Mikro jermen poganja alternator, vodno črpalko in kompresor klime

Funkcija jermena je, da prenaša vrtljaje iz gonilne jermenice na eno ali več gnanih jermenic. Jermen mora biti oblikovan in izdelan na način, da zanesljivo in učinkovito prenaša moč, navor in hitrost. Jermeni so obrabni deli, zato jih je treba ob obrabi takoj zamenjati, sicer se lahko strgajo in poškodujejo motor.  V osnovi delimo jermene na klinaste in zobate. Klinasti prenašajo moč s trenjem, zobati pa s sinhronim vrtenjem.


Jermen, ki poganja vodno črpalko, alternator in kompresor klime imenujemo tudi mikro jermen. V nekaterih avtomobilih en mikro jermen pripomore k delovanju alternatorja in vodne črpalke, drugi mikro jermen pa je namenjen klimi – če jo avto ima. Mikro jermen ima poleg tudi poseben napenjalec, ki mikro jermen ustrezno napenja.


V našem podjetju vam poleg opisanih avtodelov ponujamo vam tudi ležaje in tesnila, kot so o-ringi in oljna tesnila semeringi.

 

O-ringi in semeringi – tesnila za tesnjenje različnih sklopov

 

Tesnila ščitijo ležaje pred vlago, nečistočami in preprečujejo uhajanje maziva. Učinkovito delovanje tesnil poveča obratovalno dobo ležaja. Tudi najboljši ležaj ne more dokazati svojih prednosti, če mu ne zagotovimo ustreznega tesnjenja. Kakovostna tesnila so nujno potrebna za nemoteno obratovanje stroja ali naprave.  
O-ring tesnila so najbolj znana in vsestransko uporabna vrsta tesnil. O-ringi ali okrogli obročki (OR) so primerni za vgradnjo tako v mirujoče (statično tesnjenje) kot tudi v gibajoče se dele strojev in naprav (dinamično tesnjenje). O-ringi so samostojni tesnilni elementi z dvojnim delovanjem. Naležne sile, ki nastanejo ob vgradnji, se še povečajo s sistemskim tlakom medija. Tako nastane celotni pritisk (naleganje na površine v vseh smereh), ki narašča s povečanim sistemskim tlakom.  O-ring tesnila odlikujejo preprost način vgradnje, široka uporabnost (statično, dinamično, enostransko in dvostransko delovanje), velik izbor dimenzij, simetrični presek, ki preprečuje napačno vgradnjo, enostavne oblike utorov in nizka cena.


Tesnila semeringi so nepogrešljiva komponenta pri sistemih mazanja premikajočih se delov in morajo biti skrbno izbrani, da zagotavljajo kakovostno tesnjenje in dolgo življenjsko dobo. Semeringi so v osnovi oljna tesnila, poznamo pa tudi takšna za tesnjenje masti. Obstajajo tudi posebni semeringi za višje pritiske (10 barov). Na izbiro ustreznega semering tesnila vplivajo dejavniki, kot so:

  • vrsta medija za tesnenje (kompatibilnost oziroma odpornost materiala tesnila);
  • hitrost vrtenja oziroma obodna hitrost;
  • temperatura;
  • pritisk in
  • vpliv vstopa nečistoč od zunaj.


Vabljeni na našo spletno stran, kjer vas čaka bogata ponudba. Izbrali si boste lahko ustrezen mikro jermen, v ponudbi pa so tudi o-tesnila in semeringi.

 

Svetelj | Mikro jermen, o-ringi, semeringi, o-tesnila – povezave do naše spletne strani:
VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
B2BB2C
Aleksander Svetelj d.o.o.
Naslov
HRASTJE 52E
4000 KRANJ
Spletna stran
E-pošta
04 2018100
04 2018102
04 2018104
Seznam fraz
mikro jermen, o-ringi, semeringi, o-ring tesnila
ZEMLJEVID