Pisarniški stoli

Stol velja za klasični oblikovalski izziv, s katerim so se v zgodovino oblikovanja vpisali številni oblikovalci, saj ima poleg svojega popolnoma praktičnega namena tudi pomembno estetsko funkcijo in je pomemben del notranje opreme.

Dober pisarniški stol

Na tem področju se je razvilo nič koliko domiselnih idej popestritve prostora, kar ga naredi za enega najbolj občudovanih in prodajanih kosov opreme za naš dom in delovni prostor. Vendar pa je pri izbiri delovnega stola bolj kakor njegova estetska funkcija, pomembna ustrezna opora in udobno sedenje  Ker v pisarni pogosto presedimo več ur skupaj, ali celo cele dneve, igra stol v njej zelo pomembno vlogo. Ni vseeno, za kakšnega se odločimo, če lahko sami izbiramo pa moramo odločitvi nujno posvetiti dovolj pozornosti.

Več o podjetju 2D Ambienti

Zelo pomembno je, da je stol, ki ga pri delu uporabljamo vsakodnevno primeren za pogosto in dolgotrajno uporabo ter našemu telesu med sedenjem omogoča primerno podporo. V ta namen največkrat uporabljamo kovinske stole, pri katerih kovinska podnožja zdržijo obremenitve, ki jih plastični ali leseni stoli ne bi zmogli. Seveda so mnogi moderni pisarniški stoli sestavljeni iz različnih materialov, največkrat ustrezno oblazinjeni in dekorirani z različnimi umetnimi ali naravnimi tekstili. Eden najpriljubljenejših klasičnih materialov, ki se prav tako uporablja v ta namen, pa je gotovo usnje. Eleganten usnjen pisarniški stol bo našemu delovnemu prostoru pričaral pridih profesionalnosti in preprostega razkošja.

Dober pisarniški stol

Sodoben način življenja in dela, ki se je v veliko primerih preselilo iz zunanjega okolja ter fizične napore zamenjalo z statičnim sedenjem pred računalnikom, prinaša veliko porast okvar hrbtenice in s tem povezanih težav in nevšečnosti. Zato čas, ki ga preživimo sede na službenem stolu, tudi z vidika zdravja ni zanemarljiv. Dober pisarniški stol je eleganten in funkcionalen, vendar pa je poudarek vedno na slednjem, saj bi se sicer v vlogi dekorativnega elementa najverjetneje bolje obnesel masiven lesen stol. Kljub temu, pa naj bo stol za našo pisarno, če se le da, lep na pogled.

Ergonomski pisarniški stol

Dober moderni pisarniški stol

Dober tovrsten stol mora biti prav tako ergonomsko oblikovan, da zagotavlja ustrezno držo pri sedenju, s čimer dolgoročno odpravlja možnost za nastanek zdravstvenih težav. Seveda, pa je zelo pomemben vidik, pri izbiri stola tudi njegovo udobje, ki omogoča da lahko na njem brez večjih nevšečnosti presedimo tudi po več ur skupaj. Naša izbira ne bo lahka, saj je trg preplavljen s številnimi domiselno oblikovanimi in dobro oblazinjenimi stoli, katerih prava vrednost se izkaže šele po določenem obdobju uporabe.

Ergonomski pisarniški stol

Na področju reševanja problematike povezane s pretežno sedečim položajem dela in preprečevanja škodljivih posledic le-tega, se je razvilo kar nekaj odličnih in nadvse funkcionalnih stolov, ki zagotavljajo ustrezne pogoje pisarniškega dela in preprečujejo njegove škodljive posledice za hrbtenico. Eden od omenjenih je ergonomski pisarniški stol, ki ga najdemo v več različicah. Tak stol je največkrat prešit s trpežno in kvalitetno tkanino ali usnjem, lahko pa ima tudi hrbtišče v mreži, ki omogoča večjo pretočnost zraka in s tem manjše potenje ter je nastavljivo po višini, največkrat za velikosti uporabnikov med 160 in 190 cm. Tudi naslona za roke sta nastavljiva po višini. Spustita se dovolj nizko, da se lahko popolnoma približamo delovni površini, kar ob dolgotrajnem sedenju zagotavlja pravilno držo. Naslon za glavo je oblikovan tako, da poskrbi za ustrezno podporo glave in vratu. Stol ima ustrezno oporo v ledvenem delu, ki jo lahko uravnavamo s pomočjo kolesnega mehanizma in naklon hrbtišča z zaklepanjem, ki nudi možnost nastavitve naklona v treh različnih položajih. Nekateri modeli nudijo celo sinhroni mehanizem, ki omogoča takojšni naklon in sprostitev, prilagojena vaši teži (ročica za naklon stola je odklenjena). Ergonomski pisarniški stoli so običajno testirani za uporabnike s težo do 120kg.