Tudi brezkofeinska kava vas prebudi in poživi
Četudi brezkofeinska kava ne vsebuje kofeina kot prvotna različica, je vseeno odličen napitek za poživitev in prebuditev vseh čutov. Ker je brezkofeinska kava vse bolj priljubljena tudi pri nas, najprej poglejmo nekaj njenih prednosti, zaradi katerih jo pije vedno več ljudi:
1) Okus. Brezkofeinska kava je popolnoma enaka kofeinski različici, ki pa ji je bil skoraj v celoti odvzet vsebovani kofein. To se stori na več različnih načinov, med katerimi je najbolj naraven spiranje z vodo. Obstajajo tudi kemični procesi, ki prav tako ne spremenijo okusa. Bistveno je, da tudi brezkofeinska kava ohranja značilni grenak okus in napitku lahko dodajamo vse sestavine, ki jih tudi sicer uporabljamo v svoji kavi, denimo sladkor ali mleko oziroma njegove nadomestke.
2) Konsistenca. Ker je, kot že omenjeno brezkofeinska kava zgolj brez kofeina oziroma z njegovo manjšo vsebnostjo, je enake konsistence kakor kava, ki smo je navajeni. To pomeni, da se obnaša enako in temu ni treba prilagajati načinov priprave ali serviranja. Tudi brezkofeinsko kavo skuhamo na svoj običajen način (espresso, turška, filter,…) in jo postrežemo kot po navadi. Marsikdo razlike še opazil ne bo!
3) Vsebnost. Brezkofeinska kava je prek procesov, opisanih zgoraj, prilagojena na manj vsebnosti kofeina. To ne pomeni, da je popolnoma brez kofeina, a njegove vrednosti so tudi do desetkrat nižje kot običajno. Proces odstrani približno 97 odstotkov kofeina v zrnih, ali celo več. V vrednostih to pomeni, da če ima običajna skodelica kave okoli 95 miligramov kofeina, ima skodelica brezkofeinske kave okoli 2 miligrama. Zato je pitje varno tudi za tiste, ki se morajo kofeinu načeloma izogibati.
Kakovostna kava v zrnju je ključ do omamne espresso kave
Aromatična in kakovostno obdelana kava v zrnju je vselej podlaga za omamno skodelico espresso kave. Ker so sestavine ključne, se ljubitelji zavedajo, da je treba v iskanje »prave« kave v zrnju vložiti kar nekaj časa in potrpežljivosti. Vedeti pa moramo tudi, da niso vse kavne mešanice enako primerne za pripravo različnih načinov kave, zato proizvajalec na embalažo vedno navede, ali gre za espresso kavo, turško ali drugo. Te navedbe je dobro upoštevati, v nadaljevanju pa najdete še nekaj bistvenih podrobnosti, ki vam bodo pomagale pripraviti sanjsko skodelico kave v zrnju.
• Čistoča aparata. Ne glede na to, ali si kavo pripravljate v džezvi, z vrelo vodo iz kuhalnika ali pa v električnem kavnem avtomatu, bodite pozorni, da napravo, kjer vodo vrete, po uporabi dobro očistite z vročo vodo. Lahko uporabljate tudi alkoholni kis, ne pa kemičnih čistil. Samo naravna čistila namreč zagotavljajo, da bo aroma ostala, hkrati pa bo vse dobro očiščeno.
• Temperatura vode. Popolnoma vrela voda je dobra za namen prekuhavanja, ne pa za pripravo kave. Pravi bariste vedo povedati, da je najboljši espresso pripravljen pri temperaturi kuhanja med 90 in 96 stopinjami Celzija, nekateri prisegajo na 93 stopinj. Tudi temperature vode je odvisna od tega, kakšen način priprave si izberete.
• Aromatičnost mešanice. Medtem ko mnogi ljubijo zelo močan in aromatičen okus, pa so drugi bolj navdušeni nad blagimi mešanicami, ki se dopolnjujejo z okusi mleka ali smetane, priljubljenih dodatkov tudi pri nas. Vsekakor je dobro, če poznamo izvor naše mešanice, da se lahko prepričamo tudi o njeni trajnosti in načinu pridelave.
5 načinov, da bo najboljša kava za espresso prav vaša
Ne bomo vam priporočali mešanice, ki bi bila najboljša kava za espresso, saj je pri sami pripravi veliko odvisno od majhnih skrivnosti velikih mojstrov. Katere so te skrivnosti? Razkrivamo vam jih pet!
Videz - Najboljši espresso mora imeti na vrhu rjavo peno, ki jo imenujejo krema. Ta vsebuje najbolj aromatične dele zrna (olja), zato je espresso kava značilna po njenem okusu.
Okus - Idealen okus espressa je težko opisati, a morda je Slovencem še najbolj blizu opis, ki ga želi približati Ivan Cankar v svojem delu Skodelica kave. Okus je močen in morebiti nekoliko grenek, hkrati pa čudovito svilnat, mehak in sladek obenem.
Aroma - Pojma okusa in arome se prepletata, mednju pa se vrine še vonj. Že vonj sam po sebi pri marsikomu zbudi željo po pitju tega čudovitega napitka. Vsakdo ve, da je pol čara kavarn že v njihovem vonju, ki zajame celotno vzdušje v prostoru. Aroma se ustvarja med pripravo, pomemben del pa je proces, ko se na vročini iz praženih kavnih zrnc v vodo oziroma vodno paro izloči okus ali aroma.
Svežina - Če ste resnični navdušenec pitja kave, gotovo kupujete sveže pražene mešanice v kateri od lokalnih pražarn, ki jih je tudi na Slovenskem vse več. Tudi če kupujete v večjih trgovinah, kjer trgovcev ne poznate osebno, lahko izberete kakovostne kave, morate pa paziti, da je ta neprodušno zaprto pakirana ter da ima dolg rok uporabnosti, kar pomeni, da še ni dolgo, kar je bila pakirana.
Mešanica - Ni mogoče izbrati samo ene znamke ali vrste, ki bi zagotavljala odličen okus. Pri nakupu upoštevajte svoje preference in navade.