Navodila za polaganje tlakovcev iz dveh delov

Navodila za polaganje tlakovcev morda zvenijo zelo zapleteno, a je v resnici postopek precej enostaven. V splošnem ga delimo na 2 dela – priprava za tlakovanje in samo tlakovanje. Izvedba mora biti izvedena zelo natančno, saj se lahko v nasprotnem primeru hitro pokažejo prve spremembe. Tlakovci lahko začnejo pokati, se razmikati, lezti skupaj ipd.

Če vam takšna dela ne gredo od rok ali pa z njimi še nikoli niste imeli opravka, vam vsekakor priporočamo, da polaganje izvedejo strokovnjaki. Le-ti bodo delo opravili kvalitetno in profesionalno, kar posledično pomeni, da v prihodnjih letih ne bo prišlo do morebitnih težav. Ker vedo, kako pripraviti teren in kateri materiali so odporni na različne vremenske razmere, bo vaše dvorišče še dolga leta izgledalo lično in urejeno.

navodila za polaganje tlakovcev

Izvedbo tlakovanja delimo na 3 faze

Čeprav so vsa navodila za polaganje tlakovcev osredotočena predvsem na prvi 2 fazi, ki smo ju že omenili, priprava za tlakovanje in polaganje, pa s tem postopek še ni končan. Zelo pomembna je tudi 3. faza, ko se lotimo fugiranja in vibriranja tlakovcev. Če navodilom za polaganje tlakovcev sledimo vestno od začetka do konca, bo končni izdelek zagotovo izgledal zelo estetsko.


Priprava za tlakovanje mora biti izvedena zelo natančno

Še preden se lotimo dejanskega polaganja, moramo ustrezno pripraviti teren. To je v resnici najpomembnejša faza, saj z njo preprečimo morebitne težave, kot so pokanje tlakovcev in zadrževanje deževnice med njimi. Podlago moramo zato pripraviti tako, da bo zagotovljena ustrezna nosilnost.

Najprej je potrebno izkopati 40 cm zemlje pod višino, na kateri si želimo končnega dvorišča. Med postopkom odstranimo plevel in drugo rastlinje ter poskrbimo za ustrezen nagib (2,5 %). Tako bo deževnica z lahkoto odtekala, voda pa se ne bo zadrževala na samih tlakovcih. Ko je ta del zaključen, lahko nasujemo 30 cm gramoza, ki ga je potrebno zvaljati in ustrezno utrditi.

Na pripravljen teren je nato potrebno položiti morebitno instalacijo in taypro folijo ter nasuti 3-4 cm peska. S tem je priprava za tlakovanje končana. Opozoriti vas moramo še, da morate v tej fazi pripraviti le toliko površine, kot jo boste v istem dnevu dejansko uspeli tlakovati.


PRIPRAVA PODLAGE ZA TLAKOVANJE

priprava za tlakovanje

Navodila za polaganje tlakovcev se nadaljujejo s tlakovanjem

Šele, ko je teren kakovostno pripravljen, lahko nadaljujemo z dejanskim polaganjem plošč. Ta del je sicer precej enostaven, a se je vseeno potrebno držati določenih pravil. Polaganja se namreč ne moremo lotiti kjerkoli, temveč je postopek najbolje začeti na spodnjem vogalu dvorišča, nadaljevati proti sredini in dvorišče zaključiti na zgornjem vogalu. To pa ni edino, na kar morate biti pozorni pri natančnem tlakovanju.

Izvedba se naj prične šele takrat, ko boste imeli doma plošče iz več različnih palet. Le tako bo poskrbljeno za barvno usklajenost celotne površine, kar je izjemnega pomena. Prav nihče si ne želi dvorišča, ki na eni strani izgleda svetleje kot na drugi. Svetujemo vam tudi, da ste med polaganjem pozorni na razdaljo med posameznimi ploščami. Med njimi mora namreč ostati reža, ki jo je kasneje potrebno zapolniti s fugirno maso. Na tak način se plošče ne bodo razmikale, med njimi pa ne bo rastel neestetski plevel.

tlakovanje izvedba

In še zadnja faza tlakovanja? Izvedba se zaključi s fugiranjem in vibriranjem

Čeprav se zdi, da lahko postopek, po tem ko smo položili plošče, kar končamo, pa še zdaleč ni tako. Zaključna faza je izjemnega pomena, saj kremenčevo mivko najprej porazdelimo v reže med ploščami, slednje pa nato vtisnemo z vibriranjem v utrjeno podlago. To je najlažje storiti s pomočjo vibracijske plošče, ki je zaščitena z gumijasto podlogo, da se plošče ne poškodujejo.

Pri tej fazi je zelo pomembno upoštevati, da so reže zapolnjene do vrha in da so tlakovci popolnoma suhi. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da mokre plošče povzročijo poseden tlak, kar se lahko kasneje izrazi v morebitnih poškodbah. S tem je postopek končan.

polaganje tlakovcev pred hiđo

Ali lahko navodilom za polaganje tlakovcev sledimo kar sami?

Če ste vajeni ročnega dela, ki zahteva veliko preciznosti, se lahko postopka lotite sami. Seveda pa je pri tem potrebno dosledno upoštevati navodila za polaganje tlakovcev in se vsake faze lotiti zelo natančno. Strokovnjaki podjetja M-Gradnje se s tovrstnimi deli ukvarjajo že vrsto let, zato so pozorni tudi na malenkosti, ki bi jih vi morda spregledali. Prav zato je zagotovljen estetski končni izdelek, s katerem boste izjemno zadovoljni. Navdušil vas sicer ne bo le lep izgled, temveč tudi druge prednosti tlakovanja. Izvedba, ki zahteva kar nekaj truda, se na dolgi rok definitivno izplača, saj se na dvorišču voda ne zadržuje. Tako boste končno lahko pozabili na drsečo, blatno in mokro površino tik pred vhodnimi vrati.

Če boste pripravo za tlakovanje, polaganje, fugiranje in vibriranje prepustili strokovnjakom, boste v svoj dom končno vstopili s suhimi čevlji. Prepričani smo, da bodo nov izgled okolice vaše hiše pohvalili tudi sosedje, prijatelji in družinski člani.