Vinogradništvo in vinarstvo v škalskih vinogradih | Vinogradi obkrožajo vinsko klet Zlati grič - vinogradništvo glavna dejavnost podjetja

Gostilna Grič in vinska klet Škalce se nahajata na idilični lokaciji tik nad mestom Slovenske Konjice, v osrčju vinogradov, iz katerih podjetje Zlati grič prideluje grozdje in žlahtna vina. Škalce so ena najlepših vinorodnih leg - vinogradi se razprostirajo v zahodnem delu Podravskega vinorodnega rajona, ob obronkih mogočnega Pohorja in v ožjem okolišu Škalce. Vinogradništvo in vinarstvo je v teh krajih staro že več kot osemsto let.

Vinogradi


Vinogradništvo in vinarstvo v Sloveniji | Vinogradništvo Zlati grič

Slovenija ima najverjetneje najbolj nenavadno tradicijo vinogradništva in vinarstva na svetu, vsaj v Evropi. Danes se lahko pohvalimo, da se slovensko vinogradništvo in vinarstvo razvija. Vse bolj je prisotna misel, da ima pri vinu vse večjo prednost kvaliteta in ne kvantiteta, kar pomeni, da postaja vino mnogo bolj kakovostno, čeravno ga je manj. Slovenski vinarji pridelujejo ena najboljših belih vin pa tudi nekaj izjemnih rdečih. Danes lahko vsak, ki ima nekaj zemlje z vinogradi, poskuša pridelati vino, a le ljudje z veliko ljubezni, spoštovanja in znanja lahko pridelajo vrhunsko kapljico, ki bo všeč tudi drugim. Ko pijemo vino, se je treba zamisliti, koliko ljubezni, prostega časa in truda je dejansko v tej kapljici, da je takšno, kakršno je. Vinogradništvo je glavna dejavnost podjetja Zlati grič in znani smo po tem, da pridelujemo vino le iz grozdja, ki ga dajo naši vinogradi.


Vinogradništvo in vinarstvo Zlati grič

Konjiško vinogradništvo ima že več kot osemstoletno tradicijo - to dokazujejo pisni viri iz Žičke kartuzije iz leta 1164. V 15. stoletju je imel samostan v svojih kleteh več vina kot vsa preostala pokrajina. Trte v vinogradih večinoma rastejo na srednje težki peščeno-glinasti ilovici, kar daje vinu poseben karakter. K značilnemu tipu vin prispeva tudi krajevna klima - svoj pečat pusti tako obilo sončnih dni kot mešanica alpskega in panonskega podnebja, ki se prepletata pod obronki mogočnega Pohorja in Konjiške gore. V skupini kakovostnih vin pridelujemo izvrstni beli in rdeči Konjičan ter Modro frankinjo. Vrhunska vina polnimo kot sortna vina ter vina posebnih kakovosti. Paleto mirnih vin pa dopolnjujemo z belo in rose Konjiško penino. Naš cilj je še naprej pridelovati lokalno specifična vina, ki so v svetu iskana zaradi svoje sadne svežine, izražene s primarnimi aromami. Prepričani smo, da bo s pomočjo nove vinske kleti Škalce naše vino še pridobilo na žlahtnosti in bo prodaja vina z Zlatega griča še naprej suvereno stala ob boku najkakovostnejši svetovni konkurenci.


Zlati grič | Vinogradništvo in vinarstvo, Zlati grič, vinogradi - povezava do naše spletne strani:

- Vinogradništvo in vinarstvo