Pošlji povpraševanje

Biološko čiščenje vode v jezerih, lagunah in ribnikih

Ker se strinjamo, da je čista voda ne le bolj privlačna na pogled, ampak tudi bolj zdrava tako za živa bitja, ki prebivajo v njej, kot za tista, ki prebivamo ob njej, imamo za vas naraven pristop k čiščenju jezer, ribnikov in lagun: biološko filtriranje ali čiščenje vode. Pozabite na močne kemijske preparate in se lotite čiščenja na ekološko neoporečen način.


Biološko, mehansko in kemično čiščenje ribnikov, lagun in jezer

Čiščenje vode je lahko biološko, mehansko ali kemično. Gre za različen pristop k filtriranju v glavnem stoječe vode. Pri mehanskem čiščenju gre za prehod vode skozi filter, ki vsebuje material, v katerega se ujame umazanija. Ta material je običajno gramoz, goba ali različni sintetični materiali. Kemijsko čiščenje se izvaja s pomočjo kosmičev npr. iz kalcija in aluminija, ki absorbirajo amonijak iz vode. Na voljo so tudi druge opcije kemičnega čiščenja. Vedno bolj pa se uveljavlja biološko čiščenje vode, predvsem ob razmahu ekološke zavesti. Biološko čiščenje pomeni vnos mikroorganizmov, ki se prehranjujejo z algami in umazanijo. V nadaljevanju podrobneje predstavljamo biološko čiščenje vode.


Biološko čiščenje vode - ko mikroorganizmi opravljajo težaško delo za vas

Biološko čiščenje vode je najbolj naraven način za vzdrževanje čistih voda tam, kjer narava ne more več vzdrževati čistoče brez pomoči človeka. Motni, zaudarjajoči ribniki, jezera polna alg in neprivlačne lagune so posledice nabiranja amonijaka. Pri biološkem čiščenju mikroorganizmi pretvorijo škodljiv amonijak v manj strupene snovi, ki so koristne za gnojenje obstoječega rastlinja v vodi. Obenem vneseni mikroorganizmi ne škodujejo ribam in ostalim živim bitjem v vodi. Celo obratno - več kot je rastlinja, več je kisika v vodi, bolje bodo delovali mikroorganizmi, bolj učinkovito bo biološko čiščenje.


Biološko čiščenje vode in njegovi učinki na vodo in živa bitja v njej

Na voljo imamo več različnih preparatov za biološko čiščenje vode, med katerimi lahko izbirate glede na potrebe vašega ribnika ali jezera: za preprečevanje ali upočasnitev rasti alg, preprečevanje nastanka kalcija, odstranjevanje fosfata, zniževanje ravni amonijaka, izboljševanje filtracije itd. Poleg svežine in čiste površine vode lahko ob biološkem čiščenju poskrbite tudi za varovanje rib pred stresom, ki ga povzročajo spremembe v okolju. Ob prvem tovrstnem čiščenju je potrebno izvesti šok terapijo, kar pomeni, da na začetku zlijete večjo količino preparata v vodo, kasneje pa se uporablja manjše odmerke. Rezultati biološkega čiščenja vode so vidni v relativno kratkem času.


Več o preparatih za biološko čiščenje vode si lahko preberete na naši spletni strani . Vabljeni!