Halloween kostumi in legende, povezane z njimi

Halloween kostum, maska in okraski za halloween bodo kmalu ponovno ugledali luč sveta. Bliža se namreč vsem dobro znan praznik – noč čarovnic.  

Ne glede na to, koliko ste stari, se tako kot naši najmlajši, vseeno lahko veselite noči čarovnic. To noč si najbolj zapomnimo po sladkarijah, strahu, zaznamujejo pa jo tudi Halloween kostumi in različne strašne maske, ki se podijo po ulicah, mestih, povabimo pa jih tudi na zabave, ki jih za noč čarovnic prirejamo doma. Najmlajši imajo priložnost, da se oblečejo v Halloween kostum in se lotijo ​​trikov, starši pa imajo izgovor, da si oblečeni v Halloween kostum v dobri družbi privoščijo cocktail za noč čarovnic in okrasijo stanovanje z okraski za halloween.


Hallowen kostum čarovnica


Noč čarovnic – praznik, katerega korenine segajo daleč nazaj v obdobje Keltov

Halloween, ki ga pri nas imenujemo tudi noč čarovnic, je praznik, ki ga praznujemo v noči iz 31. oktobra na 1. november. Gre za praznik s precejšnjo tradicijo, saj je veliko starejši kot si morda mislimo. Ste tudi vi kdaj razmišljali zakaj so duhovi in čarovnice, ki jih povezujemo s to nočjo in s kostumi za Halloween, povezani z zadnjo oktobrsko nočjo? Naj vam zaupamo nekaj podrobnosti o tem, do sedaj že dobro poznanem, a še zmeraj nekoliko skrivnostnem prazniku.

Beseda Halloween pomeni sveti večer (v angleščini hallowed evening) in je bila v zgodovini bolj znana kot 'večer vseh svetih“ (v angleščini All Hallows Eve). Zgodovina noči čarovnic se začenja s Kelti in z njihovim festivalom, imenovanim Samhain, ki so ga praznovali na 31. oktober. Ta datum je v keltski kulturi namreč označeval prelomnico, ko naj bi se začel zimski čas. Ljudje, ki so praznovali Samhain so verjeli tudi, da je to čas, ko je meja med tem in onim svetom tanjša – morda celo zabrisana, to pa naj bi jim je omogočilo povezavo z mrtvimi. Podobno prepričanje lahko najdemo tudi v nekaterih drugih kulturah; podobna zamisel se na primer omenja v primeru judovskega praznika Yom Kippur, ki se običajno prav tako zgodi oktobra in vključuje molitev za mrtve. Zaradi zgodb iz zgodovine v zadnji oktobrski noči prihaja do povezovanja duhov, čarovnic in pošasti. Tudi kostumi za Halloween so narejeni po podobnih figurah, figurah, ki predstavljajo nekaj strašnega, dan danes pa zaradi pridiha zahoda tudi nekaj zabavnega.


Od kod izvira tradicija do uporabe Halloween kostumov?

Verjetno se vam je do sedaj že postavilo vprašanje, od kod tradicija kupovanja mask za noč čarovnic. Kostumi naj bi sprva prikazovali poklon svetnikom. Kmalu je to postalo manj zanimivo in tradicija preoblačenja v kostume je nekoliko zamrla. Halloween kostume so nazaj vpeljali škotski in irski huligani, ki so jih oblekli z namenom prestrašiti svoje sosede. Želeli so obleči kar se da strašljiv Halloween kostum, ki bi se ga bali prav vsi. Zahvala, da je Halloween kostum (p)ostal del tradicije, gre torej pravzaprav huliganom in njihovi neslani šali.  


Z modernizacijo praznika so običaji postali precej drugačni

Noč čarovnic je dan danes eden izmed najbolj komercialnih praznikov zahoda. Gre za praznik, ki v Združenih državah Amerike na lestvici popularnosti zaseda drugo mesto – prehitel ga je le božič. Danes mladi zahodnega sveta praznika ne preživijo v spominu na svetnike, pa tudi o letnih časih ne razmišljajo veliko. Praznik so napolnili drugi običaji. Eden izmed zanimivih in precej prisrčnih običajev za Halloween je 'trick or treat', pri katerem otroci, našemljeni v kostume za halloween hodijo od vrat do vrat, kjer dobijo sladkarije. Dan danes se za noč čarovnic odvijajo številne zabave na katerih ne manjka tekmovanj glede mask, dodatkov in najrazličnejših halloween kostumov.. Pozabiti pa ne smemo niti na tradicijo izrezovanja buč.

Kljub vsemu pa se nekateri običaji tudi skozi stoletja niso spremenili. Halloween kostumi tako ostajajo del tradicije noči čarovnic in marsikomu predstavljajo „must have“ detajl, brez katerega noč čarovnic enostavno ne bi bila tista prava noč čarovnic. S srhljivim kostumom, strašno masko za obraz in bučo s strašno obliko obraza lahko pričaramo zares srhljivo zabavo, na katero smo čakali vse leto.


Buče, ki srhljivemu vzdušju dodajo piko na i

Halloween z bučoIzrezovanje buč oziroma, kot pravijo Angleži, „Jack-o'-lantern“ izvira iz irske ljudske pravljice o kovaču po imenu Stingy Jack. Irci, ki so se preselili v Ameriko, so tradicijo Jack-o'-lantern prenesli iz Irske v Ameriko in od tam se je začela globalna tradicija izrezovanja buč za noč čarovnic.


Legenda o kovaču Jacku in vragu

Jack je bil samovšečen in domišljav kovač, ki je v svojem življenju kar dvakrat pretental vraga. Prvič mu je v zameno za kovanec s katerim bi plačal pijačo, ponudil svojo dušo. Ko se je vrag spremenil v kovanec, ga je Jack hitro pospravil v žep, kjer je imel shranjen križ, vrag pa se tako ni mogel spremeniti nazaj. Preden je Jack vraga osvobodil, mu je ta moral obljubiti, da ga bo 10 let pustil pri miru.

Drugič je Jack vraga prosil, naj se spremeni v jablano in mu poda jabolko. Ko se je vrag spremenil v drevo, je Jack na deblo narisal križ in vragu ponovno onemogočil, da bi se spremenil nazaj.

Ko je Jack umrl ni stopil pred vrata raja, pač pa pred vrata pekla, kjer ga je čakal vrag, ki ga nikakor ni želel spustiti noter. Poslal ga je nazaj, za popotnico pa mu je dal žerjavico oglja. Jack, ki je imel v žepu repo, jo je izdolbel in iz nje naredil laterno. Tako še sedaj tava med svetovi in ne najde poti na drugi svet.


Halloween kostumi in druga dekoracija tudi v trgovini Bal

Če iščete najboljše ideje za letošnji Halloween kostum, ste prišli na pravo mesto. V naši ponudbi so vam na voljo prav posebni Halloween kostumi, pa tudi popolne obleke za Halloween zabavo. Kostumi za Halloween pa seveda niso vse kar ponujamo. V ponudbi lahko najdete tudi visokokakovostne dodatke kot so lasulje, klobuki in maske za noč čarovnic, ki bodo naredile vašo noč čarovnic nepozabno.