Pustni kostum za odrasle – odlične ideje za pustni kostum

Pustni kostumi so v Sloveniji že prava tradicija, ideje za pustne kostume pa navadno zbiramo že nekaj mesecev pred samim dogodkom. Oblečemo jih za pusta – ob koncu zime oz. ob začetku pomladi – težko je reči, saj je pustni čas tisti, ki naj bi po tradiciji odganjal zimo.

Kdaj bomo oblekli pustni kostum je vsako leto odvisno od tega, kdaj bomo praznovali Veliko noč. Pustna nedelja – ko oblečemo tudi pustni kostum za odrasle – je namreč 7 tednov pred veliko nočjo. Pravzaprav sta prava pustna dneva kar dva – pustna nedelja in pustni torek.

Ime tega običaja se smiselno veže na latinsko besedno zvezo domenica ante carnes tollendas ali levendas in pomeni nedelja, preden se umakne, pusti meso oz. predpostna nedelja.

Zgodovina samega praznovanja pusta, s tem pa tudi nošnje neke vrste pustnih kostumov v bistvu sega že v predkrščansko dobo. Izročilo pusta so poznali že Rimljani, ki so v času tik pred pomladjo ustvarili več praznikov ob katerih so se nosili tudi pustni kostumi za odrasle.

Pustni kostum

Pust in uporaba pustnih kostumov za odrasle je bila po 10. stoletju razširjena po vsej Evropi

V prvih letih našega štetja je odpor do pusta z vzponom Cerkve rastel, vendar se uporaba pustnih kostumov za odrasle ni prenehala. V približno 10. stoletju po Kristusu se je upor proti pustu prenehal in šemljenje se je nadaljevalo po vsej Evropi.

Beseda pust je verjetno nastala iz »mesopust«, ki izhaja iz dveh besed – meso in postiti se ali iz meso in pustiti, kar bi bil dobeseden prevod iz italijanskega izraza carneleva v pomenu »opusti meso«.

Pustni kostumi za odrasle

Kateri so pravi pustni kostumi za odrasle in kje dobiti vsaj dobro idejo za pustni kostum?

Tudi vam primanjkuje ideje za pustni kostum, kljub vsemu pa že razmišljate, katero pustno masko nadeti v letu 2023, da bi čim hitreje pregnali zimo? Potem ste se znašli na pravem naslovu. V današnji vsebini vam bomo pomagali tudi z nasveti in triki, da boste izbrali prav takšen pustni kostum za odrasle, kot ste si ga želeli, idej za pustni kostum pa vam ne bo več primanjkovalo.

Pustno rajanje je odlično doživetje za ljudi vseh starosti. Če pustnega kostuma v odrasli dobi še niste oblekli, je morda čas, da to storite in se podate na pustolovščino, ki je ne boste nikoli pozabili.

Ideje za pustni kostum

Pri iskanju ideje za pustni kostum, razmislite, kaj si pravzaprav želite

Če se boste kmalu udeležili pustne zabave, boste morali vedeti, kako izbrati pravo pustno masko. Ne glede na slog moramo upoštevati nekaj dejstev.

Preden se odpravimo po nakupih za pustnim kostumom za odrasle, razmislimo, kaj pravzaprav želimo. Želimo zgolj masko za obraz ali nas zanimajo celotni pustni kostumi za odrasle? Je naša ideja o pustnem kostumu obsegala domišljijske like ali si želimo predstavljati nekaj realnega?

Premisliti moramo tudi, na kakšen dogodek se odpravljamo. Če smo si na ti dve vprašanji odgovorili, verjetno idejo o pustnem kostumu do neke mere že imamo. Če še zmeraj nismo popolnoma prepričani, lahko razmislimo tudi o tem, kakšno barvo pustnega kostuma iščemo, kakšen je pravzaprav naš stil in kaj si želimo predstavljati.

Pustni kostumi in pustne maskePustni kostumi in pustne maske

Ideje za pustni kostum nam lahko ponudi splet, revija ali socialno omrežje

Preden se odločimo za nakup pustnega kostuma, je smiselno pregledati nekaj možnosti in se tako seznaniti z različnimi idejami za pustne kostume na katere morda nismo na začetku niti pomislili. Ideje za pustne kostume najdemo na spletu, v revijah, velik vir idej pa so tudi socialna omrežja.

Pri nakupu pustnega kostuma za odrasle moramo poznati tudi svoje telo. Dobro je, da vemo, kakšen kroj nam pristaja in kakšnega morda ni najbolje obleči.

Nenazadnje pa je najpomembneje, da najdemo pustno masko, v kateri se bomo počutili udobno. Pomembno je vedeti, da če se odpravljamo na pustno zabavo, ne bomo hodili naokrog z običajnimi oblačili. V obleki ne bomo videti dobro, če nam v njej ne bo udobno. Bodimo torej to, kar smo in se prepustimo zabavi, ki smo se je udeležili, predvsem pa uživajmo v izbranem pustnem kostumu.

Pustni kostum za otroke

Kurent – najprepoznavnejši pustni kostum pri nas

Ena izmed daleč najbolj prepoznavnih slovenskih pustnih šem je Kurent, brez katerega pri nas pusta pravzaprav ne poznamo.

Kurent je značilni pustni lik, ki izvira z Dravskega polja – natančneje iz Ptuja in okolice. V pustnem času skupine kurentov nastopajo v tradicionalnem kurentovanju skupaj z drugimi pustnimi kostumi oz. maskami. Gre za največji slovenski pustni karneval, ki ga organizirajo že vse od leta 1960.

Kako dolgo traja kurentovanje?

Čas trajanja kurentovanja se je skozi leta spreminjal. Običajno se povorka prične s prvim poskokom kurentov in samo karnevalsko prireditvijo. Gre za ljudski običaj, ki naj bi odganjal zimo. Za pustno povorko na Ptuju je značilen plešoči pohod. Lahko bi rekli, da gre za obhode kurentov, skupaj z drugimi pustnimi kostumi za odrasle skozi vasi na Ptujskem območju.

Pohod se razteza vse do Haloz. Kurenti naj bi zimo odganjali plešoči, nosijo pa za kurenta značilno opravo. Ob pohodu kurenti glasno zvonijo od hiše do hiše. Obvezni deli pustne maske kurenta so kožuhovinast plašč, prepasan z verigo z velikimi zvonci, naglavna maska z rogovi, okrašena s trakovi ali v Halozah s perjem, z volnenimi nogavicami in temnimi čevlji na nogah. Kurent ima v roki palico, ježevko.

Ideje za pustni kostum in maske