Administrativna dela, pospeševanje prodaje in dela, ki zahtevajo ročne spretnosti


Administrativna dela spadajo med najpogosteje objavljene oglase za zaposlitev. To ni presenetljivo, saj so administrativna dela potrebna v praktično vseh podjetjih, ne glede na njihovo velikost in primarno dejavnost. Oseba, ki bo skrbela za administrativna dela, mora biti izbrana premišljeno.

Seveda pa to ne velja samo za administrativna dela, ampak tudi za izbiro drugih kadrov. Če na primer iščete kandidata, ki bo zapolnil delovno mesto, pri katerem so potrebne specifične ročne spretnosti, je vsekakor smiselno testiranje. S pomočjo premišljeno zastavljenih testov boste precej lažje ugotovili, kateri kandidat je najbolj natančen in/ali najhitrejši.

administrativna dela

Administrativna dela zahtevajo širok nabor veščin

Na prvi pogled se zdijo administrativna dela relativno preprosta, toda pogosto se izkaže, da zajemajo naloge, ki zahtevajo veliko znanja, izkušenj in prilagodljivosti. Od osebe, ki skrbi za administrativna dela, je pogosto odvisen potek celotnega delovnega procesa.

Idealen kandidat za administrativna dela je zato praviloma oseba, ki premore odlične organizacijske sposobnosti, ki obvlada delo z računalnikom oziroma z različnimi programi, ki zna poiskati potrebne informacije itn. Pogosto je potrebno še znanje različnih tujih jezikov, obenem pa osnovno računovodsko in celo pravno znanje, saj so računovodska dela v administranicji kar pogosta.

Seveda pa so potrebe vsakega podjetja unikatne, zato si morate vzeti čas za to, da poiščete kandidata, čigar izkušnje in znanje bodo karseda skladne z vašimi zahtevami.

Če nimate kadrovskega oddelka, vam lahko pri iskanju pomaga agencija za zaposlovanje, ki bo pri tem poskrbela za vsa administrativna dela, ki so vezana neposredno na postopek zaposlitve. Ena od možnosti pa je še t. i. outsourcing. To pomeni, da administrativna dela zaupate zunanjemu izvajalcu storitve.

ročne spretnosti

Ročne spretnosti se preverjajo z različnimi testi

Kot je bilo omenjeno uvodoma, so pri delovnih mestih oziroma poklicih, pri katerih so v ospredju ročne spretnosti, na voljo posebni testi. Ročne spretnosti kandidatov je na primer mogoče preveriti s t. i. O'Connorjevim testom. Gre za test, ki je namenjen predvsem preverjanju spretnosti prstov. Kandidat dobi desko z luknjicami in žebljičke, nato pa mora žebljičke zatikati čim bolj natančno in čim hitreje (test je časovno omejen).

Dodatna možnost za tiste, ki želite preveriti ročne spretnosti kandidatov, je test »Purdue Pegboard«, pri katerem so pomembne predvsem fine motorične sposobnosti. Prav tako zelo uporaben pa je test, imenovan »Minnesota Rate of Manipulation«, s katerim se preverja hitrost, hkrati pa natančnost pri obračanju in postavljanju izdelkov.

Pomembno je, da se izbire testa lotite premišljeno. Samo z ustrezno izbranim testom lahko namreč preverite tiste ročne spretnosti, ki so resnično ključne za razpisano delovno mesto. Včasih se tovrstni testi uporabljajo celo za administrativna dela, saj so tudi pri tovrstnih poklicih vsaj občasno nujne napredne ročne spretnosti, npr. pri 10-prstnem slepem tipkanju.

pospeševanje prodaje

Kako poskrbeti za pospeševanje prodaje?

Ne glede na to, kako kakovostni so izdelki, ki jih ponujate, ne bodo dosegli ciljne publike, če ne bo poskrbljeno za ustrezno pospeševanje prodaje. Pri tem so vam na voljo različni pristopi. Najboljše rezultate praviloma dosežemo s kombinacijo pristopov. Preverjen način za pospeševanje prodaje so denimo promocije, tako »in-store« kot »out-of-store«.

Za pospeševanje prodaje pa so obenem zelo koristne različne »pomožne dejavnosti«, npr. preverjanje zadovoljstva kupcev ob izhodu iz trgovine (metoda »After Shopping«) in štetje obiskovalcev (metoda »Visit Count«), ki omogoča analizo razmerja med številom obiskovalcev in številom opravljenih nakupov, posledično pa nadgradnjo strategij za pospeševanje prodaje.

mehke veščine


Pri večini poklicev so nujne t. i. mehke veščine

Delovna mesta so različna, posledično pa se razlikuje nabor znanj, ki so potrebna za uspešno opravljanje specifičnih poklicev. Toda za večino delovnih mest so poleg osnovnih znanj, vezanih neposredno na delovne zadolžitve, izjemno pomembne tudi »mehke veščine«.

Med mehke veščine uvrščamo sposobnost učinkovite komunikacije, prilagodljivost, sposobnost timskega dela, zmožnost učinkovitega reševanja konfliktov ipd. Danes se vse več delodajalcev zaveda, kako dragoceni so zaposleni, ki poleg primarnih nalog obvladajo različne mehke veščine. Prav tovrstne sposobnosti zaposlenih nemalokrat prinesejo odločilno prednost pred konkurenco.

agencija za zaposlovanje