Nakup in uglaševanje kitareKitara - najbolj znano strunsko glasbilo

Kitara spada med najbolj priljubljena glasbila. Običajno ima šest strun, obstajajo pa tudi primerki s štirimi, sedmimi, z desetimi in dvanajstimi strunami. Poleg električne kitare poznamo še akustično in klasično kitaro.
Akustična ali klasična kitara? Akustična kitara, pri kateri vibriranje strun oddaja zvok, ki ga spreminja votel trup kitare, ima kovinske strune, medtem ko so te pri klasični kitari iz najlona oziroma plastike. Akustična kitara ima tudi ožji vrat, razlika pa je tudi v mestu stika vratu s trupom. Akustična kitara je odlična izbira za splošno rabo in za igranje s trzalico ter za akordično spremljanje ob petju.

Nakup kitare - na kaj moramo biti pozorni

Ko se odločate za nakup kitare, naj bo vaše vodilo kakovost zvoka in ne cena ali videz kitare. Pri tem se zanesite na svoje uho. Pomembna je tudi kakovost strun, saj dajo slabše strune tudi slabši zvok. Nakup kitare naj vključuje pregled za morebitnimi poškodbami na trupu kitare in ukrivljenost vratu. Če ta ni pravilna, potem kitare ne moremo pravilno uglasiti. Dve kitari nikoli ne bosta zveneli isto, zato naj nakup kitare obvezno vključuje preizkus.
Ko je nakup kitare opravljen, sledi učenje akordov za kitaro. Na spletu se nahajajo akordi za kitaro za začetnike, ki jih boste z malo vaje in vztrajnosti znali odigrati tudi vi.


Uglaševanje kitare na različne načine

Kitara je lahko uglašena na različne načine, cilj določene uglasitve pa je, da se lahko prijema akorde in igra lestvice s čim manj premiki roke in prstov po vratu kitare. Najpogostejše uglaševanje kitare se imenuje EADGHE, pogosto je tudi odprto uglaševanje kitare, pri katerih so strune uglašene na določen akord, največkrat D ali G. Za uglaševanje kitare pa je zelo razširjena tudi uporaba elektronskih uglaševalcev, ki kažejo ali je struna uglašena previsoko ali prenizko.
Kako poteka uglaševanje kitare? S pomočjo drugega instrumenta prvo struno uglasimo na ton e. To storimo tako, da vijak, na katerega je ta struna navita, ustrezno privijemo ali odvijemo. Potem drugo, tretjo itn. struno uglasijo glede na prejšnjo, upoštevajoč ustrezne intervale. Šesto struno zvišamo za interval kvarte (2,5 tona), kar pomeni, da jo skrajšamo za pet prečk, šteto od vrha vratu. Nato drugo struno s privijanjem ali odvijanjem vijakov zvišamo ali znižamo za toliko, da obe struni zvenita enako. Ta postopek ponovimo še za ostale strune, na koncu pa z intervali in akordi preverimo, če je uglasitev približno pravilna.

Vabljeni v najboljšo spletno trgovino z glasbili.

MUSIC MAX d.o.o. | Ugoden naup glasbil za vse okuse