Kafetiera in kafetiera za indukcijo z ergonomsko zasnovo za preprostejšo uporabo
Kafetiera ali moka je naprava za pripravo kave, ki je revolucionirala domači postopek. Ime moka je dobila po znanem pristaniškem mestu Mokha v Jemnu, enem najpomembnejših območij proizvodnje kakovostne kave Arabica.
Praktično napravo sestavljajo aluminijaste in jeklene komponente, zanjo pa je značilna osmerokotna oblika. Ta z ergonomsko zasnovo dopušča preprostejšo uporabo in oprijem na mokrih površinah. Sestavljajo jo trije deli:
- spodnji del (kotel, bojler, gorišče, rezervoar) v katerem zavre voda
- filter (tesnilo), kamor gre kava v zrnju, katera mora biti pred uporabo fino mleta)
- zgornji predel (komora, zbiralnik) v katerega se zliva sveže kuhan napitek
V letu 1933 jo je izumil Alfonso Bialetti in vse od tedaj naprava ostaja skorajda nespremenjena. Skorajda zato, ker so bile nekatere spremembe zaradi napredka tehnologije še kako potrebne. Klasična kafetiera je bila namreč zasnovana za pripravo kave na štedilniku na drva.
Čeprav med tistimi na drva in plin ni pretirane razlike, pa se ta opazi pri novejših z indukcijsko ploščo. Ti so povzročili manjše spremembe pri izdelavi kafetiere zaradi česar se ta deli na klasično in takšno za indukcijske kuhalnike.
Kafetiera za indukcijo je obdržala značilno osmerokotno obliko ter aluminijast vrh, ki ohrani aromo kave. Dodan pa ji je bil poseben lijak, ki dopušča enakomerno porazdelitev toplote za popolno uporabo na vseh indukcijskih kuhalnikih.
Kafetiera za indukcijo ali espresso kavni aparati - S čim in kako pripravimo najboljšo kavo?
Kafetiera ali kavni aparati espresso? To je vprašanje, ki ljubitelje tega žlahtnega napitka vselej razdvaja in nanj zagotovo ne bomo našli enostavnega odgovora. Če se boste pogovarjali s profesionalnim baristom, bo povedal, da je vse odvisno od tega, kakšno kavo si želite, a je priprava espressa še vedno najboljša z aparatom.
V kolikor boste enako vprašanje postavili italijanskim babicam, bodo te prisegle, da je najboljša kava skuhana na štedilniku s kafetiero. Obe napravi vsebujeta metodo ekstrakcije kave pod pritiskom, zaradi česar ima ta intenzivnejši, polnejši okus. Posebno pozornost pa dajte tudi pri izbiri najboljše kave za kafetiero.
Kafetiera uporabniku ponuja precej preprostejšo pripravo. Deluje namreč v tri komornemu procesu ekstrakcije. Pripravo začnete z mletjem kave v zrnju. Nato v spodnji del natočite svežo vodo, pri čemer pazite, da voda ne prekrije varnostnega ventila. Temu sledi vstavitev filtra, ki ga do vrha napolnite s kavo. Ta mora biti dodana previdno brez pritiskanja oziroma potlačevanja. Prepričajte se, da sta filter in odstranljivo gumijasto tesnilo na mestu in zgornji del kafetiere privijte na spodnjega.
Moko nato postavite na kuhalno ploščo, segreto pri srednji temperaturi. Ko voda v spodnjem delu zavre, para ustvari pritisk, ki potisne mleto kavo v zgornjo komoro. Spremljajte, kdaj bo iz filtra pritekla prva kava. Tedaj zmanjšate moč kuhalne plošče. Ko se zgornji del napolni s kavo, jo odstavite, premešajte s čajno žličko in zlijete v skodelico.
V podjetju Nanni imajo 30 -letno tradicijo priprave najkakovostnejših kavnih zrn. Samostojna kava, kavne mešanice, espresso kavni aparati in kafetiere predstavljajo le del njihove pestre ponudbe.
Kako izbrati pravo kafetiero in katera je najboljša kava za espresso?
Kafetiera mora biti tako kot espresso kavni aparati skrbno in premišljeno izbrana. Katero boste izbrali, je v veliki meri odvisno od tega, kakšno vrsto kave pijete oziroma kakšen je vaš štedilnik. Slednji je pri nakupu moke ključnega pomena, saj klasična kafetiera ni primerna za indukcijske plošče.
Kafetiera za indukcijo nima posebnih omejitev uporabe, saj je primerna za indukcijske kuhalnike, električne in plinske štedilnike ter keramične plošče. Pri izbiri so ravno tako pomembni vrhunsko izdelani osnovni deli. Filter je poglaviten del, ki z luknjičasto površino omogoča lažji prehod pare iz spodnjega dela. Tesnilo zagotavlja ustrezno prileganje med zgornjim in spodnjim delom naprave. Če je ta narejen iz slabših materialov povzroči uhajanje tekočine. Perforirana plošča obdana s tesnilom je osnova vrča, kamor se steka sveže skuhana kava.
V podjetju Nanni boste našli moke s kompaktno zasnovo iz aluminija, INOXA, silikona in nerjavečega jekla v najrazličnejših barvah. Te se ne razlikujejo le po barvah, temveč tudi dimenzijah in elegantnih oblikah.
Kava v zrnju in kako njena izbira vpliva na pripravo kave?
Kafetiera za indukcijo s pomočjo pritiska in ekstrakcije pripravi popolno skodelico italijanske kave. A ta je odvisna še od izbire kavne mešanice slednja pa od tega, kakšna so kavna zrna, kakšno je praženje in kako je mleta. Lastnosti kavnih zrn, kot so kislost, aroma in okusi, so vezane na geografske razmere določene države oziroma pokrajine.
Najbolj pogoste so kavne mešanice, katere sestavljajo zrna različnega izvora. Ta dajejo konstantnost, uravnoteženost in skladnost. Izbira kvalitetne oz. najboljše kave za kafetiero je poleg same kafetiere ključna, a svojevrstno umetnost predstavlja tudi praženje.
Svetlo in občutljivo praženje ohrani več kofeina, kislosti ter manj aromatike. Srednje praženje poskrbi za čokoladen ali lešnikast priokus. Srednje in polno praženje pa zagotovi polnejši in močnejši okus.
Seveda pa ne gre pozabiti na mletje. Najboljša kava za espresso je z ročnim mlinčkom sveže mleta kava v zrnju. Ta bo namreč ohranila pravo aromo in močan, bogat okus.