Gozdarske žičnice za spravljanje lesa na strmih terenih

Gozdarske žičnice in vitliPrvi stroji, ki so pomagali gozdarjem pri delu, so bile gozdarske žičnice in gozdne železnice, ki so poenostavile spravilo lesa in njegov prevoz iz gozda. Pred tem je spravilo lesa potekalo ročno in z živino. Delo je bilo nevarno in naporno, pri tem pa so bile tudi znatne omejitve glede velikosti hlodov. Danes se večina lesa iz gozda spravi z vlačenjem s prilagojenimi kmetijskimi traktorji in namenskimi gozdarskimi stroji, med katerimi so še posebej učinkoviti zgibni traktorji - zgibniki. Na strmih terenih, kjer traktorsko spravilo lesa ni mogoče, pa se les spravlja s pomočjo gozdarske žičnice oz. žičnega žerjava.
Sodobne gozdarske žičnice so nameščene na tovornjakih, traktorjih ali prikolicah za lažje premikanje med delovišči. Postavitev gozdarske žičnice zahteva od enega dneva do nekaj dni, odvisno od zahtevnosti in dolžine trase. Ker je postavljanje žičnic zahteven in dolgotrajen postopek,(postavljajo in upravljajo jih posebej zato izurjene ekipe delavcev), se gozdarske žičnice običajno postavljajo le tam, kjer je posekanega dovolj lesa, vsaj nekaj sto kubičnih metrov. Gozdarske žičnice lahko les spravljajo navzgor ali navzdol, do enega kilometra daleč; omogočajo pa tudi privlačevanje lesa.

Anti-Kipp-system - zaščita pred prevračanjem stroja (traktorja)

Prevračanje traktorjev lahko povzroči hude nesreče. Temu se lahko izognemo s sistemom za nadzor nagnjenosti gozdarskega stroja - Anti-Kipp-System. V EE SYSTEMS je na voljo sistem TRACON za daljinsko upravljanje gozdarskega vitla, ki ima lahko vgrajen elektronski merilnik nagiba, ki deluje kot zaščitno stikalo (Anti-Kipp-System). V primeru prevelikega nagiba merilnik prepreči prevračanje stroja. Pri traktorskemu vitlu se deaktivira navijanje zajle, stroj pa lahko z uporabo zavore vitla vrnemo v normalni položaj. Navijanje zajle deluje takoj, ko je nagib stroja znotraj dovoljenih mej. Mejne vrednosti nagiba pri katerem se vklopi zaščita (Anti-Kipp-System), se nastavijo pri montaži sistema.

Oprema traktorja za varno spravljanje lesa

Gozdarska oprema za traktorjeSpravilo lesa sicer ni tako nevarno kot sečnja dreves, vendar pa moramo tudi pri spravilu upoštevati določena varnostna pravila. Med danes že običajno opremo, ki jo uporabljamo na traktorjih za spravilo lesa, spadajo:

  • varnostna kabina, ki se ob prevrnitvi traktorja (če ta nima senzorja nagiba Anti-Kipp-System) izkaže za zelo zanesljivo varovalo;
  • eno ali dvobobenski gozdarski vitel;
  • naletna in sprednja rampna ali poravnalna deska;
  • kolesne verige;
  • varnostni hidravlični sedež;
  • gasilni aparat in torba s prvo pomočjo.

Traktor z opisano opremo je opremljen po varnostnih predpisih. Vsak del, ki od naštete opreme manjka, zmanjšuje varnost pri delu v gozdu. Za varno delo pa poskrbi tudi zaščitna oprema in pripomočki. Čelada je obvezna gozdarska oprema pri gibanju po sečišču, ravno tako tudi dobra obutev in zaščitna oblačila.