Pirin kruh predstavlja bogastvo vlaknin in beljakovin
Pirin kruh z dodatkom naravnega pirinega kislega testa, je po skorji posut s pirinimi kosmiči, kar mu daje izvrstno hrustljavost in še polnejši okus. Narejen je iz 100-odstotne pirine moke in veliko ljubezni, v želji, da bi zadovoljil še tako zahtevne stranke. Zakaj je pira tako dragocena?
Pira je starodavno žito, ki je na nek način ohranilo svoj prvotni dedni zapis in primarno bogastvo vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov. Čeprav pred tisočletji niso poznali njene kemične strukture, so cenili njene hranilne in koristne učinke za organizem. Pri starih Rimljanih na primer je bila znana kot "pohodno žito" zaradi počasnega sproščanja energije, ki je dalo rimski vojski dovolj energije za dolge vojne podvige.
Danes vemo, da je bila to posledica nižjega glikemičnega indeksa moke. Ravno zaradi njega sprošča pirin kruh energijo dlje časa, po njem pa ne čutimo tistega hitrega dviga, ki mu sledi nenadna utrujenost, ki je to običajno pri prečiščenih ogljikovih hidratih. Kljub nekaterim prepričanjem, pa vseeno vsebuje gluten, zato ni primerna za bolnike s celiakijo ali alergike.
Za razliko od pirine moke, čista koruzna moka ne vsebuje glutena, je pa res, da je iz 100% koruzne moke lažje skuhati žgance kot speči kruh. Zato koruzni kruh običajno sestavlja mešanica bele in koruzne moke. Na ta način je bolj mehak, elastičen in sočen, vendar kot tak ni več primeren za brezglutensko dieto. Koruzni kruh se ponaša z značilnim sladkastim okusom ter zlatorumeno hrustljavo skorjico, ki kar vabi, da si odrežemo še en dodatni kos.
Pravo nasprotje okusa, s katerim nas razvaja sladek koruzni kruh, pa je temni, rahlo kiselkast rženi kruh. Ta čudovit hlebec z gosto strukturo in blagim okusom po kumini, je edinstven zaklad, poln vlaknin, vitaminov in mineralov, kot so železo, magnezij in cink. Njegov značilni okus in aroma sta posledica prisotnosti naravnih kislin in encimov v rženi moki. Rženi kruh ima prav tako manj glutena kot pšenični, zato med vzhajanjem ustvari manj zračnih mehurčkov. Od tod tudi njegova kompaktna struktura in nasitnost.
V čem je koruzni kruh v prednosti pred pšeničnim?
Koruzni kruh vsebuje več beljakovin in antioksidantov, kot so betakaroten, zeaksantin, lutein in druge karotenoide, ki vplivajo na dober vid. Prav tako vsebuje obilo vitamina E in magnezija. Ima polnejši okus in sladkast odtenek, kar ga naredi privlačnega za mnoge ljudi, je pa res, da je to stvar okusa posameznika.
Je enostaven za pripravo in ne zahteva veliko gnetenja ali dolgega vzhajanja. Zaradi manjše vsebnosti lepka ima sicer manjšo elastičnost in se lahko drobi, vendar se tekstura in konsistenca izboljšata z dodatkom pšenične ali pirine moke.
Kot smo že omenili, ima koruzni kruh svoj značilen okus, ki ga ločuje od drugih vrst. Ta okus je posledica naravne sladkosti koruzne moke, ki se uporablja pri pripravi. Koruzna moka se sicer uporablja tudi za pripravo drugih jedi, kot so koruzni žganci, tortilje, pecivo in tradicionalne slovenske jedi.
Je rženi kruh "bolj zdrav"?
Rženi kruh je znan po svoji dolgi obstojnosti in svežini, pa tudi po svojem okusu, gostoti in temnejši barvi. Tako kot pirin kruh ima tudi rženi nižji glikemični indeks, kar pomeni, da po zaužitju krvni sladkor ne niha tako drastično kot pri beli moki. Rž vsebuje veliko vlaknin, vitaminov B skupine, mineralov (kot so železo, magnezij, fosfor, cink) ter antioksidantov. Velika vsebnost vlaknin prispeva k boljši prebavi in občutku sitosti, zato je odlična izbira tudi za tiste, ki želijo pred poletno kopalno sezono oklestiti kakšen odvečen kilogramček.
Drži pa, da ima rženi kruh specifičen, rahlo kiselkast okus, kar deli jedce nekako v dve skupini, na tiste, ki ga ne marajo preveč in tiste, ki ga preprosto obožujemo. Odličen je v kombinaciji z različnimi namazi, kot so maslo, humus, avokadov, sirni namaz ali različnimi zelenjavnimi paštetami.
Prav tako je nepogrešljiv spremljevalec različnih enolončnic, kot so fižolova juha, golaž ali čili con carne. Gostota in okus se namreč odlično ujameta z bogatimi in okusnimi enolončnicami. Uporabite ga lahko tudi za pripravo krutonov, ki jih dodate solatam, saj jim dodajo hrustljavost in okusno teksturo.
Za konec pa se vrnimo nazaj na pirin kruh
Pira, ki jo označujejo za zdravo živilo, je impresivno žito z visoko vsebnostjo beljakovin in izjemno hranilno vrednostjo. Njena priljubljenost je v zadnjih letih narasla predvsem zaradi visoke vsebnosti vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov. Ima tršo lupino, ki pomaga zaščititi hranilne snovi v zrnu.
PIRIN KRUH
Pira je odličen vir kalcija, magnezija, selena, cinka, železa in mangana. Vsebuje vitamin E in vitamine B-kompleksa. Pirin kruh vsebuje tudi več beljakovin in vlaknin kot navadna pšenica. Te so bistvene za zdravo prebavo ter upočasnjevanje absorpcije sladkorja. Nekatere študije so pokazale, da so tisti, ki so zaužili več polnozrnatih izdelkov, zaužili tudi več hranilnih snovi in imeli bolj zdravo telesno težo.
Pirina moka je rahlo sladkega okusa s pridihom oreščkov. Uporabljamo jo lahko v večini receptov, ki vsebujejo navadno ali polnozrnato moko, največ seveda za pirin kruh. Peki in kuharji cenijo njeno značilno aromo, ki doda čudovito globino okusa, zato je izjemna možnost za ustvarjanje edinstvenih in aromatičnih pekovskih izdelkov in jedi.
Kje lahko kupite pirin, rženi, koruzni kruh ter ostale hrustljave dobrote?
Pekarna Grosuplje, s svojima blagovnima znamkama Tvojih 5 minut in DonDon, se lahko pohvali z bogato tradicijo in recepti, ki segajo nazaj v čas naših babic. Naš pirin, koruzni, rženi kruh in druge vrste krušnih izdelkov so narejeni po starih dolgotrajnih postopkih, kar jim daje polnost okusa ter skladnost skorje in sredice, brez dodanih aditivov.
Še posebno pozornost si zasluži polnozrnat pirin kruh, ki je prava poslastica, izdelana iz najkakovostnejših sestavin. Zagotovo bo tudi vas navdušil s svojo hranljivostjo in zdravimi lastnostmi.
Viri:
https://pekarna-grosuplje.si/product/pirin-polnozrnati-kruh/
https://pekarna-grosuplje.si/product/babicin-koruzni-kruh/
https://pekarna-grosuplje.si/product/crni-kruh/