Domači kruh s kakovostnimi sestavinami pripomore k dobremu počutju
Domači kruh je eno izmed najstarejših osnovnih živil na svetu, prvi dokazi o peki namreč segajo kar 30.000 let nazaj. Predstavlja dragocen del človeške zgodovine in je nepogrešljiv del našega vsakdana. Skozi leta je oblikoval sodobno družbo ter postal simbol kulture, vojne, miru, revščine in bogastva.
Kot eno najstarejših živil se je vselej razvijalo in danes poznamo najrazličnejše oblike, velikosti, teksture in vrste. Te so odvisne od izbranega žita (rž, pšenica, mešanice itd.), načina mletja moke in stopnje ekstrakcije, deležev sestavin, uporabe postopkov ter dodatkov. Med slednjimi najpogosteje najdemo bučna semena, mak, orehe, sezam ali sončnična semena. Pogosti dodatki so tudi še sladila (sladkor, med), maščobe, suho sadnje ter mlečni izdelki (mleko, maslo).
In kateri hleb je najboljši? Ta odgovor se razlikuje od posameznika do posameznika. Nekateri imajo radi klasične bele štruce, drugim veliko pomeni estetska dovršenost z dekoracijo, tretji prisegajo na toast, četrti pa na pekovske izdelke. Dejstvo je, da je to živilo eno izmed redkih, ki ga lahko postrežemo ob vsakem obroku, odlično se obnese tudi kot prigrizek ali sestavina pri drugih jedeh.
Je domači kruh res škodljiv za zdravje?
Najboljši kruh je pogostokrat tema neštetih razprav, a prav tako tudi njegov vpliv na zdravje. Zadnjih nekaj let se pojavlja vse več diet z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki popolnoma prepovedujejo oziroma odsvetujejo kruh. Okoli tega živila se je pojavilo kar nekaj zmede.
Ima vsakodnevno uživanje res tako negativen vpliv na zdravje? Preprost odgovor je, ne. Kot osnovno živilo zagotavlja veliko hranil, potrebnih za dobro zdravje in normalen razvoj. Je odličen vir vlaknin, folatov, vitaminov in mineralov, ki posameznikom pomagajo doseči priporočljive hranilne vrednosti.
DOMAČI KRUH
Pomemben vir prehranskih vlaknin pomaga nadzorovati raven holesterola in sladkorja v krvi ter skrbi za zdravje prebavnega sistema. Beljakovine z nizko vsebnostjo maščob so vitalen del regeneracije, železo pa pripomore k zdravemu imunskemu sistemu. Ogljikovi hidrati so tisti, ki telesu zagotavljajo energijo za vsakodnevne telesne funkcije in dejavnosti, vitamini ter minerali pa poskrbijo za njeno sproščanje.
Živilo s široko paleto mineralov in vitaminom poskrbi za nevtralizacijo prostih radikalov ter pripomore k zdravju kosti, srca, ožilja, mišic, tkiv in kože. Vsaka najboljša pekarna pa vam bo povedala še, da je vse to odvisno od vrste izbranega hleba in kakovosti sestavin.
Kako je domači kruh spremenil naše prehranjevalne navade?
Najboljši kruh so poskusili speči že stari Egipčani. Ti so se trudili izdelati krušne izdelke z raznovrstnimi okusi in teksturami, pri čemer so uporabili različne vrste žit. Peka je zanje bila poglavitna veščina, o čemer pričajo poslikave v piramidah. Te jasno prikazujejo, kako so pokojnike pokopali z žitom in hlebci, ki bi jih zagotovili preživetje v posmrtnem življenju.
V sodobnem svetu je domača peka postala bolj izjema kot pravilo. Hitreje, kot se je odvijal vsakdan, manj pozorni smo potrošniki postali na to, kaj vnašamo v telo. Potem pa se je v začetku leta 2020 vse spremenilo - ostali smo doma. Korenite spremembe v življenjskem slogu so se odražale tudi v navadah. Novo pridobljeni čas je večina zapolnila s peko. Slednja je postala tako priljubljena, da so prenekatere trgovine ostale brez bistvenih sestavin, vključno s kvasom in moko.
Hiter toast so zamenjali bel, črn, bananin in koruzni kruh ter hleb z drožmi. Peka je v tem času resnično povezovala družine. A četudi je močno spremenila njihove prehranjevalne navade, se te niso odražale na pridobljeni telesni teži. Zaradi tega so mnogi posamezniki postali bolj pozorni na kakovostne sestavine in efektivne dodatke v obliki mikrohranil (vitamini).
