Vzdrževanje vrta: travna ruša, drevesa, grmovnice, iglavci in zimzelene rastline ter živa meja

Vzdrževanje vrta: Travna ruša (lepa trava - redna nega)

PRVI UKREPI: Takoj po polaganju travne ruše je trava potrebna močnega zalivanja (cca 20 l/m2). S tem vzpostavimo stik med položeno rušo in podlago. Naslednja namakanja po potrebi zmanjšamo.
Prvo košnjo opravimo, ko je trava visoka 5-6 cm, nato lahko znižamo na 4-5 cm. Kositi je ne smemo prenizko. Pokošeno travo obvezno odstranimo (priporočamo kosilnico s košem).


Vzdrževanje vrtaGNOJENJE: Da nam bo trava v veselje, jo moramo redno gnojiti, da nadomestimo hranila, ki smo jih odvzeli s pokošeno travo. Gnojimo z mineralnimi gnojili, ki so namenjena posebej za travno rušo. Priporočamo gnojenje pred dežjem ali pred obilnejšim zalivanjem. Če se gnojilo popolnoma razstopi, trava ne bo dobila neprijetnih ožigov. Ker so današnja gnojila večinoma zelo drobna, priporočamo raztros z ročnimi rotacijskimi trosilniki. Trava, ki je primerno pognojena, ima močnejšo rast. Ker je bolj sklenjena, se pleveli in mah težje razrastejo. Pri gnojenju se ravnamo po navodilih proizvajalca. Tako bomo imeli zdravo in lepo travo, obenem pa s prevelikimi dozami ne bomo onesnaževali prsti in okolja.
Preko leta gnojimo 4 do 5-krat, če imamo namakanje, lahko tudi 6-krat. Intenzivnost in vsebnost N (dušika) prilagajamo preko leta.

TRAVA IN ZALIVANJE: Količina vode se spreminja glede na teren (naklon), količino padavin, teksturo in strukturo tal, lego parcele (senca/sonce), letni čas. Zalivamo 2 do 3-krat na teden in ne vsak dan po malem. Okvirna količina se giblje med 8 in 12 l/m2.

KOŠNJA: Za košnjo mora biti trava suha in kosilnica dobro nabrušena. Odkos naj ne bo večji od ene tretjine travne bilke.
Obiščite Arboretum Volčji Potok za profesionalno svetovanje!


Vzdrževanje vrta: Drevesa

Drevesa potrebujejo redno vzdrževanje. Nasade dreves dognojujemo, zalivamo, okopavamo in po potrebi obrezujemo. Mlada drevesa redno zalivamo. Tla okoli mladih dreves spomladi zastiramo. Redno obrezovanje pri drevesih ohranja habitus rastline in zagotavlja funkcionalno vključenost v grajeno okolje. Vrtni center Arboretum vas že pričakuje!


Vzrdževanje vrta: Iglavci in zimzelene rastline

Visokih iglavcev (bor, smreka, jelka) ni priporočljivo obrezovati, še zlasti ne starejših. Izjeme so kleki in paciprese. Nikoli ne zarezujemo v star les, ker se ne obnavlja. Borovce spomladi lahko vršičkamo (2/3 poganjka odščipnemo s prsti) in na ta način omejujemo razrast. Iglavci in zimzelene rastline pozimi potrebujejo zalivanje. Poskrbimo za zimsko zaščito, še zlasti za novo posajene rastline.


Vzdrževanje vrta: tudi grmovnice potrebujejo vzdrževanje

Grmovnice, ki so zaščitene z zastirko iz lubja, potrebujejo bistveno manj vzdrževanja kot tiste brez zastirke. Redno gnojenje grmovnic je priporočljivo v spomladanskem času.
Tri- do štirikrat letno oziroma po potrebi preverimo nasade grmovnic in odstranimo trdovratne plevele, ki se razraščajo s podzemnimi rizomi. Grmovnice zalivamo ob daljši suši, zalivamo redno in temeljito (v večernih urah). Redno odstranjujemo poganjke nad cepljenim mestom.
Redno obrezovanje pri grmovnicah zagotavlja dobro olistanost. Obiščite Vrtni center Arboretum!


Vzdrževanje vrta: Živa meja in nega

Strižena živa meja potrebuje redno oblikovanje, medtem ko ga prosto rastoča živa meja ne potrebuje veliko. Odstranjujemo poškodovane in odmrle dele rastlin. Pri cvetoči živi meji izvedemo rez, ki spodbudi cvetenje. Listopadne vrste žive meje obnavljamo pozimi, zimzelene pa spomladi. V letu pred in po obrezovanju živa meja potrebuje dobro gnojenje in zastiranje, da vzpodbudimo zdravo, močno rast.


Arboretum Volčji Potok | Vzdrževanje vrta podrobneje: