv. Obenem ima tudi zelo dobre električne lastnosti, zato se v glavnem uporablja za vse vrste elektronskih vezij, od enostranskih do večplastnih. FR4 prepoznamo po prosojni in zelenkasti barvi.

Tiskana vezja - izdelava potrebuje dober načrt

Dobro načrtovano tiskano vezje bistveno olajša delo, pospeši in poenostavi delovne procese ter olajša montažo v ohišje ali v napravo. Zato je dober načrt električnega vezja ključen.


Shemo in vezje lahko narišemo na dva načina. Ročna metoda je primerna za najpreprostejša tiskana vezja. Izdelava oz. risanje z računalnikom pa je v začetku nekoliko zahtevnejša, a v praksi po navadi edina uporabna metoda. V program prerišemo shemo, potem na vezje postavimo elemente, nato pa nam program sam nariše povezave.


Ko je načrt pripravljen, sledi prenos slike na bakreno ploščico. Na voljo sta dva postopka: foto postopek in prenos tonerja (z laminatorjem). Pri uporabi foto postopka sledi osvetljevanje ploščice z UV svetlobo. Po osvetlitvi sledi razvijanje tiskanega vezja, temu pa sledi jedkanje oz. odstranjevanje odvečnega bakra, ki je najnevarnejše opravilo. Po jedkanju sledi pregled vezja in vrtanje lukenj. Ko imamo izvrtane vse luknje, se lahko lotimo postavljanja elementov na vezje in spajkanja. Po končanem spajkanju je potrebno tiskano vezje očistiti in pri tem uporabiti ustrezno čistilo za tiskana vezja. Na koncu sledi še preizkušanje vezja in če smo vse pravilno povezali, bi ob priklopu na delavno napetost moralo vezje delovati.

Izdelava tiskanih vezij Intec tiv - cenik priča o ugodnih cenah

Vas zanimajo prototipna tiskana vezja? V podjetju Intec tiv d.o.o. v sodelovanju s podjetjem ProPlace d.o.o. nudimo kupcem popoln izdelek elektronskih komponent od načrtovanja in izdelave tiskanih vezij do namestitve elementov in elektronske asemblaže, skupaj s programiranjem in testiranjem.

VEČ O GALVANIZIRANJU

izdelava tiskanih vezij ceniktiskana vezja izdelava