Te izboljšane prehranjevalne navade pa so se nadaljevale še potem, ko se je življenje vrnilo na stare tire. Mnogi nimajo več časa za domačo peko, zato hlebec kupijo v pekarni. A pred tem je treba skrbno preveriti sestavine, energijske vrednosti ter vrednosti beljakovin, mineralov, ogljikovih hidratov, sladkorjev in vlaknin.
Kje kupiti najboljši kruh in zakaj je ta preprosto prvovrstni?
Najboljša pekarna je tista, ki ohrani postopke, po katerih so delale že naše babice in tista, ki skrbno izbere vrhunske sestavine za pekovske izdelke. Naša zgodba se je začela v letu 1951 in vsa leta smo se v Pekarni Grosuplje trudili ohraniti tradicionalen postopek priprave hleba. Nikoli nismo opustili zahtevnih in dolgotrajnih postopkov priprave testa, kar nam sedaj dopušča, da več kot polovico pekovskih izdelkov pripravimo brez aditivov. Zmesi dodamo le naravno kislo testo, ki poskrbi za daljšo obstojnost, doseženo na naraven način.
Verjetno se sprašujete, kaj je kislo testo? Gre za najstarejše naravno sredstvo za vzhajanje, ki so ga poznali že v starem Egiptu. Naravni sistem med kvasovkami in mlečnokislinskimi bakterijami izboljša lastnosti testa, podaljša svežino ter izboljša sočnost, aromo, vonj in okus. Tako pripravljen pekovski izdelek je brez umetnih dodatkov, odlikujejo pa ga skladnost skorje in sredice ter polnost okusa.
V naši pekarni pa tudi ne gre brez postopka, ki so ga poznale že naše babice - kruh z dodatkom predtesta oziroma s kvasnim nastavkom. Kvasni nastavek iz vode, moke in ščepca kvasa pustimo počivati vsaj pol dneva. To mu dopušča, da v hladnem prostoru počasi vzhaja.
Vanj nato presejemo moko in dodatne sestavine ter zamesimo in oblikujemo testo. Takšen način priprave izkoristi naravne danosti uporabljanih sestavin. To se odraža v lastnostih, kot so svežina, vonj, okus in mehkoba, končnega izdelka.
Kakšen kruh ponuja najboljša pekarna?
Najboljši kruh je med vsemi vrstami, ki jih ponujamo v pekarni, izredno težko izpostaviti. Z ohranjanjem klasičnih postopkov in starih receptur se trudimo združevati tradicijo s prihodnostjo. Slednjo odražajo sodobni trendi prehrane, ki ji pripravimo ob upoštevanju želja naših kupcev. Med najbolj priljubljenimi so:
Temni Craft
Temni Craft združuje izvrstno mešanico črne in polbele moke. Tema so dodane še pšenična, pirina, ječmenova in ržena sladna moka. Rustikalen hleb z rezom na sredini se ponaša s temno rjavo, hrustljavo skorjo ter enakomerno porozno in mehko sredico. Za izpopolnjen okus poskrbita pšenično durum kislo testo in ječmenov slad.
Bio babičin kruh
Bio babičin hlebec odlikujejo premišljeno izbrane kakovostne ekološke sestavine ter skrbno pripravljen recept. Domači kruh je popolna kombinacija v celoti ekološko pridelanih in certificiranih semen (12,7 %) ter moke preverjenih dobaviteljev. Pšenično belo, črno, ovseno, rženo polnozrnato in ječmenovo moko nadgrajujejo lan, sezam in sončnična semena. Modelni hleb ima enakomerno luknjičasto in mehko sredico ter rustikalno, hrustljavo skorjo.
Super kruh vitamin+
Neverjeten zaklad hranilnih snovi je namenjen zdravemu življenjskemu slogu. Hleb vsebuje 6 živil z izjemno visoko vsebnostjo hranljivih snovi. Živila, bogata z vlakninami in beljakovinami, ki jih boste našli v izdelku, so špinača, chia semena, matcha zeleni čas, kurkuma, semena kvinoje in alge spirulina. Nova receptura vključuje še dodatno mešanico mineralov (železa) in vitaminov (B1, B3, B6, B7, D).