Naravni kolagen za mladosten videz in manjše bolečine v sklepih

Naravni kolagen s starostjo postaja vse pomembnejši tako za mladosten videz kot za dobro delovanje sklepov in kosti. Z leti se namreč začne pojavljati pomanjkanje kolagena, saj ga telo začne proizvajati v mnogo manjši meri, kot v mladosti. Pomanjkanje se tako začne najprej kazati v utrujenem in manj mladostnem videzu, hudo pomanjkanje pa lahko vpliva tudi na bolečine v sklepih, mišicah in kosteh.

Pomanjkanje kolagena

Pomanjkanje kolagena postaja z leti vse večje

Kolagen je beljakovina, ki jo najdemo praktično po vsem telesu. Nahaja se v vseh vezivnih tkivih znotraj telesa, tudi v tetivah, vezeh in kosteh. Poleg tega pa še v koži, laseh, dlesnih in zobeh. V mladosti pomanjkanja snovi zagotovo ni, saj jo telo proizvaja samo. To se dogaja do okrog dvajsetega leta, potem pa se samostojna proizvodnja omenjene beljakovine začne počasi manjšati.

Po 20. letu starosti tako nastane v telesu vsako leto vsaj 1% manj omenjene snovi. To seveda pomeni, da ga je telo pri petdesetih letih sposobno proizvesti mnogo manj, kot pri tridesetih, pri osemdesetih pa pravzaprav še zelo malo.

Prav zaradi tega dejstva je smiselno naravni kolagen začeti dovajati v telo s pomočjo prehranskih dopolnil takoj, ko se začnejo pojavljati prvi znaki pomanjkanja. Res je, da se ti lahko na začetku zelo hitro zamenjajo z naravnim procesom staranja. Namreč, ker je snov zelo prisotna tudi v koži, nohtih in laseh, se pomanjkanje le-te najprej začne kazati skozi manj mladosten in svež videz.

Koža dobi več gub in izgubi nekaj sijaja. Tudi lasje se začnejo manj svetiti, bolj so suhi ter manj mehki in bujni. Nohti postanejo nekoliko bolj krhki in manj sijoči. A, ko se pomanjkanje omenjene beljakovine začne kazati tudi skozi bolečino v sklepih, kosteh in mišicah, je skrajni čas, da se odločite, da prehrano dopolnite s prehranskimi dodatki, ki vsebujejo naravni kolagen.

Pomanjkanje pa lahko pripelje tudi do težav z zobmi in s krvnim tlakom. Če pride do zares velikega pomanjkanja omenjene snovi, to lahko povzroči celo puščanje črevesja. Vse to so zagotovo še dodatni znaki, ki opozarjajo na to, da je čas, da začnete redno uživati omenjeno snov.

Naravni kolagen

Naravni kolagen: kateri tip je najboljši?

V resnici znotraj telesa nastajajo kar 4 tipi kolagena in prav vsak tip ima svojo nalogo ter sodeluje pri določenih procesih, ki potekajo znotraj telesa.

  • Tip 1 je vrsta omenjene beljakovine, ki je znotraj telesa zastopana v največji meri. Njegova najpomembnejša lastnost je, da ima gosta vlakna. Prav zaradi tega igra pomembno vlogo pri dobri strukturi kože in zob, a tudi pri dobri strukturi kosti, kit, hrustanca in vezivnega tkiva. Kot takšen močno pripomore k mladostnemu, svežemu in lepemu videzu.
  • Tip 2 je zgrajen iz bolj ohlapnih vlaken, zato je pomemben sestavni del elastičnega hrustanca. Posledično gre za vrsto kolagena za sklepe, saj močno pripomore k večji gibljivosti in mazavosti le-teh.
  • Tip 3 je še posebej pomemben pri podpiranju strukture mišic, organov in žil.
  • Tip 4 pa je tista vrsta snovi, ki jo najdemo predvsem v različnih plasteh kože.

Od tega, kje se najbolj kaže pomanjkanje kolagena, je torej odvisno, kateri tip le-tega je najboljša izbira. A, ker je težko vedeti, kaj točno vpliva na pomanjkanje, je najbolje jemati prehranska dopolnila, ki vsebujejo vse 4 tipe omenjene beljakovine.

Da bi to zagotovili, je najbolje, da je prehransko dopolnilo pridobljeno iz različnih virov. Omenjeno beljakovino lahko namreč pridobivamo iz več različnih virov. Seveda pa bodo mešanice še bolj učinkovite, če bodo vsebovale tudi dodatne snovi, ki bodo tako ali drugače pripomogle k delovanju le-teh.

Naravni kolagen za sklepe

Kolagen za sklepe in kožo: katere pomožne snovi bodo pripomogle k delovanju?

Ena od snovi, zaradi katere bo prehransko dopolnilo mnogo bolje delovalo, je vitamin C. Omenjena beljakovina ga namreč potrebuje, saj se mora na nekaj vezati, za to pa je najboljši prav C vitamin. Hkrati je to vitamin, ki močno vpliva tudi na dobro počutje in dobro stanje imunskega sistema posameznika.

Seveda pa obstajajo tudi druge dopolnilne snovi, ki lahko znatno pomagajo oz. izboljšajo delovanje nekega prehranskega dopolnila. Če vemo, da se pomanjkanje omenjene sestavine kaže v manj mladostnem videzu, je logično, da je dobra pomožna snov mineral silicij, ki ga imenujemo tudi mineral lepote. Ta namreč zelo pripomore k bolj sveži in zategnjeni koži, vpliva tudi na močne nohte in lase.

Zelo zanimiva pomožna snov je kurkumin, ki je močan antioksidant. Pripomore namreč pri varovanju črevesja, predvsem pa pomaga preprečevati in zmanjševati bolečine v sklepih in mišicah. Manj znana, a zelo dragocena snov, je smola šilajit.

Gre za zelo redko snov, ki jo najdemo znotraj gorskih sedimentov in razpok. V sebi nosi kar 30 vrst mineralov, prav zaradi tega igra pomembno vlogo pri vitaliziranju telesa, zmanjševanju izčrpanosti in zaviranju staranja. Nekateri prisegajo tudi na baker.

Seveda je to, katero prehransko dopolnilo boste izbrali, povsem odvisno od vas, vaših potreb in želja. Vseeno pa se je smiselno posvetovati s strokovnjakom, ki vam bo z veseljem razjasnil vse nejasnosti in vam pomagal najti pravo prehransko dopolnilo za vas in vaše potrebe.

Pomanjkanje kolagena