Montaža tende ali markize


Dekor senčila

Dekor senčila (markize, tende) pridejo v poštev v vseh okoljih, kjer se srečujemo s premočnim soncem in potrebujemo zaščito pred bleščečo svetlobo ter pred sončnimi opeklinami. Montaža tende ali markize omogoča odlično zaščito pred soncem. Primerne so za terase, balkone, počitniške hiše in gostinske objekte.

Čudovita lastnost, ki jo imajo dekor senčila, torej markize ali tende, pa tudi npr. zasenčitvena jadra, je, da so na voljo v številnih različnih barvah pa tudi različnih materialih z različnimi vodnimi stolpci.

Montaža tende ni zahtevno opravilo, če gre za enostavnejšo izvedbo, v vsakem primeru pa je priporočljivo, da to naredijo izkušeni strokovnjaki, ki vedo, na kaj vse morajo biti pri montaži pozorni. Seveda je montaža tende odvisna tudi od izbire dekor senčila, saj so potrebni različni prijemi pri montaži različnih produktov.

Tehnologija regulacije

Se spomnite, kako v kakšnih starih filmih pred pariško kavarno natakar z vrtenjem palice odpira tendo? Tak mehanizem je preverjen, zagotovo deluje, a vendar... Mar ni prijetneje, če je vse, kar potrebujete pritisk na gumb? In to niti ni vse, regulacijo markize lahko nadgradite s senzorjem, ki zaznava svetlobo in veter. Tako se ob močni svetlobi samodejno razpre, medtem ko premočen veter sproži signal za zapiranje tende, da se ne bi poškodovala. To funkcijo lahko v času daljše odsotnosti tudi izklopite, da se izognete nepotrebnemu odpiranju markize.

Dekor senčila - modeli

V podjetju Bortega so na voljo tri različne oblike tend:

  • tende Australia - strešno ali stensko montirane, priporočljiva je zaščita pred dežjem, saj blago ni zaščiteno pred vremenskimi vplivi,
  • markize Paladio - osovina s tkanino je v ohišju iz aluminija in tako zaščitena pred vremenskimi vplivi,
  • tende Armony - luksuzni model, kjer je v aluminijasto ohišje shranjen poleg osovine s tkanino celotna konstrukcija in tako zvita skoraj neopazna,
  • strešne tende za zastekljeno teraso ali zimski vrt, kombinirana mora biti z električnim upravljanjem,
  • tende Inklinosil - nudi možnost regulacije naklona tende; z dodatnim zobniškim mehanizmom v ohišju markize lahko z vrtljivo palico in vrtenjem določate kot naklona.


Ste vedeli, da mokre tende nikoli ne zvijamo? Najprej je treba počakati, da se blago osuši.

Markize - barve in materiali

V podjetju Bortega lahko izbirate med več kot 300 različnimi vzorci in barvami blaga za tende, obdelane za vodno impregnacijo ter poleg plastičnih materialov izbirate tudi med sedmimi klasičnimi materiali trojne impregnacije. Nudijo tudi negorljive ter PVC materiale.

Poleg dekor senčil si lahko ogledate pri podjetju Bortega tudi:


Bortega, povezave do naše spletne strani