Geotehnika, karotaža in geološko poročilo

Poleg drugih dejavnosti je geotehnika eno temeljnih področji, s katerimi se ukvarjamo v podjetju Geoko. Gre za vedo, ki preučuje tla kot osnovo za gradnjo objektov oziroma se ukvarja z določanjem dopustnih obremenitev posameznih plasti in fizikalnih lastnosti posameznih kamnin ali zemeljskih plasti. Geotehnika (včasih se je uporabljal izraz geomehanika) vključuje različne dejavnosti, med katere spadajo tudi karotaža, izdelava geološkega poročila in izdelava vrtine. Vse te dejavnosti so seveda namenjene raziskovanju, s katerim se prepreči morebitne napake oziroma poskrbi, da je vsakršno poseganje v zemeljske plasti varno. V podjetju Geoko smo strokovnjaki na področju geotehnike, zato naše storitve z veseljem uporabljajo podjetja in zasebniki tako v Sloveniji kot v tujini.

 

Karotaža oziroma well logging

Da lahko geotehnika določa fizikalne lastnosti in dopustne obremenitve kamnin oziroma posameznih plasti zemlje, ima na voljo različne metode. Najprimernejša je tako imenovana karotaža oz. well logging. Z njo izmerimo različne lastnosti, na primer poroznost, gostoto, trdnost, trdoto, abrazivnost, električno upornost, naravna radioaktivnost itd. Lastnosti, ki jih zaznajo senzorji, se kot del geološkega poročila prikažejo v obliki risb in diagramov. Geotehnika (geomehanika) priporoča karotažo vseh vrtin, ki so daljše od 100 metrov. Tako pridobimo vse potrebne podatke o zemeljskih plasteh, ki so podlaga za nadaljnje dejavnosti.

 

Geotehnika in izdelava vrtine

Izdelava vrtine ima lahko različne vzroke, vsekakor pa je vedno potrebna karotaža in geološko poročilo. Geotehnika (prej imenovana geomehanika) pozna dve glavni metodi vrtanja, in sicer udarno vrtanje in rotacijsko vrtanje. Vsaka izmed njiju ima seveda svoje prednosti. Kadar je izdelava vrtine raziskovalne narave, je njen namen določanje geofizikalnih lastnosti plasti. S sodobno tehnologijo, ki jo seveda uporabljamo tudi v podjetju Geoko, je delo bistveno olajšano, predvsem pa zelo natančno – kar je tudi cilj geotehnike. Le tako lahko namreč svojim strankam vsakokrat zagotovimo kakovostne storitve na vseh področjih, s katerimi se ukvarjamo.

 

Geoko d.o.o. | Geotehnologija, geomehanika, karotaža, geološko poročilo, izdelava vrtine – povezave do naše spletne strani:
VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
B2BB2C
Geoko d.o.o.
Naslov
Šutna 33
1240 Kamnik
Spletna stran
E-pošta
01 534-07-74
01 831-94-59
Seznam fraz
geotehnika, geomehanika, karotaža, geološko poročilo, izdelava vrtine
ZEMLJEVID