B kompleks kapsule: celotna skupina B vitamina

B kompleks kapsule so prehransko dopolnilo, ki vsebujejo kombinacijo vitaminov, ki so ključni za številne procese v telesu. Gre za skupino vodotopnih vitaminov, ki jih je treba redno vnašati v telo, saj jih to ne zmore shraniti v velikih količinah za daljše časovno obdobje. Namen kapsul je zagotoviti ustrezen vnos vseh potrebnih vitaminov, kar lahko prispeva k izboljšanju splošnega počutja.

B kompleks kapsule

Različne vrste vitamina - kateri B kompleks kupiti?

Za pravilno delovanje človeškega telesa je potrebno zagotoviti zadostno količino vseh snovi, da lahko ta optimalno deluje. Pomembni sestavni del prehrane so tako tudi vitamini in minerali, ki so zaslužni za najrazličnejša področja delovanja. V kapsulah se tako pogosto nahajajo naslednji vitamini:

 • tiamin - za normalno delovanje živčnega sistema, presnovo makrohranil, proizvodnjo rdečih krvničk, najdemo ga v polnozrnatih žitaricah, stročnicah, mesu in oreščkih,
 • Niacin - za normalno delovanje živčnega sistema, ohranjanje zdravja kože in sluznice, zmanjšanje utrujenosti, najdemo ga v mesu, ribah, mlečnih izdelkih, krompirju in stročnicah,
 • pantotenska kislina - za presnovo makrohranil, zmanjšanje utrujenosti in pripomore k funkciji nevronov, najdemo ga v mesu, jajcih, stročnicah, žitaricah in zeleni listnati zelenjavi,
 • biotin - za presnovo makrohranil, za lase, nohte in sluznico, za normalno delovanje živčnega sistema, najdemo ga v jajcih, jetrih, stročnicah, oreščkih in kvasu,
 • riboflavin - za normalno delovanje živčnega sistema, presnovo makrohranil in ohranjanje zdravja oči in sluznice, najdemo ga v mlečnih izdelkih, mesu, ribah, stročnicah in zeleni listnati zelenjavi,
 • folna kislina - za razvoj zarodka, sintezo DNK in preprečevanja anemije krvi,
 • kobalamin - za kognitivne funkcije, zmanjšanje utrujenosti in preprečevanje anemije krvi, najdemo ga v mlečnih izdelkih, mesu, ribah, stročnicah in zeleni listnati zelenjavi …

Zakaj jemati B kompleks kapsule

Razlogi - zakaj jemati B kompleks?

B kompleks kapsule lahko pri bolj uravnoteženi prehrani pomagajo številnim različnim skupinam. Pogosto se za prehranska dopolnila z vitamini in minerali odločajo vegetarijanci in vegani, ki določenih snovi ne dobijo z redno prehrano. Pri tiaminu lahko do večjih potreb pride pri kroničnem uživanju alkohola, bolnikih s sladkorno boleznijo ter pri starejših odraslih, saj se z leti njegova absorpcija slabša.

Večja potreba po pantotenski kislini se pojavlja pri osebah, ki kadijo, intenzivno telovadijo in osebah z vročino ali drugačnimi poškodbami. Potrebe po riboflavinu se povečajo pri nosečnicah, doječih materah ter ob večji fizični aktivnosti, hudih boleznih, po operacijah in poškodbah. Z absorpcijo kobalamina imajo težavo predvsem starejši odrasli in bolniki z obolenji črevesja in/ali želodca.

B kompleks kapsule tako sodelujejo v številnih različnih procesih v telesu, ki se med seboj precej razlikujejo. Nekaj glavnih funkcij vitamina je:

 • sodeluje pri pretvorbi hrane v energijo,
 • pomemben za zdravje živčnega sistema,
 • sodeluje pri proizvodnji rdečih krvnih celic,
 • pomaga pri vzdrževanju zdrave kože in oči,
 • sodeluje pri tvorbi hormonov,
 • sodeluje pri tvorbi DNK …

Kateri B kompleks kupiti

Bolezni povezane s pomankanjem in zakaj jemati B kompleks

Človeško telo je, če stvar poenostavimo, ustvarjeno kot stroj, ki mora za pravilno delovanje imeti zadostno količino vseh snovi. Tako mora biti v telesu zadostna količina določenih mineralov, vitaminov, proteinov, hormonov... da lahko človeško življenje poteka brez zdravstvenih zapletov.

In tako je tudi z vitaminom B. Kompleks kapsule preprečujejo razvoj hujših bolezenskih stanj, ki se lahko razvijejo iz pomankanja določenega vitamina. Pri pomankanju tiamina lahko pride do Wernick-Korsakoffovega sindroma ali bolezni Beriberi. Slednja vpliva predvsem na zdravje srca, medtem ko prva prizadene centralno živčevje.

Pomanjkanje riboflavina se lahko kaže v obliki različnih simptomov, kot so razjede na ustnicah, razpokana koža na kotičkih ust in očesne težave. Pomanjkanje naslednjega vitamina - niacina - lahko privede do bolezni, kot je pelagra, ki se kaže v obliki simptomov, kot so izpuščaji na koži, prebavne težave in depresija. Pomanjkanje biotina je redko, vendar lahko povzroči težave s kožo in lasmi. To je le nekaj dejstev, zakaj jemati B kompleks.

Najboljše B kompleks kapsule

Priporočen dnevni vnos in B kompleks kapsule

Kateri B kompleks kupiti je odvisno predvsem od kupca in njegovih želja in potreb. Pred nakupom se je potrebno zavedati, da imajo različni vitamini različen priporočeni dnevni vnos ali PDV. Ta se razlikuje predvsem za nosečnice in doječe matere. PDV za odrasle osebe za različne vitamine je:

 • tiamin: 1,2 mg,
 • riboflavin: 1,2 mg,
 • niacin: 16 mg,
 • pantotenska kislina: 5 mg,
 • piridoksin: 1,4 mg,
 • biotin: 30 mcg,
 • folat: 400 mcg,
 • kobalamin: 2,4 mcg …

Kljub vsem prehranskih dopolnilom in B kompleks kapsulam pa je še vedno potrebno pomisliti tudi na raznoliko in raznovrstno prehrano. Ta je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Sestavljena je iz kombinacije različnih vrst hrane, ki zagotavljajo vse potrebne hranilne snovi, vitamine in minerale, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje.

Pri izbiri hrane se je potrebno osredotočiti na različne vrste živil, kot so žita, zelenjava, sadje, meso, ribe, oreščki, semena in mlečni izdelki. Živila iz vsake od teh skupin so pomembna, saj vsaka skupina zagotavlja specifične hranilne snovi, ki jih telo potrebuje. Pri izbiri živil se izogibajte procesirani hrani, ki vsebuje veliko dodanega sladkorja, soli in maščob. Namesto tega izbirajte svežo hrano, ki je bogata z vitamini in minerali. Poleg tega je priporočljivo, da izbirate živila, ki so lokalno pridelana.

Če do niste vedeli podrobnosti, vam je zdaj zagotovo jasno, zakaj jemati B kompleks.

Zakaj jemati B kompleks