Kineziološki trak – za kaj se uporablja?

Kineziološki trak je medicinski pripomoček, ki mu pravimo tudi Kinesio trak. Namenjeni so zdravljenju ali varovanju delov telesa pred poškodbami, saj (kadar so pravilno nameščeni) lajšajo bolečino, mišicam povrnejo normalni tonus, zmanjšajo zastajanje krvi, izboljšujejo prekrvavitev in gibljivost sklepov ter popravijo držo telesa. Zahvalo zanje gre pripisati Japoncu, imenovanemu Dr. Kenzo Kase, ki je začetnik nameščanja in uporabe kineziološkega traku.

Zagotovo ste jih že opazili na televizorju ali športni tekmi, kjer pogosto vidimo »polepljene« športnike s trakovi za mišice različnih barv. Zelo pogosto jih uporabljajo kolesarji, plavalci, odbojkarji, teniški igralci in nogometaši. Ker gre za terapevtsko metodo, ki ne zahteva uporabe zdravil in je v osnovi relativno preprosta, so kineziološki trakovi v zadnjih nekaj letih postali izjemno priljubljeni ne le pri vrhunskih športnikih, temveč tudi pri posameznikih, ki se srečujejo s poškodbami mišic. Kinesio trak je prisoten tako v športni medicini, kot tudi na področju rehabilitacije oziroma fizioterapije. Uporaba kinezioloških trakov je široko razširjena tudi v Sloveniji, kjer se uporabljajo zlasti v splošnih bolnišnicah. Samolepilni elastični trakovi različnih barv sproščajo mišično napetost, pospešujejo limfno drenažo in stimulirajo kožne receptorje, zaradi česar so izredno učinkoviti tudi v primeru nevroloških simptomov.

kineziološki trak za mišiceKinezološki trak

Kako delujejo Kinesio trakovi?

Kinesio trak je zelo podoben koži, saj je elastičen in raztezen le po dolžini, pri čemer se lahko raztegne tudi do 60% svoje dolžine (odvisno od proizvajalca). S pravilno namestitvijo privzdignemo kožo in podkožno tkivo, posledica česar je povečan prostor med mišico in kožo. Na tak način dosežemo sprostitev pritiskov na živčne receptorje in s tem popustitev bolečine, kar povzroči povečanje pretoka krvi in dotoka hranilnih snovi ter pretoka limfe. Kineziološki trak za mišice ne zavira procesa popuščanja bolečine, temveč ga pospešuje. Ker gre za naravno metodo, pri kateri se ne uporabljajo kemične snovi, je njegova uporaba postala priljubljena pri uporabnikih po vsem svetu. Kadar jih uporabljajo vrhunski športniki, kineziološki trakovi omogočajo bolj učinkovit trening in izboljšanje mišične funkcije zaradi podpore oziroma razbremenitve mišic, hkrati pa zagotavljajo še stabilizacijo sklepov. Pri bolnikih se Kinesio trakovi najpogosteje uporabljajo v sklopu rehabilitacije po operativnih posegih, saj z njihovo pravilno uporabo zmanjšamo tveganje za nastanek vnetja, pa tudi bolečine in otekline. Zaradi povečanega obsega gibljivosti se pri bolnikih skrajša čas rehabilitacije. Po kinezioloških trakovih posegajo bolniki s kroničnimi bolečinami v predelu kolena ali ramen, nosečnice, bolniki z nevrološkimi težavami in športniki v obdobju »sveže poškodb.

Obiščite našo spletno trgovino

Kako pravilno namestiti kineziološki trak?

Ker je njegovo delovanje odvisno od pravilne namestitve, to opravilo raje prepustimo strokovnjaku. Način namestitve namreč zavisi od cilja terapije, ki ga želimo doseči z uporabo Kinesio traku. Pred vsakim nanosom je potrebno kožo dobro očistiti in obrisati do suhega, saj bomo tako zagotovili boljši oprijem in posledično boljše delovanje. Namestiti ga je potrebno na celotno območje mišice, ki jo obravnavamo. Ker je kineziološki trak vodoodporen, ga lahko uporabljamo tudi med tuširanjem. Odlično ponudbo kinezioloških trakov različnih barv boste našli v spletni trgovini Fizio trgovina, v kateri se zavedamo, da je v primeru športnih poškodb in drugih poškodb ali različnih omejitev pri gibanju za izboljšanje stanja zelo pomembna izbira kakovostnega pripomočka. Pri nas boste poleg kinezioloških trakov za ramena in kolena našli tudi druge pripomočke, kot so vadbeni pripomočki, športna oprema in ergonomični pripomočki. V kolikor potrebujete naš nasvet ali pomoč, nas lahko kontaktirate.