Beljakovinski kruh, ki izstopa po kakovosti

Beljakovinski kruh, z imenom Proteinc, ima temno rjavo sredico sočnega okusa. Struktura je gosta, enakomerno luknjičasta in obogatena z mletimi bučnimi semeni in lanom. Zakaj je ta 0,40 kg težek modelni kruh tako edinstven? Največje bogastvo se skriva v visoki vsebnosti beljakovin in vlaknin, kajti v 100 g kosu se nahaja kar 12 g beljakovin in 7,1 g prehranskih vlaknin.

Za primerjavo, bel kruh ima za tretjino manj beljakovin in več kot polovico manjšo količino vlaknin od Proteinca. Edini, ki bi mu lahko konkuriral z beljakovinami, je morda polnozrnat kruh s pirini kosmiči ali pšenični črni kruh, poimenovan Matevž, vendar imata oba manjšo vsebnost vlaknin.

Beljakovinski kruh

Zakaj je pomembno vključiti polnozrnat kruh v jedilnik?

Za razliko od polnozrnatih izdelkov, kot sta na primer beljakovinski ali črni kruh, so krušni izdelki iz bele, prečiščene moke precej osiromašeni, kar se tiče vlaknin, beljakovin, mineralov in vitaminov. Predelana bela moka se najpogosteje uporablja pri procesiranih živilih, kot so peciva, piškoti in testenine.

Ta živila običajno vsebujejo tudi veliko dodanih sladkorjev, maščob in drugih aditivov. Redno uživanje takšnih živil v velikih količinah ima negativne posledice za organizem, ki se kažejo na povečanju telesne teže, tveganju za srčno-žilne bolezni in splošnem slabem počutju.

Zato je zelo pomembno, da pri načrtovanju jedilnika, vključimo med živila tudi polnozrnat kruh, ki je izdelan iz polnovredne moke, bogate z vlakninami, minerali in drugimi hranilnimi snovmi. Kompleksni ogljikovi hidrati dajejo dalj časa občutek sitosti, urejajo prebavo, z njimi pa tudi lažje nadzorujemo nihanje sladkorja v krvi. Tudi zgoraj omenjeni beljakovinski kruh spada med boljše alternative belega kruha, saj ga bogatijo različna semena in kosmiči z visoko vsebnostjo hranil, kakovostnih maščob in antioksidantov.

Polnozrnat kruh

Iz česa je narejen črni kruh?

Hlebec, ki ga poznamo pod imenom Matevž, je zamešan iz črne pšenične in ržene moke. Tradicionalni postopek priprave z dodatkom naravnega kislega testa je tisti, zaradi katerega lahko črni kruh iz naših peči tako dolgo ohranja svojo svežino in obstojnost. In to brez dodatka kakršnihkoli aditivov. Ta izdelek dokazuje, da je lahko zdravo živilo bogato s hranilnimi snovmi hkrati tudi bogatega okusa in arome.

Beljakovinski kruh

Kakšen glikemični indeks ima beljakovinski kruh?

Odgovor na to vprašanje zanima predvsem tiste, ki imajo težave z uravnavanjem krvnega sladkorja, pa tudi takšne, ki bi radi pred sezono kopalk oklestili kakšen kilogram telesne teže. Glikemični indeks je merilo, ki se uporablja pri oceni, kako hitro po zaužitju določena hrana dvigne raven sladkorja v krvi v primerjavi z referenčno snovjo, običajno je to glukoza.

Meri se na lestvici od 0 do 100, pri čemer ima glukoza najvišji glikemični indeks 100. Izdelki iz prečiščene moke se na tej lestvici znajdejo na najvišjih mestih, zato je dobro, da jih zamenjamo z zdravimi alternativami, kot so beljakovinski kruh, žitni kosmiči ter polnozrnate testenine. 

Za razliko od bele francoske štruce, ki se z vrednostjo 95 nahaja takoj za glukozo v samem vrhu lestvice živil, zaseda polnozrnat kruh z glikemičnim indeksom 41 celo boljšo pozicijo kot marsikatero sadje, na primer banane, kivi ali grozdje. In če se tisti malce starejši spomnite osnovnošolske malice, ki jo je velikokrat sestavljal črni kruh in jabolko, boste vedeli, da smo nekoč jedli veliko bolj zdravo kot danes. Kos polnozrnatega kruha in jabolko imata namreč skupaj manjši GI kot kos belega kruha brez kakršnihkoli dodatkov.

Polnozrnat kruh

Torej je polnozrnat kruh boljši za naš organizem?

V kolikor nismo alergični na gluten ali kakšno drugo sestavino, je zagotovo polnovredno živilo koristnejše za naše zdravje in počutje. Če vzamemo za primer beljakovinski kruh, ugotovimo, da njegovo testo sestavljajo kakovostna pšenična, ajdova in ovsena moka ter pirini kosmiči, poleg tega pa kar 7,7% različnih semen, kot so bučna, lanena, sončnična in sezamova semena.

Beljakovinski kruh predstavlja pravo shrambo prehranskih vlaknin in omega 3-maščobnih kislin, ki se nahajajo v semenih. Vlaknine so pomembne za presnovo, saj pomagajo ohranjati redno prebavo, zmanjšujejo tveganje za zaprtje in prispevajo k občutku sitosti. Vsebujejo tudi več vitaminov skupine B, železa, magnezija in drugih hranil, ki so zelo pomembni za zdravje. Hkrati pomagajo zniževati holesterol, krvni tlak ter izboljšujejo zdravje srca.

Črni kruh

Ali je vseeno, kateri polnozrnat kruh izberemo?

Seveda ne. Polnozrnat kruh se razlikuje glede na kakovost in poreklo sestavin, način priprave, recepture, potrebno pa je tudi ustrezno znanje in odgovorno delo. V Pekarni Grosuplje, ki združuje tudi blagovni znamki Tvojih 5 minut in DonDon, se ponašamo s številnimi priznanji in nagradami, ki smo jih prejeli za naše vrhunske izdelke, kar dokazuje, da nam ni vseeno, s čim vam postrežemo v naših prodajalnah in pekarnah.

ČRNI KRUH

Predano sledimo potrebam svojih strank in se na njihove potrebe odzivamo z novimi okusi, oblikami in vrstami kruhov ter pekovskih izdelkov. Ena takšnih dobrot je tudi naš Proteinc, beljakovinski kruh, za katerega nam je Inštitut za nutricistiko podelil nagrado za inovativnost v skupini žitnih izdelkov, na kar smo še posebej ponosni.

Prepričani smo, da je vzrok za našo prepoznavnost v tradicionalnih recepturah, prepletenih s sodobnimi trendi v prehrani ter zavzetem delu zaposlenih. Ne glede na to, ali gre za belo žemljico, ciabatto s čebulo ali črni kruh, v vsakem testu je poleg skrbno izbranih sestavin tudi ščepec naše ljubezni do ustvarjanja krušnih izdelkov.

Črni kruh

Viri:
https://pekarna-grosuplje.si/product/proteinc/
https://pekarna-grosuplje.si/product/polnozrnati-kruh-z-lanom/
https://pekarna-grosuplje.si/product/%ef%bf%bc%ef%bf%bcmatevz/