Na kaj vse moramo biti pozorni, ko opremljamo otroško sobo?

Vsi se zavedamo, da otroci še prehitro odrastejo, zato je potrebno pri opremljanju otroške sobe vedeti, da jo je dobro opremiti tako, da se bo soba lahko postopoma prilagajala potrebam otroka in se nekoč razvila v prijetno mladinsko sobo.

Vsem otrokom in mladostnikom ogromno pomeni, da imajo svoj zasebni prostor, v katerega se lahko zatečejo in so nekaj časa sami, saj imajo tudi otroci potrebo po zasebnosti, kot jo imamo vsi odrasli. Zato niti ni tako zelo pomembno ali je otroška soba velika ali majhna, pomembno je, da otroku ponuja prostor, kjer se počuti varnega. V osnovi naj bo opremljena s štirimi ključnimi elementi: udobno otroško oz. mladinsko posteljo, pisalno mizo in pisarniškim stolom, garderobno omaro za shranjevanje oblačil ter policami za shranjevanje knjig, šolskih potrebščin, igrač in drugih osebnih predmetov.

otroška soba

V kakšnem stilu je najbolje opremiti otroško sobo?

Seveda je dan danes ogromno različnih stilov, v katerih lahko opremimo otroško sobo. Dobro je, da izberemo določen stil in se le-tega stila držimo pri vseh elementih opreme. Pri opremljanju otroške sobe moramo biti pozorni na to, da se barve dopolnjujejo, poleg tega pa morajo barve zidov komplementirati barve pohištva v otroški sobi. Danes je opremljanje še bolj preprosto, saj proizvajalci otroških in mladinskih sob največkrat ponujajo programe otroškega in mladinskega pohištva, ki vsebujejo slogovno sorodne elemente in jih celo prilagodijo najrazličnejšim velikostim oz. drugim značilnostim prostora.

Pri opremljanju otroške sobe je potrebno razmisliti tudi o nekaj praktičnih vidikih opremljanja. Tako velja otroško pisalno mizo postaviti ob okno, kjer je naravne svetlobe dovolj, posledično pa otroške oči ob prebiranju knjig in učbenikov ne bodo trpele.

VEČ O OTROŠKI SOBI ZA DVA SI PREBERITE TUKAJ!

Kako opremiti otroško sobo za dva?

Velikokrat se zgodi, da otrok dobi ”sostanovalca” v svoji sobi. Čeprav marsikateri otrok najprej ni navdušen, da bo sobo moral deliti, sčasoma bratje in sestre postanejo zavezniki, to zavezništvo pa traja vse življenje. Za najboljši izkoristek manjšega prostora je otroško sobo za dva priporočljivo opremiti s pogradom. S pomočjo pograda pridobimo v otroški sobi dovolj prostora za omare in dve pisalni mizi, obenem pa otroci in še posebej najstniki s tem kljub vsemu dobijo občutek večje zasebnosti.

otroška soba

Otroško sobo lahko popestrimo z najrazličnejšimi elementi. Stene lahko prepleskamo v nekoliko bolj vesele barve ter jih poslikamo z različnimi vzorci, poleg tega pa se lahko odločimo tudi za zanimivo vzorčasto preprogo, ki bo v prostor vnesla nekaj energije.

Vsekakor pa je najpomembneje, da skozi obdobja odraščanja otroka upoštevamo njegove želje ter opremo sobe prilagajamo njegovim željam. S tem bomo poskrbeli, da se bo otroška soba skupaj z otrokom razvijala ter se sčasoma razvila v mladinsko sobo.