Gozdarska vitla - daljinsko upravljanje olajša delo, ki je opravljeno hitrejše in varnejše

Gozdarska vitla predstavlja pomemben sestavni element vsakega gozdarskega traktorja, brez katerega bi bil transport lesa iz sečišča do gozdne ceste precej bolj zapleten in nevaren. Gozdarska vitla je običajno nameščna na zadnjo stran traktorja nad naletno desko. Skupaj z naletno desko lahko tvori traktorski priključek. Takšna oblika je primerna predvsem za občasno delo v gozdu. Gozdarski traktor, namenjen izključno delu v gozdu, ima vitel vgrajen.
V preteklosti so je uporabljala predvsem mehanska gozdarska vitla, ki ni imela daljinskega upravljanja, njeno delovanje pa je bilo grobo. Danes prednjačijo hidravlični in elektrohidravlični vitli z daljinskim upravljanjem. Daljinsko upravljanje vitla prinaša enostavno in varno delo.
V primerjavi z enobobenskim vitlom dvobobenska gozdarska vitla (dva bobna z vrvjo) omogoča istočasno delo z večjim številom hlodom. Pri dvobobenskih razvlačujemo dve vrvi in lahko naenkrat privežemo več lesa. Vsak boben ima ločeno upravljanje.
Manj zmogljiva gozdarska vitla so primerna za občasna dela v gozdu, medtem ko imajo specializirani traktorji za delo v gozdu nameščene močnejše vitle.

Gozdarska vitla za traktor

Gozdarski traktor - prilagojen kmetijski traktor za delo v gozdu

V naših gozdovih se večina lesa spravi iz sečišča do ceste s traktorji. To so lahko prilagojeni kmetijski traktorji (gozdarski traktor), gozdarski zgibniki ali pa gozdarski traktorji za prevoz lesa. Največ, še posebej v zasebnih gozdovih, se uporabljajo prilagojeni kmetijski traktorji.
Od traktorja za delo na kmetji se gozdarski traktor loči po tem, da ima varnostno kabino oz. zaščito za kabino, ki prenese prevrnitev, daljinsko upravljanje vitla za privlačevanje lesa, naletno desko zadaj, rampno desko spredaj, zaščito vseh vrtljivih delov, kolesne verige ter podvozja.
Zaradi načina dela mora gozdarski traktor imeti težo porazdeljeno drugače kot kmetijski traktor, in sicer tako, da je na sprednji osi od 1/2 do 2/3 teže, na zadnji osi pa 1/3 do 1/2 teže. Pravilno opremljeni traktorji pomembno vplivajo na varnost pri delu v gozdu. Vožnja po vlaki z vlečenjem lesa je precej nevarna in hitro lahko pride do nezgode, če traktorist nima dovolj izkušenj.

Daljinsko upravljanje vitla

Daljinsko upravljanje vitla danes nekaj, brez česar ne moremo

Si želite poenostaviti in olajšati transport lesa iz sečišča do gozdne ceste? Pravo rešitev predstavlja gozdarski vitel na daljinsko upravljanje. EE SYSTEMS vam iz lastnega proizvodnega programa nudi sisteme za daljinsko upravljanje, prilagojene zahtevam naročnika. Vsaka funkcija daljinskega upravljalnika programsko prilagodljiva. Izvedite več tudi o našem anti-kipp sistemu!

Naj delo postane užitek. Obiščite nas!