Gozdarski vitli omogočajo varen in enostaven transport lesa iz sečišča

Gozdarski vitliGozdarski vitli omogočajo privlačevanje lesa od mesta podiranja do gozdne vlake (oz. traktorja) in nato vlačenje po vlaki. Brez njih bi bil transport lesa iz sečišča do gozdne ceste precej bolj zapleten in nevaren. Gozdarski vitli so lahko mehanski, hidravlični ali elektrohidravlični. Danes prednjačijo predvsem hidravlični in elektrohidravlični gozdarski vitli z daljinskim upravljanjem - daljinec za gozdarski vitel.
Gozdarski vitli so lahko enobobenski ali dvobobenski. Dvobobenski imajo dva bobna z vrvjo in omogočajo istočasno delo z večjim številom hlodov kot enobobenski gozdarski vitli. Pri dvobobenskih razvlačujemo dve vrvi in lahko naenkrat privežemo več lesa. Vsak boben ima ločeno upravljanje.
Zmogljivosti gozdarskih vitlov so različne in sežejo preko 100 kN. Za občasna dela v gozdu se običajno uporabljajo manj zmogljivi gozdarski vitli, medtem ko imajo specializirani traktorji za delo v gozdu nameščene močnejše vitle.

Daljinec za gozdarski vitel olajša delo, ki je opravljeno hitrejše in bolj varno

Daljinsko upravljanje strojev in naprav uporabniku olajša delo, ki je opravljeno hitrejše in bolj varno. Zato je daljinec za gozdarski vitel nekaj, brez česa si upravljanja vitla marsikje sploh ne znamo več predstavljati.
Vas zanima daljinec za gozdarski vitel? Obiščite nas. EE SYSTEMS vam iz lastnega proizvodnega programa nudi sisteme za daljinsko upravljanje, prirejene zahtevam naročnika. Med njimi je tudi daljinec za gozdarski vitel, kjer je vsaka funkcija daljinskega upravljalnika programsko prilagodljiva.

Daljinec za gozdarski vitel

Gozdarske žičnice za spravilo lesa

Nekoč se je večina lesa spravila ročno in z živino. Delo je bilo nevarno in naporno, pri tem pa so bile tudi znatne omejitve glede velikosti hlodov. Z razvojem tehnologije se je spremenil tudi način spravila lesa. Danes se večina lesa iz gozda spravi z vlačenjem s prilagojenimi kmetijskimi traktorji in posebnimi gozdarskimi zgibnimi traktorji - zgibniki. Na strmih terenih, kjer traktorsko spravilo ni mogoče, pa se les spravlja s pomočjo gozdarske žičnice.
Sodobne gozdarske žičnice ali žični žerjavi so nameščene na tovornjakih, traktorjih ali prikolicah za lažje premikanje med delovišči. Postavitev gozdarske žičnice zahteva od enega dneva do nekaj dni, odvisno od zahtevnosti in dolžine trase. Les lahko spravljajo navzgor ali navzdol, do enega kilometra daleč. Gozdarske žičnice omogočajo tudi privlačevanje.

Varnost je pri delu v gozdu izjemno pomembna, zato gozdarji poleg ustreznih strojev in naprav uporabljajo tudi osebno zaščitno gozdarsko opremo in pripomočke za delo. Zaščitna gozdarska oprema se sicer razlikuje od del, ki jih delavec opravlja, čelada pa je obvezna za vse, ki se gibljejo po sečišču.