Suha sluznica nožnice, kaj je glavni razlog?

Suha sluznica nožnice je neprijetno stanje, s katerim se je vsaka odrasla ženska zagotovo srečala vsaj enkrat v življenju. Lahko je posledica hormonskih sprememb, na primer menopavze, poporodnega stanja, kirurške odstranitve jajčnikov ali maternice. Mnogokrat pa se lahko pojavi tudi zaradi pretiranega umivanja, vnetja, alergij ali uporabe določenih zdravil. Težava sama po sebi ni nevarna, povzroča pa nemalo bolečin, preglavic in neprijetnih situacij.

Vzrok je največkrat pomanjkanje hormona estrogena, ki skrbi za elastičnost in vlažnost ter uravnava Ph faktor sluznice. Ravno zato se ženske največkrat soočajo s to težavo po 50-tem letu starosti, ko zaradi hormonskih sprememb začne občutno upadati nivo estrogena v telesu. Estrogen se proizvaja predvsem v jajčnikih, sintetizira pa se tudi v drugih tkivih, kot so maščobno tkivo, jetra in nadledvične žleze. Pomanjkanje se zato pojavi med menopavzo.

Pri ginekoloških kirurških posegih se prav tako lahko pojavi suha nožnica po kemoterapiji ali radiologiji pri zdravljenju raka, kot tudi ob jemanju določenih zdravil pri nekaterih avtoimunskih boleznih. Suha nožnica povzroča neprijetne simptome, kot so nelagodje, srbenje, pekoč občutek, bolečine pri spolnih odnosih ali uriniranju, včasih pa lahko opazimo celo izcedek ali blago krvavitev.

Suha sluznica nožnice

Kako si lahko pomagamo, če se pojavi suha sluznica nožnice?

Za lajšanje simptomov je pomembno predvsem izdatno vlaženje in pomirjanje razdražene sluznice, kar najlažje storimo z uporabo vaginalnih ovul in mazila, ki vsebujeta blagodejne učinkovine.

SUHA SLUZNICA NOŽNICE

Ena od takih naravnih učinkovin je hialuronska kislina, ki ima pomembno vlogo pri vlaženju in obnavljanju kože in tkiv. Njena sposobnost zadrževanja vlage je neverjetna, saj lahko nase veže ogromno količino vode, tudi več litrov na 1 gram. Poleg tega aktivno spodbuja obnovo celic ter deluje protivnetno. Ta pozitiven učinek je še posebej pomemben, kadar nastane suha nožnica po kemoterapiji ali obsevanju, saj se poškodbe ali razjede sluznice zacelijo veliko hitreje.

Pri tem uspešno sodelujejo tudi druge učinkovine, ki se nahajajo v ovulah, to so aloa vera, ognjič, eterično olje kajeputa ter izvleček azijskega vodnega popnjaka. Skupaj delujejo protivnetno, zmanjšujejo otekanje tkiv ter pospešujejo tvorbo kolagena, s tem pa tudi celjenje in obnavljanje tkiv.

Suha sluznica nožnice

Zakaj se največkrat pojavi suha nožnica po kemoterapiji?

Obsevanje, hormonska terapija, kemoterapija ali kirurška odstranitev jajčnikov so najbolj pogosti razlogi, da se organizem sooča s pomanjkanjem estrogena, kar posledično vodi v izgubo vlažnosti in prožnosti tkiv, še posebno nožnične sluznice. Suha nožnica po kemoterapiji lahko bistveno poslabša kakovost življenja, otežuje dnevne aktivnosti, spolnost ter partnerski odnos.

Zato je priporočljivo, da čimprej uporabimo sredstva, ki so na voljo v prosti prodaji in so namenjena lajšanju simptomov. Ker ne vsebujejo antiseptikov ali hormonov, jih lahko uporabljajo tudi ženske, ki prejemajo hormonsko terapijo. Glavna sestavina ovul, hialuronska kislina, je namreč naravna snov, ki je prisotna v človeškem organizmu, zato lahko ovule uporabljamo dolgo časa, oziroma vse dokler nam suha sluznica nožnice povzroča težave.

Hialuronska kislina ima ravno tako pomembno vlogo pri celjenju ran. Na mestu poškodbe aktivira imunski sistem, olajša obnovo celic, zmanjša bolečino ter pospeši faze celjenja. Zaradi svojih vlažilnih sposobnosti deluje tudi kot naravni lubrikant ter tako preprečuje neprijetne občutke pri spolnih odnosih, ki jih lahko povzroči suha nožnica po kemoterapiji ali obsevanju.

Suha nožnica po kemoterapiji

Drugi vzroki, zaradi katerih še lahko ponagaja suha sluznica nožnice

Kot rečeno, je zmanjšana količina estrogena eden glavnih razlogov, da se pojavijo težave. Suha sluznica nožnice pa se lahko pojavi tudi zaradi drugih vzrokov. Med najpogostejšimi so: nekatera zdravila (antidepresivi, antihistaminiki, nesteroidna protivnetna zdravila itd..). Suha sluznica se pojavi tudi pri nekaterih boleznih, kot je Sjögrenov sindrom ali pri alergijah na določeno hrano, sestavine v kozmetiki ali določene kemikalije.

Tudi hud stres spada med pomembne dejavnike tveganja, ki vplivajo na spremembo naravne vaginalne flore. Med pogoste vzroke razdražene ali suhe sluznice spada tudi prekomerno umivanje ter pretiravanje z uporabo mila. Pri umivanju intimnih delov je najbolj priporočljivo uporabljati le toplo vodo, oziroma blago milo brez dišav, ki ne draži sluznice.

Na ohranjanje vaginalnega zdravja vpliva tudi pravilna tehnika umivanja. Pomembno je, da se izognemo agresivnemu drgnjenju ter izpiranju notranjega dela nožnice, saj to poruši naravno ravnovesje. Tudi redno menjavanje spodnjega perila je ključnega pomena za ohranjanje čistoče in razmnoževane bakterij. Pri tem je najbolje izbrati bombažno spodnje perilo, ki omogoča zračnost in ga lahko operemo pri višjih temperaturah v pralnem stroju.

Suha nožnica po kemoterapiji

Suha sluznica nožnice se lahko precej izboljša s kompletom Cicatridina

Vaginalne ovule in krema Cicatridina so kot prva pomoč namenjene ženskam, ki jih pestijo zgoraj naštete težave. Hialuronska kislina, ki ima izredne hidrofilne lastnosti, pospešuje tvorbo fibrinskih strdkov, odbija kisikove proste radikale in deluje kot antioksidant. Poleg tega zvišuje mobilnost in proliferacijo fibroblastov ter spodbuja angiogenezo, fagocitozo in kemotakso.

Izvleček aloe vere pospešuje prodiranje drugih sestavin v sluznico, ustavlja procese vnetja in pospešuje celjenje ran. To je bistvenega pomena pri posledicah agresivnega zdravljenja, ki ima neželene stranske učinke, kot je na primer suha nožnica po kemoterapiji.

Najboljši učinki so vidni ob sočasni uporabi vaginalnih ovul in mazila za zunanjo uporabo, ki so sedaj na voljo v kompletu, po posebni akcijski ceni na spletni strani Dr. Gorkiča.

Suha sluznica nožnice

vir: https://dr-gorkic.si/