Pohodni čevlji so nujna oprema za brezskrbno hojo v naravi

Pohodni čevlji so zasnovani tako, da posamezniku zagotavljajo več podpore, stabilnosti in seveda udobja, zato je pravilna obutev najbolj kritičen del pohodniške opreme. Če si za svoj izlet izberete neustrezne ali nekvalitetne čevlje, lahko to zelo hitro pokvari vaš dan in vas na vsakem koraku opomni, zakaj bodo dobri pohodni čevlji na vašem naslednjem sprehodu nepogrešljivi.

Hoja v naravi je odlična oblika vadbe, ki ima tudi ogromno koristi za vaše zdravje, vendar pa je ključnega pomena, da si za to izberete prave pohodne čevlje, da vaši sklepi in noge ostanejo bolj zaščiteni pred udarci in utrujenostjo. Ne glede na to, ali hodite profesionalno ali pa preprosto veliko časa preživite na nogah, dobri pohodni čevlji, ki nudijo kakovostno vsestransko oblazinjenje in podporo za preprečevanje utrujenosti so pač nujen kos v vsaki omari.

Inovativno oblikovani pohodni čevlji Alpina, ki jih lahko najdete v obsežni ponudbi spletne trgovine Harvey so vam na voljo v večih različnih modeli – tako se lahko odločite, ali so za vas bolj primerni nizki pohodni čevlji ali visoki pohodniški čevlji izbirate pa lahko tako med ženskimi in moškimi modeli. Idealen par pohodniških čevljev je takšen, v katerem med pohodom sploh ne boste razmišljali o vaših nogah in bo vaša pozornost lahko namenjena občudovanju narave.

Pohodni čevlji Alpina

Nizki pohodni čevlji in visoki pohodniški čevlji – kakšna je razlika?

Dobri pohodni čevlji naredijo razliko med izletom, na katerem uživate in med takšnim, kjer se boste domov vrnili z bolečimi nogami in slabimi spomini. Pri nakupu pravilnega modela pohodniških čevljev obstaja veliko aspektov, katere je treba vzeti v zakup in eden izmed njih je odločitev med tem, ali so za vaše izlete boljša izbira nizki pohodni čevlji ali visoki pohodniški čevlji.

Prva stvar, ki jo morate narediti je to, da se vprašate za kakšne pohode bi svoje nove čevlje uporabljali, saj s tem določite, koliko zaščite in opore pri obutvi dejansko potrebujete.

Nizki pohodni čevlji so običajno bolj lahki in zračni kakor višji modeli in so zato bolj primerni za krajše izlete po poteh, ki so dobro urejene in varne. Ker so narejeni iz bolj zračnih materialov se vanje ujame manj toplote, zato so zelo dobra izbira tudi za bolj vroče destinacije. Načeloma zavzamejo manj prostora in jih lahko še vedno pospravite med svojo prtljago, tudi če se odločite da s sabo vzamete samo manjši nahrbtnik.

Visoki pohodniški čevlji pa so bolj robustni in nudijo boljšo podporo za gležnje, zato se bolje obnesejo na dolgih poteh in bolj skalnatih področjih. Višji modeli so super za zahtevnejše poti, kjer imate s sabo več prtljage, saj vašo nogo obvarujejo pred pritiskom dodatne teže. Prav tako so zaradi visokega roba primerni v bolj kamnitih predelih, saj delci blata ali kamenja ne morejo v vaš čevelj in si ga zato ne rabite konstantno sezuvati in iz njega stresati neželenih delcev.

Nizki pohodni čevlji Alpina

Ženski pohodni čevlji in moški pohodni čevlji Alpina

Pohodni čevlji Alpina so izdelani iz najkakovostnejših materialov – najpogosteje se za izdelavo gorske obutve uporablja usnje, saj nudi odlično vzdržljivost in odpornost proti poškodbam noge, prav tako pa je čevelj zaradi tega vodoodporen. Ker gre za precej težek in rigiden material, se usnje velikokrat kombinira tudi s tekstilom, zaradi katerega je obutev bolj lahka in zračna. Pohodni čevlji Alpina so primerni tako za vsakodnevne sprehode, kakor za bolj zahtevne gorske poti, v ponudbi trgovine Harvey pa so vam na voljo tako moški kot ženski pohodni čevlji.

Alpina pohodna obutev sestoji iz podplata Vibram, ki nudi dober oprijem in bolj mehak korak na zahtevnih podlagah, čevlji pa so prav tako podloženi z zračno membrano Alpitex in membrano Sympatex, zaradi katerih so njihovi modeli nepremočljivi.

Moški in ženski pohodni čevlji

Na kaj še morate biti pozorni ob nakupu novih pohodnih čevljev?

Ženski in moški pohodni čevlji morajo na prvem mestu uporabniku zagotavljati varnost in udobje. Tisto, za kar pa morate poskrbeti vi pa je, da ste pri pomerjanju prepričani, da se vam čevelj na nogo popolnoma prilega. Pohodni čevlji Alpina vam za doseganje maksimalnega udobja nudijo čevlje v polovičnih velikostnih številkah, da se lahko njihovi modeli prilegajo najrazličnejšim stopalom.

Pohodniška obutev ne sme biti preveč tesna in vam mora puščati dovolj prostora, da lahko pomigate s prsti. Med pomerjanjem morate nositi nogavice, s katerimi boste kasneje tudi hodili, najbolje pa je, da čevlje sprobate ob večernih urah, saj noge čez dan ponavadi nekoliko zatečejo, zato zjutraj ne boste dobili najbolj pravilnih rezultatov.

Ko boste izbirali med različnimi modeli, je pomembno, da razumete kakšen bo vaš teren, kako dolgo boste hodili in kakšne bodo približne vremenske razmere. Bolj grob in nevaren kot je teren, bolj vzdržljive čevlje boste potrebovali, če želite zaščititi vaša stopala in poskrbeti, da bodo gležnji imeli zadostno oporo. Pri pohodniških čevljih je bolje zapraviti kakšen evro več in izbrati model izdelan iz visokokakovostnih materialov z dolgo obstojnostjo in čvrstim podplatom.

Nizki pohodni čevlji Alpina