»Kako shujšati« je vprašanje z mnogo različnimi odgovori»Kako shujšati« je vprašanje, ki si ga praktično vsaka oseba postavi vsaj tu in tam kdaj. Vprašanje se še pogosteje pojavi takrat, ko se bliža poletje in si želimo idealnega izgleda za na plažo. Ali pa takrat, ko si iz nekega razloga, na primer nekega posebnega dogodka, ki se ga nameravamo udeležiti, želimo izgledati še posebej dobro. Zagotovo pa hujšanje ni enostavno, najbolj učinkovito sredstvo za hujšanje pa praviloma niti ne obstaja. Predvsem zaradi tega, ker je razlog za povišano telesno težo pri vsaki osebi lahko zelo drugačen. Vseeno obstajajo pripravki in načini s katerimi si izgubo telesne teže lahko znatno olajšamo. 

kako shujšati

Najbolj učinkovito sredstvo za hujšanje je zdrav življenjski slogČe bi si na vprašanje, »kako shujšati«, skušali odgovoriti na najbolj enostaven način, bi lahko rekli, da s pomočjo zdravega življenjskega sloga. To pomeni, da sta najbolj učinkoviti sredstvi za hujšanje čim bolj zdravo, raznoliko ter zmerno prehranjevanje in redno gibanje. A zmanjševanje telesne teže vseeno ni tako enostavno, saj je tisto, kar je dejansko najtežje spremeniti, prav življenjski slog. Diete namreč zagotovo niso prava pot, kako shujšati
V zadnjih letih so se tudi v Sloveniji razširile različne diete, med katerimi nekatere zagotovo ne sodijo med najbolj zdrave. To so denimo dieta, kjer se popolnoma odpovemo ogljikovim hidratom oz. vsaj enostavnim ogljikovim hidratom, ter na primer druga skrajna dieta, ko se prehranjujemo večinoma z mesom in z izdelki živalskega izvora. 

Takšne skrajne diete so neprimerne predvsem zaradi tega, ker nam bo večina prehranskih strokovnjakov povedala, da telo potrebuje prav vse snovi, da lahko pravilno deluje. Potrebuje torej tako beljakovine, ki so lahko, ni pa nujno, živalskega izvora, sadje in zelenjavo kot tudi ogljikove hidrate. Res pa je, da se je bolje iz enostavnih preusmeriti na sestavljene. To seveda ne pomeni, da si nikoli več ne smemo privoščiti čokolade ali tortice, temveč da s tem ne smemo pretiravati. Ogljikove hidrate pa zato raje v večji meri vnesimo skozi polnovredne snovi. Vir sestavljenih, torej bolj zdravih ogljikovih hidratov, so tako na primer polnozrnati izdelki, sadje in nekatera vrsta zelenjave. 

Seveda pa nikakršne diete niso pravi odgovor na vprašanje, kako shujšati. Narava diet je namreč, da trajajo le nekaj časa. Ko spet začnemo jesti »normalno«, torej z dietami prekinemo, pa se običajno hitro in zelo zredimo. Hujšanje je torej le začasno. Samo sprememba življenjskega sloga tako lahko velja za najbolj učinkovito sredstvo za hujšanje.

Seveda pa prehrana ni edino na kar moramo biti pri tem pozorni. Ogromno naredimo tudi z rednim gibanjem, ki mora biti prilagojeno našim sposobnostim. Če torej nismo nikoli tekli, ne smemo začeti z maratonom, ampak moramo količino teka počasi večati in prilagajati. Pravzaprav je najbolje, da najprej začnemo s hitro hojo, ki jo nato pretvorimo v počasen tek in šele nato nadaljujemo s hitrejšim in daljšim tekom. Tudi razdalje morajo biti na začetku krajše in šele kasneje daljše. Pri vsem tem ne smemo pozabiti niti na dneve počitka in na redno hidratacijo. Tudi voda namreč lahko veliko pripomore pri boljšem počutju in uravnavanju telesne teže. 

Treba pa se je zavedati, da lahko previsoka telesna teža pomeni tudi preveč slabega holesterola v krvi. Preveč mastni hrani se je zato med hujšanjem potrebno v vsakem primeru izogibati. Obstajajo pa tudi živila, ki pomagajo pri zmanjševanju ravni holesterola in sladkorja v krvi. Takšno sredstvo je na primer cimet, še posebej visoko kakovosten cejlonski cimet. Tudi sok polovice limone pomešan z 2-3 dcl vode na tešče lahko za to naredi veliko. 

Pri zmanjševanju nivoja slabega holesterola v krvi lahko pripomorejo tudi živila bogata z vlakninami, kot so stročnice. Res pa je, da lahko nekatere stročnice malce zvišajo sladkor v krvi, zato v primeru, da jih uživate, zmanjšajte na primer količino krompirja ali riža, ki ju boste zaužili med posameznim obrokom. Zelo dobri izdelki za hujšanje za ta namen so tudi oreščki, predvsem mandlji in orehi, vendar v zmernih količinah. V to skupino spadajo tudi živila, kot so polnozrnata žita, zelena listnata zelenjava, kakovostne ribe, jagodičevje in celo temna čokolada. Veliko boste naredili tudi, če boste klasična olja zamenjali za bolj kakovostna, na primer za oljčno olje.

najbolj učinkovito sredstvo za hujšanje

Hujšanje bo lažje z nekaterimi pripravkiSeveda pa si lahko zniževanje telesne teže olajšamo tudi z nekaterimi pripravki, kot je denimo prehransko dopolnilo Slimis, proizvajalca Biostile. Gre za okusne bombone s sladili, ki so za nekatere lahko tudi odgovor na vprašanje, kako shujšati. 

Pripravek sicer vsebuje glukomanan. Gre za topno prehransko vlaknino, ki jo pridobivamo iz korena rastline, ki jo imenujemo konjak. Raste v Aziji in se pogosto uporablja v japonski in korejski tradicionalni kuhinji. Snov pripomore k zmanjševanju telesne teže, seveda če se pri tem držimo pravil čim bolj zdravega življenjskega sloga in hkrati uživamo manj kalorično hrano. Vpliva tudi na vzdrževanje normalne ravni holesterola v krvi ter vsebuje veliko prehranskih vlaknin. 

Ker so bomboni slajeni s stevio in imajo prijeten okus po breskvi, so zelo okusni in tako zagotovo eno od (naj)bolj učinkovitih sredstev za hujšanje. Je pa med tem, ko jih uživamo, potrebno spiti tudi veliko vode. 

hujšanje